Interview met Kim van KEK

Deze maand weer een interview met een ondernemende moeder. Kim startte met haar eigen bedrijf dat helemaal ontstaan is binnen de familie. Dochter Sam kwam met het idee om sieraden te gaan maken voor de verkoop en vriend Frank gaf aan wel wat sponsorgeld te kunnen gebruiken, 1 + 1= 2. Een ietwat uit de hand gelopen plan, dat niet bij die ene keer is gebleven. Maak kennis met Kim!


Wie ben je? En wat voor bedrijf heb je?

Ik ben Kim Kuipers. Mama van Jip (17), Sam (14) en kado-mama van Joppe (15) en Pelle (11). Daarnaast ben ik nog de lief van Frank. En dat is meteen de aanleiding voor het ontstaan van KEK :-).

 

Hoe ben je erop gekomen om je bedrijf te starten?

In 2016 wilde mijn man (weer) de monster-mountainbiketocht van 700 kilometer fietsen voor Duchenne Heroes. Zij proberen met deze fietstocht geld in te zamelen voor onderzoek naar de spierziekte Duchenne. Als deelnemer moet je 2500 euro inleggen om mee te mogen doen. Daarnaast heb je als deelnemer natuurlijk nog allerlei kosten. Al met al moest er dus ruim 3500 euro opgehaald worden om deel te kunnen nemen.

Net op dat moment had mijn jongste dochter, Sam, bedacht dat het leuk zou zijn samen sieraden te gaan maken voor rommelmarkten. Frank vroeg of we dat ook wilden doen voor Duchenne Heroes. En zo is sam+mam gestart. Dat ging eigenlijk meteen als een speer. In no-time hadden we het bedrag bij elkaar met onze zelfgemaakte sieraden, sleutelhangers, tassen, slabbetjes, zelfgestempelde t-shirts etc.

Na 2016 wilde mijn man in 2017 weer deelnemen aan deze tocht, dus gingen we door. Helaas liep alles even anders. Door persoonlijke omstandigheden moest hij besluiten dat hij niet mee kon doen aan de tocht. Omdat sam+mam zo’n succes was en ik het eigenlijk zonde vond om te stoppen heb ik besloten ermee door te gaan. sam+mam werd bij de KvK officieel omgedoopt tot KEK. En ik blijf altijd een goed doel aan KEK koppelen.

Interview Kim Kuipers

Interview Kim Kuipers

 

Run je je bedrijf alleen of met anderen?

Ik run mijn bedrijf alleen. Sterker nog: ik doe het naast mijn baan als adviseur informatiemanagement op het ROC van Twente waar ik 32 uur werk. Maar af en toe helpen Jip en Sam mee: op een markt of met het maken van sieraden.

 

Hoe regel je dat? Je bedrijf, gezin, huishouden en sociale leven te combineren?

Ik was altijd al een aanpakker, dus in het eerste jaar was het voor mij eigenlijk heel makkelijk te combineren. Door een fietsongeluk in 2015 heb ik hersenletsel opgelopen. Dat bleek helaas pas een jaar later. Tijdens mijn revalidatieproces bleek dat het maken van bijvoorbeeld de sieraden mij heel goed hielp in de ontspanning van de hersenen.  Ik kan het er dus nog steeds allemaal heel erg goed bij doen, ondanks dat ik nu een beperking heb. Het is alleen anders organiseren voor mij: momenten in de week blokkeren en dan volledig de aandacht daarop richten. KEK is dus in meerdere opzichten goed: het is altijd voor een goed doel, en het helpt mij te ontspannen.

Interview Kim Kuipers

Interview Kim Kuipers

Wat zou je andere moeders mee willen geven?

Hmmmm…lastig. Mijn meiden zijn al ouder en daardoor heb je als moeder meer de handen vrij. Ik kan me voorstellen dat het voor jonge moeders lastiger is iets als KEK te combineren naast een vaste baan en kleine kindjes. Door mijn ongeluk heb ik wel inzichten opgedaan. Ik zeg wel eens dat het eigenlijk een zegen geweest is als ik kijk naar mijn manier van leven tot een jaar geleden. Dus dat zou ik moeders mee willen geven: geniet van het moment! Kijk eens vaker of dat wat je doet ook echt moet? Wat is nu echt belangrijk? Laat die was lekker een dag langer liggen, gooi de kindjes eens een keer met een ongepoetste snuit in bed en fiets eens niet zo gehaast naar de supermarkt. Geniet van het moment en kijk om je heen. Voor je het weet zijn ze 18.

 

Wat vind je het leukst aan je bedrijf?

Ik vind KEK zelf een tof ‘merk’ om het maar even zo te noemen. Voor mij is het een ideale combinatie tussen mijn grafische creativiteit, namelijk de citymaps/ geboorteposters, en mijn vrouwelijke hebberigheid met sieraden ;-).

Citymap

De Citymap gemaakt voor een geboorte

Waar ik vooral trots op ben ik dat ik elk jaar een goed doel ondersteun. Dit jaar heb ik gekozen om Het Vergeten Kind te ondersteunen. Ik wil graag iets ondersteunen wat ook dicht bij mij staat. Wij missen elke dag de jongens van mijn man in huis. Zij hebben, ondanks deze vervreemding, nog wel de mogelijkheid om buiten te spelen, naar school te gaan en te sporten. Maar zo zijn er ook kinderen die door omstandigheden uit huis geplaatst moeten worden. Voor deze kinderen is het niet zo gewoon om buiten te spelen en te kunnen voetballen, klimmen en klauteren. Daar zet ik me graag voor in.


Hoe ziet je bedrijf er over 5 jaar uit?

Ik hoop ooit een combinatie te kunnen maken met KEK en de droom van mijn man om een eigen lunchroom te runnen.

 

Wat is jouw favoriete plek in Twente?

Heel suf: thuis! Wij wonen op zo’n fijne plek in Enschede. Een plek die, vind ik, heel symbolisch ook ons leven weergeeft. Onze wijk is opgerezen in de assen van de vuurwerkramp. Een prachtige wijk met een zwart randje maar waar mensen toch weer heel gelukkig zijn. En zo voel ik mij thuis ook.
Meer interview lezen?

Klik hier voor een overzicht van alle Vettt interviews.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.