Heerlijk kinderfeestje bij Concordia: Snoepdieren maken

Door

Hoera, je kind is jarig en dat betekent naast het bedenken van een lekkere traktatie, ook het geven van een leuk kinderfeestje. In ons geval was dit ons eerste kinderfeestje. Onze dochter, Heidi, is 5 jaar geworden en ze keek ontzettend uit naar haar eerste echte feestje. Al 4 weken zette zij elke avond een kruisje op haar aftelkalender. Naast dat het leuk was, was het ook best spannend voor haar. En voor ons! Of nou ja, ons… Voor mij in ieder geval wel. Mijn vriend was heerlijk onbezorgd, zoals mannen dat kunnen zijn. Hij had er het volste vertrouwen in dat ik een ontzettend leuk kinderfeestje zou gaan organiseren. Om de druk nog maar iets op te voeren!

Een kinderfeestje op locatie

Na meerdere ideeën te hebben bedacht, was ik er al snel achter dat het voor ons de beste optie zou zijn om ons feestje op locatie te geven. Door mijn beperkingen is het voor mij onmogelijk om een hele groep kinderen een paar uur lang de middag van hun leven te geven. Ik kan mij zo voorstellen dat ik hier niet de enige in ben. Al is het alleen maar omdat het draaiende houden van een kinderfeestje je niet zo ligt, je er thuis de ruimte niet voor hebt of misschien omdat het geven van een kinderfeestje op locatie je juist extra bijzonder lijkt.

Een creatief kinderfeestje

Via een folder die Heidi van school mee naar huis kreeg, kwam ik tot de ontdekking dat je bij Concordia in Enschede ook je kinderfeestje kunt vieren. Mijn interesse was meteen gewekt. Op de website van Concordia zag ik dat zij een ruim aanbod aan kinderfeestjes hebben. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een VIP film feestje waarna je bij Sam Sam een ijsje kunt versieren of een Theater feestje, waarbij de kinderen onder begeleiding van een theaterdocent aan de slag gaan met acteren en rollenspellen. Wij kiezen voor een creatief kinderfeestje met als thema ‘Snoepdieren’.

Een mini museum

Met een groep van 9 kinderen (inclusief Heidi) staan we te popelen voor de deur van Concordia. Daar worden we hartelijk ontvangen door de juf, Barbara Sendker, die het kinderfeestje zal begeleiden.  Alle kinderen mogen op de banken gaan zitten. Geen van de kinderen is hier ooit eerder geweest, dat maakt het extra spannend en interessant. De juf legt uit dat wij hier op een heel bijzondere plek zijn. “Dit is een soort mini museum met allemaal mooie kunstwerken. Jullie mogen hier straks zelf op ontdekkingstocht gaan”.

Op zoek naar dieren in de kunst

De juf loopt met de groep naar een heel groot gekleurd schilderij met daarop een aantal vissen. “Wat zien jullie op dit schilderij? Hebben jullie zelf ook dieren? Dieren zijn leuk hé! Laten we eens gaan kijken of er nog meer dieren te vinden zijn in dit museum”.

Alle kinderen mogen nu helemaal zelf in de rekken van de kunstuitleen gaan kijken. Op zoek naar kunst met dieren! Enthousiast, maar ook uiterst voorzichtig (het is tenslotte heel bijzondere kunst) rollen ze de rekken vol met schilderijen en foto’s uit en daarna weer terug. Van alle kanten doen de kinderen de leukste ontdekkingen. De meeste dieren vinden ze mooi, maar sommigen dieren zijn ook wel een beetje raar. Anders dan anders.
De juf benadrukt dat in de kunst alles kan. Niets wat je maakt kan fout zijn, alles wat je maakt is goed. Een geruststellende gedachte, die later tijdens de workshop ook nog benadrukt wordt. De kinderen zien dieren in ongebruikelijke kleuren, dieren met een poot te weinig of juist met een oog te veel. Er was er zelfs één die half mens en half hond was! De fantasie wordt tijdens deze activiteit goed geprikkeld.

Op zoek naar dieren in de kunst

Op zoek naar dieren in de kunst. Fotocredits: Lizet Beek

Feestelijke workshop ruimte

In de workshop ruimte op de eerste verdieping (ook te bereiken via een lift), staat een gedekte tafel op de kinderen te wachten. De ruimte is versierd met slingers, op het bord staat ‘Gefeliciteerd Heidi’ geschreven en de jarige mag zelfs een cadeautje uitzoeken. De kinderen krijgen allemaal een lekker cakeje en een glaasje ranja. Heel feestelijk en gezellig.
Na het smullen en het zingen voor de jarige legt de juf uit dat de kinderen nu zelf snoepdieren mogen gaan bedenken. Ze beginnen met het maken van een tekening om zo leuke ideeën op te doen. Als alle kinderen een plan hebben gemaakt, laat de juf zien hoe je van ontbijtkoek, satéprikkers en allerlei lekkere snoepjes, zelf een echt snoepdier kunt maken.

Kinderfeestje bij Concordia

Fotocredits: Lizet Beek

Aan de slag met de snoepdieren!

De lekkernijen en de satéprikkers worden uitgedeeld en de kinderen kunnen aan de slag. Sommige kinderen starten vol enthousiasme, andere kinderen vinden het maken van een beginnetje toch nog lastig. De juf loopt rond om de kinderen te helpen, maar het is bij deze jonge kinderen (4 en 5 jaar) toch fijn om zelf ook mee te helpen. Omdat dat voor mij niet mogelijk is, is mijn vriend mee en heb ik daarnaast een lieve vriendin bereid gevonden om ook te helpen. Zo zijn er drie volwassenen op een groep van 9 kinderen, dat is prima! Daarnaast had ik het geluk dat Lizet Beek langs wilde komen om het kinderfeestje te fotograferen. Wat een eer!

Kinderfeestje bij Concordia

Fotocredits: Lizet Beek

De keuze is reuze

Er is een ruime keuze aan snoep, denk aan spekjes, aardbeienveters, zure matjes, dropjes en nog veel meer. De kinderen mogen, naast de uitgedeelde snoepjes, zelf nog meer of juist ander snoep uitzoeken. Het is fijn dat ze zo even kunnen bewegen en bij elkaar kunnen kijken wat er zoal gemaakt wordt. Leuk om ideeën bij elkaar op te doen! Er staan ook nog bakjes met eetbare lijm klaar (poedersuiker met water) om zo je snoepdier extra te kunnen versieren en beplakken met allerlei lekkers.

Kinderfeestje bij Concordia

Fotocredits: Lizet Beek

Prachtige snoepdieren

De kinderen zijn zo lekker aan het werk. In opperste concentratie zijn zij bezig en natuurlijk wordt er tussendoor ook lekker gesnoept. Het is tenslotte een kinderfeestje! Wat maken ze leuke dingen en wat zijn ze verrassend creatief. Er worden unicorns gemaakt met grote vleugels van eetpapier, er is een dinosaurus bij en er zijn een aantal hondjes en paarden. Maar de kinderen zitten vol inspiratie en zijn niet te stoppen. Dus na het maken van hun snoepdieren maken een aantal kinderen ook nog een paar clowns, één meisje maakt ‘gewoon kunst’  en er staat zelfs een heus stapelbed. Waarschijnlijk onder het motto: niks is fout, alles is goed!

Kinderfeestje bij Concordia

Een van de mooie snoepdieren: een unicorn! Fotocredits: Lizet Beek

De snoepdieren mogen mee naar huis

De workshop duurt 90 minuten en dat is precies lang genoeg. Als het tijd is om naar huis te gaan, worden de snoepdieren en de tekeningen ingepakt en voorzien van naam. Met stralende gezichtjes verlaten de kinderen uiterst vrolijk de workshopruimte van Concordia. Begrijpelijk, want ze nemen nog voor dagen aan snoep mee naar huis. Bij het verlaten van het kinderfeestje mogen ze ook nog via een glijbaan naar beneden. Wat een geluk!

Kinderfeestje bij Concordia

Fotocredits: Lizet Beek

Het leukste kinderfeestje ooit!

’s Avonds in bed zegt Heidi met een lach op haar gezicht “Dit was echt mijn leukste kinderfeestje ooit”. En daar doe je het toch voor?! Oké, voor de kritische lezer, dat is inderdaad wel heel gemakkelijk zeggen na je allereerste kinderfeestje, haha. Maar het enthousiasme in haar stem en haar oh zo blije gezichtje, zegt duidelijk dat ze ontzettend heeft genoten.

Kinderfeestje bij Concordia

Fotocredits: Lizet Beek

Meer informatie over de kinderfeestjes bij Concordia

Bij Concordia in Enschede zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen tussen een theaterfeestje, een film-feestje of een creatief feestje. Wij kiezen voor dat laatste. Op de website vind je meer informatie over de mogelijkheden en de kosten: Kinderfeestje Concordia.

Ik wil Lizet Beek in het bijzonder bedanken. Ze wilde aanwezig zijn om foto’s te maken van het feestje van mijn dochter. Lizet maakt altijd prachtige foto’s en daarnaast is ze ook nog eens hartstikke leuk en fantastisch met kinderen. Meer weten over wat Lizet allemaal doet? Neem een kijkje op haar website: www.lizetbeek.nl

Over Marieke

Meer blogs van Marieke lezen? Kijk dan even hier!
4 Comments
 • Anouk
  april 18, 2019

  Geweldig feestje voor Heidi, Marieke! Leuk om te lezen 🙂 aan de foto’s te zien was het zeer geslaagd

 • Merel
  april 18, 2019

  Ik ga die feestjes van Concordia zeker eens checken. Lijkt me leuk en erg handig 🙂
  Bedankt voor de tip!

 • Marjan
  april 19, 2019

  Wat een leuk idee en prachtige foto’s!

 • Lies van Brummelen
  april 19, 2019

  Wat interessant! En wat een mooie foto’s! Ik hou wel van plezier, creatief en educatief. Top!