‘t Vinkennest: het leukste openluchtzwembad

De zomers in mijn jeugd bracht ik grotendeels door bij openluchtzwembad ‘t Vinkennest in Eibergen. Eerst in het pierenbadje, daarna in het grote, lekker warme bad met de glijbaan en uiteindelijk in ‘het diepe’, zoals wij dat toen noemden. ‘Het diepe’ was het grote wedstrijdbad met twee duikplanken, waarvan een behoorlijk hoge. Als je daarvan af durfde, hoorde je er pas bij. En dus stonden de stoere kinderen in de rij om hun bommetjes en duikkunsten te vertonen. Ik kwam niet verder dan gewoon springen. Dat vond ik al eng genoeg. Maar toch… ik ben ervan af geweest.

Avonturen bij ‘t Vinkennest

Wat heb ik veel beleefd in en rondom dat zwembad. Ik verloor bijna mijn ondertanden toen ik ging file-glijden in de glijbaan en met mijn kin op iemands harde hoofd terechtkwam (gelukkig wist de badmeester ze te redden met een glaasje melk). Ik stond doodsangsten uit tijdens schoolzwemmen, omdat ik niet durfde te duiken. Nu nog frustrerend! Ik deed mee aan zwemvierdaagsen en ik besprak na schooltijd alle ins en outs met mijn vriendinnen, liggend met een zak chips op een badlaken. Zo ongeveer iedere jongere in Eibergen had een abonnement op ‘t Vinkennest. Ik ook. Dus we konden er naartoe fietsen wanneer we maar wilden. Zo fijn!

De geur van chloor en frietjes

Inmiddels woon ik al bijna 20 jaar niet meer in Eibergen. Logisch dus dat ik al tijden niet meer bij ‘t Vinkennest ben geweest. Maar nu ik zelf een kind heb, beginnen de zwemavonturen opnieuw, want de kleine man houdt van water. En ineens had ik superveel zin om weer eens naar ‘t Vinkennest te gaan. Ik belde mijn moeder op (die nog steeds in Eibergen woont), vroeg of ze mee ging en zo reed ik op een warme dag met Olivier richting Eibergen. De tas met zwemkleding in de achterbak. Toen we kwamen aanrijden, kreeg ik meteen een nostalgisch gevoel. De parkeerplaatsen, de ingang, de badmeestertoren, de geur van chloor en frietjes: het leek allemaal nog hetzelfde. Maar toch was er heel veel veranderd. ‘t Vinkennest is inmiddels niet meer in handen van de gemeente en sindsdien flink verbouwd. ‘Het diepe’ is nog steeds diep en heeft nog steeds een hoge duikplank, maar is wel een stuk minder groot dan vroeger. Het peuterbad is juist een stuk mooier en groter geworden. Verder is de snackbar met het terras verplaatst en lijkt de ligweide nog groter dan voorheen. Ik moest dus wel een paar keer met mijn ogen knipperen. Maar toch herkende ik mijn oude vertrouwde zwembad nog. Het heeft nog steeds dezelfde fijne sfeer.

‘T Vinkennest: gewoon het leukste zwembad

Kleine Olivier heeft zich prima vermaakt bij ‘t Vinkennest, net zoals zijn oma en mama. Hij heeft uren in het peuterbadje en in de zandbak gespeeld. Voor de glijbaan is hij nu nog te klein, maar over een paar jaar zal hij die ook helemaal geweldig vinden. ‘t Vinkennest is voor elke leeftijdsgroep leuk.

Vinkennest

Vinkennest

Ik vind het heel bijzonder, zo’n groot openluchtzwembad in een relatief klein dorp als Eibergen. Ook bijzonder is dat veel mensen uit de regio speciaal naar Eibergen komen voor dit zwembad. Zo sprak ik een familie die uit Doetinchem was gekomen en kinderen die uit Vorden kwamen. Niet bepaald naast de deur. Ik vroeg waarom ze helemaal hiernaartoe kwamen. ‘Omdat dit het leukste zwembad is’, zeiden ze kortweg. En toen bedacht ik dat ikzelf natuurlijk ook helemaal uit Deventer hiernaartoe was gekomen. Gewoon, omdat het inderdaad het leukste zwembad is. Zijn jullie er al eens geweest?

Zwembad ‘t Vinkennest in Eibergen is geopend van begin mei tot en met half september. De openingstijden staan op de website. Let erop dat het zwembad doordeweeks niet elke dag geopend is (behalve op woensdag). Voor een los entreekaartje betaal je € 4,10. Kinderen t/m 2 jaar mogen gratis naar binnen. 

Over Chantal

Meer blogs van Chantal lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Rosalinda Hammink
  augustus 8, 2017

  Het ziet er echt leuk uit! Bedankt voor de tip. Binnenmaas heeft ook een vrij groot openlucht zwembad. Dus mocht je eens in de buurt zijn is het zeker de moeite waard om hier met de kleine langs te gaan 🙂

  • Chantal
   augustus 9, 2017

   Graag gedaan! Je tip ga ik onthouden.