Apps voor ouders en kinderen, Maryke deelt de leukste en handigste met je! (deel 1)

Door

In deze tweedelige serie deelt gastblogger Maryke haar favoriete gratis apps. In dit deel (deel 1) vind je de apps gericht op kinderen, volgende week vind je op Vettt deel 2 gericht op ouders.

 

Apps, ik hou er van!

Apps zijn niet meer weg te denken uit onze hedendaagse digitale wereld. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik mijn allereerste app installeerde en welke dat was. Ik weet nog wel dat ik in die tijd alles downloadde wat me leuk leek, waar ik over hoorde, of wat werd aanbevolen door de App store zelf. Binnen de kortste keren had ik mijn hele telefoon volstaan met gratis, vaak ook zeer nutteloze, apps. Ik moest wel 3 keer swipen en een minuut turen voor ik de juiste app gevonden had. Wat een uitvinding was het toen je apps kon samenvoegen in folders. Ik houd van rangschikken, van structuur en overzichtelijkheid, dus halleluja voor mij!

Ik heb nu 1 scherm met een stuk of 12 folders, zoals ‘Spelletjes’, ‘Sociaal’, ‘Fotografie’, ‘Muziek’ en ‘Gezondheid’. En een paar losse apps die ik vaak gebruik, zoals ‘Agenda’, ‘Camera’, ‘Evernote’, ‘Lifesum’ en ‘Wunderlist’ (hier kom ik zo nog op terug). Af en toe ga ik eens met een bezem door mijn folders en schoon ik de boel op. Apps die ik nooit gebruik, of waarvan ik het bestaan niet meer wist gaan eraf. En apps waarvan ik heilig geloof dat ze ooit nog van pas komen mogen blijven.

 

apps

Dolblij met mijn nieuwe roze iPhone

Ik heb sinds kort een nieuwe iPhone, een rosé gouden 6S. Hiervoor had ik een 5 en deze liep steeds vast en was zoooo traag. Dus ik was er ook écht aan toe ;). Maar dit hield ook in dat de jongens niet meer op mijn telefoon mochten spelen, wat voorheen wel mocht. ‘s Ochtends een filmpje in bed, of even met Subway Surf op de bank. Ik moet zeggen dat het door Ravi erg goed begrepen werd, hij is zelf ook erg zuinig op zijn spulletjes. Daarbij heeft hij mijn ‘oude’ iPad in gebruik (met roze case en bijpassend bloemenhoesje). Deze iPad is nu ongeveer 6 jaar oud en echt, nee echt… heel erg traag. Ik heb een tijdje geleden alle grote mensen apps eraf gehaald (behalve de kookapps, erg handig voor in de keuken) en Ravi mag deze iPad nu officieel zijn eigen iPad noemen (een heel belangrijk detail dat eigen, want Ravi wil heel graag alles voor zichzelf hebben).

 

Mijn zoektocht naar leuke en leerzame apps

Er zijn zo ontzettend veel apps, ik zie door de bomen het bos niet meer en kan me goed voorstellen dat jullie dit ook hebben. Toen ik, toen nog ‘mijn iPad’ leeg gooide kwam ik veel apps tegen waar Ravi nu toch echt te oud voor is geworden, hij is al bijna 5! Bodhi (2,5 jaar) heeft niet zoveel interesse in onze telefoons of de iPad gek genoeg. Dus startte ik een zoektocht naar nieuwe, leuke, leerzame en/of vermakelijke apps voor mijn bijna 5 jarige zoon. Toen dacht ik, waarom pak ik het niet groter aan? Dan hebben jullie lezers er ook nog wat aan. Ik heb gezocht naar apps voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën, maar ook naar apps voor ouders. Geen vieze, smerige scheetapps, of Candy Crush achtige spelletjes, maar apps die het leven van ons, ouders, kunnen vergemakkelijken en opleuken.

 

Ik heb alle apps zelf getest

Hieronder een georganiseerd (zo ben ik) overzicht van gratis apps die mij superleuk lijken of waarvan ik weet dat ze handig, leerzaam en/of vermakelijk zijn. Ik heb alle apps zelf even gedownload en waar mogelijk getest. Ik wil natuurlijk wel geloofwaardig overkomen 🙂 Ik heb apps zoals Facebook, NU.nl, Netflix, Buienradar, Candy Crush, Tinder, Snapchat, Pokémon, H&M etc. achterwege gelaten. Ik ga er voor het gemak vanuit dat jullie deze zelf wel weten te vinden. Zoals ik al aangaf heb ik zelf een iPhone, ik weet niet of deze apps ook allemaal in andere stores verkrijgbaar zijn… (sorry alvast).

Apps voor kinderen

Deze blog is opgedeeld in twee delen, deze week vinden jullie in deel 1 mijn favoriete apps voor kinderen. Volgende week vind je op Vettt mijn favoriete apps voor volwassenen. Ik heb ze opgedeeld in apps voor kinderen van 0-5 jaar en voor kinderen van 5-10 jaar.


0-5 jaar

 • NPO Zappelin
  De Zappelin app heb ik al jaren op mijn telefoon en op de iPad staan. Met deze app kun je Zappelin programma’s terugkijken, spelletjes spelen, verhaaltjes lezen en tekeningen maken. De kinderen herkennen Nienke van TV, in de app zingt ze liedjes, doet ze dansjes, echt heel leuk! Daarnaast is de app heel gemakkelijk in gebruik.
 • Broom-Broom
  Deze app is een echte actie-reactie app voor de hele kleintjes. Als je het scherm aanraakt komen er automatisch auto’s, bussen en brandweerwagens in beeld (welke jongen houdt hier niet van?) Met je vingers trek je strepen en dan ontstaan er wegen. De app heeft natuurlijk ook stoere geluiden, zoals claxongeluiden, startende en rijdende auto’s en sirenes.
 • Toca Kitschen Monsters
  In deze app moet je kind koken voor 2 monsters. Je opent de, best wel vieze, koelkast met verschillende ingrediënten hierin. Dan kun je in verschillende keukenapparatuur je eten klaarmaken die het monster vervolgens opeet. De app is lekker simpel, er is geen gesproken of geschreven taal. Prima voor de kleintjes dus.
 • Toca Band
  Deze app is geschikt voor jonge kinderen. Op een speelse en supergrappige manier maken kinderen kennis met het maken van en luisteren naar muziek. Mijn ervaring is dat kinderen dit altijd leuk vinden. Ouders wat minder J (tip: zet je kind een hoofdtelefoon op)
 • Lego Duplo
  De Lego Duplo apps heb ik al jaren op mijn telefoon geïnstalleerd en blijft een succes. De app Trains is erg leuk en leerzaam. Ik weet nog goed dat Ravi in het begin zoveel moeite had met het maken van een brug of het trekken van het juiste spoor voor de trein. Maar al doende leren ze en met een beetje hulp gaat het steeds beter. De app Animals, Food, Circus en Ice Cream zijn ook erg leuk. Allemaal helemaal in Lego Duplo stijl en met hele leuke animaties.Apps


6-10 jaar

 • NS KidsApp!
  Deze app zag ik voorbijkomen en leek me echt heel leuk. Nu reizen wij weinig met de trein, terwijl de kinderen het wel erg leuk vinden. Met deze app maak je het in elk geval nog leuker! Met deze net nieuwe NS KidsApp kunnen ouders samen met hun kinderen de interactie opzoeken en de treinreis nog avontuurlijker maken.
Apps

Apps

 

 • Minecraft
  Wie kent het niet? Sinds de eerste versie in 2009 is het een enorm groot succes. De game wordt ook wel het Lego voor een nieuwe generatie genoemd. Spelers (kinderen of zelfs volwassenen) kunnen gigantische gebouwen bouwen in een wereld die bestaat uit blokken. In Minecraft is alles mogelijk. Ik heb hier zelf nog geen ervaring mee, maar hoor alleen maar positieve reacties om me heen.
 • White tiles
  Deze app zie ik mijn nichtjes van 9 en 11 heel veel spelen. Don’t Tap The White Tiles is een immens populair spelletje blijkt. Het is de bedoeling dat je alle zwarte vlakken “tapt” en de witte vlakken niet. Het doel is uiteraard om een zo hoog mogelijke score te behalen. Er zijn verschillende soorten spelletjes in de stores, ze zijn allemaal net iets anders.
 • Musical.ly
  Ook deze app is helemaal favoriet bij mijn nichtjes, die heel goed kunnen dansen. Musical.ly is een heel nieuw sociaal netwerk. Met Musical.ly kun je gemakkelijk waanzinnige video’s creëren én indruk maken op je vrienden (op die leeftijd natuurlijk super belangrijk). Kies een tekst of song uit de mega database en begin met lip syncen of met dansen.Apps

 

Ik weet zeker dat ik nog lang niet alle hippe, coole, handige, leerzame en leuke apps heb genoemd, maar ik vond dit al een hele klus. Mijn doel is om met jullie mijn favoriete gratis apps te delen en om nieuwe apps ontdekken. Dus hoor ik heel graag of jullie nog tips, toevoegingen of comments hebben. Laat het me weten, een reactie kun je hieronder plaatsen! Volgende week, in deel 2, lees je alles over mijn favoriete apps voor volwassenen.

Maryke, geboren en getogen in Enschede woont met haar 3 mannen, Ravi (’11), Bodhi (’14) en vriendlief Bram en met poes Dibbe in een jaren 30 huis in Enschede. Van jongs af aan is ze al creatief bezig. Ze houdt van tekenen, naaien, haken, ontwerpen, wandelen, reizen, nagellak, het stylen van ruimtes en van schrijven. Op haar eigen blog en tevens webshop zie je wat ze zoal maakt en wat haar bezig houdt: Maryke Mondria. Meer van Maryke lezen? Een overzicht van Maryke’s blogs op Vettt vind je hier.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.