De kraamweek: hielprik en gehoorscreening

Door

In het eerste levensjaar krijgt je kind meerdere prikjes. Voor de meeste papa’s en mama’s een dubbel gevoel. Het is voor zijn eigen bestwil, maar.. het is ook zo zielig! De eerste prik die je kindje krijgt is de hielprik. Deze wordt samen met de neonatale gehoorscreening uitgevoerd in de kraamweek. 

De hielprik en gehoorscreening

In de eerste week na de geboorte worden bij je kindje twee onderzoeken afgenomen: de hielprik en de neonatale gehoorscreening. Met de hielprik wordt bloed afgenomen dat vervolgens wordt getest op een aantal ernstige, maar zeldzame aandoeningen. Met de gehoorscreening wordt het gehoor van je baby getest. Voor beide geldt: hoe eerder je weet dat er iets niet goed is, hoe eerder en beter je kunt behandelen. De hielprik en gehoorscreening worden in heel Twente uitgevoerd door Naviva Kraamzorg. Ook als je geen kraamzorg krijgt van Naviva. Het voordeel van wel kraamzorg hebben van Naviva, is dat je eigen kraamverzorgende de handelingen uitvoert. Wel zo prettig, want zo bepaal je zelf het moment hiervoor en zie je een vertrouwd gezicht.

Naviva

De hielprik

Voor de hielprik worden een paar druppeltjes bloed afgenomen uit de hiel van je baby. Dit bloed wordt op een kaart aangebracht en naar het laboratorium gestuurd. Daar wordt het onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. Ontvang je binnen vier weken geen bericht, dan is de uitslag goed. Mocht er een afwijkende uitslag gevonden worden, dan ontvang je wel bericht. Je huisarts neemt in dat geval contact met je op.

 

De gehoorscreening

Tegelijk met de hielprik vind ook de neonatale gehoorscreening plaats. Je kindje krijgt dan een zacht dopje in het oor. Door middel van een signaal en de reactie van het oor daarop wordt beoordeeld of het oor goed werkt. Eventuele gehoorstoornissen worden zo in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekt. Hoe eerder er begonnen kan worden met de behandeling van de stoornis, hoe beter. Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van de taal en het goed leren praten. Je krijgt direct na het afnemen de uitslag ‘Gehoortest voldoende’. Bij uitslag ‘Gehoortest onvoldoende’ wordt de test na een week herhaald. Als een derde test ook onvoldoende is, volgt een doorverwijzing naar een audiologisch centrum. Deelname aan de hielprik en de neonatale gehoorscreening zijn vrijwillig en kosteloos.

 

Hoe kijk jij terug op de hielprik?

We zijn benieuwd hoe jij terugkijkt op de hielprik. Vond jij het als jonge moeder ook lastig te zien dat de hielprik werd afgenomen bij jouw pasgeboren baby?

Nog meer blogs lezen over kraamzorg?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Naviva Kraamzorg. Wil je meer weten over de Kraamzorg van Naviva? Neem een kijkje op de website van Naviva Kraamzorg of lees eerdere blogs die tot stand gekomen zijn uit een samenwerking met Naviva:

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.