Wat doet kindermassage met je kind? Wij mochten het ervaren!

Mijn zoon vond het heerlijk om een kindermassage te ervaren. Een tijdje geleden brachten we een bezoek aan de massagepraktijk van Minke Berger in Enschede. Mijn 7-jarige zoon was de gelukkige om te ervaren hoe dat is, een massage voor kinderen.

Kindermassage door Minke Berger

‘Aanraken en aangeraakt worden is van levensbelang. Voor een gezond lichaam en een gezonde geest hebben we aanraking net zo hard nodig als gezonde voeding en beweging.’ De tekst waar de pagina Kindermassage op de website van Minke Berger mee begint. Ik ben zelf een echte ‘aanraker’ als het op mijn kinderen aankomt. Ik kan niet van ze afblijven. Een kus hier, knuffel daar een aai over de rug, kriebel over het hoofd. Ik word er zo gelukkig van. Ravi (bijna 8) houdt ervan aangeraakt te worden, niet van dat gekriebel, maar het mag best stevig, hij knuffelt ook graag stevig. Ravi was dan ook een perfecte kandidaat voor een kindermassage bij Minke Berger. Wat hij er van vond lees je in mijn onderstaande blog.

Kindermassage in het kort

Er wordt tegenwoordig zo veel verwacht van kinderen, met stress tot gevolg. Kindermassage brengt een kind lichamelijk, geestelijk en emotioneel weer in balans. Kindermassage is voor elk kind van 4 tot 12 jaar. Maar voor kinderen met een aandacht stoornis, zoals ADHD, ADD en autisme kan het extra fijn zijn. Ook zonder stempel kan een kind druk en prikkelgevoelig zijn in hoofd en lichaam. Mijn Ravi is zo’n kind. Ik hoopte dat hij door de kindermassage tot ontspanning zou komen, al was het maar voor even.

Mijn kind is druk

Ravi is druk in zijn lijf, druk in zijn hoofd en enorm gevoelig voor prikkels. En dat is niet erg, het maakt Ravi Ravi. Maar soms maakt het zijn leven en dat van ons best moeilijk. We hebben de afgelopen jaren heel veel uitgeprobeerd om de onrust eruit te laten en hierna meer rust te vinden, waarbij balans het toverwoord is. Ik heb daarnaast zelf ook veel zelfhulpboeken gelezen om een weg hierin te vinden. Een aanrader vind ik Mindful Mama.

Onrust

Om de onrust er bij Ravi uit te laten gaat hij drie keer in de week naar voetbal, heeft hij 4 keer in de week gym op school, speelt hij steeds meer buiten en gaan we regelmatig wandelen of fietsen. Is de energie eruit, dan is het tijd voor rust. Dan is lezen, naar simpele filmpjes kijken, een spelletje spelen, naar rustige muziek luisteren, samen praten of een één op één uitje een fijn plan. Dat klinkt allemaal zo logisch en gemakkelijk, maar het zoeken naar deze balans binnen het gezin is soms echt een uitdaging.

Is kindermassage geschikt voor een druk kind?

Een professionele kindermassage hadden wij nog nooit geprobeerd. Wel heb ik toen Ravi nog een baby was babymassage tips en tricks gekregen van onze kraamhulp. In de jaren die volgden hebben we Ravi zo af en toe gemasseerd voor het slapen gaan. Maar toch schiet dit er vaak bij in. Ik kan vaak, na een drukke dag, niet wachten tot de kinderen in bed liggen. #metime met Netflix en een kopje thee.

Toen was daar Minke

Minke werkt al 7 jaar als massagetherapeut binnen haar eigen praktijk Minke Berger. Sinds kort heeft ze kindermassage toegevoegd aan haar dienstenpakket. Gek is dat niet, want ze heeft veel (werk)ervaring met kinderen, ze heeft twee zonen, gaf ooit dansles en werkte in de kinderopvang.

kindermassage
Minke Berger geeft kindermassage in Enschede

Voordat ik een afspraak maakte voor Ravi, mocht ik zelf ook op de massagetafel van Minke klimmen. Ooooh wat hou ik ervan en wat was dit fijn. Minke was goedgekeurd en Ravi mocht komen ?

Hoe gaat dat, een kindermassage?

Ik kreeg van Minke, vooraf per mail, een intakeformulier toegestuurd die ik moest invullen. Op een vrijdagavond om 19:30 was het zover. Ravi werd na binnenkomst achter een kleurplaat gezet, zodat Minke en ik het intake formulier samen konden doornemen.

kindermassage
Ravi wordt aan het tekenen gezet.

In principe is de ouder er tijdens de sessie altijd bij. Zodra er volledig vertrouwen is kan de ouder evt. de kamer verlaten.

Na dit korte gesprekje met mij pakt Minke een tas met spelletjes. Deze spelletjes doet ze voorafgaand aan de kindermassage met het kind (en de ouder) om feeling te krijgen met het lichaam. Kinderen zitten veel in hun hoofd en deze spelletjes, voelen met handen en voeten, leren het kind te aarden.

Er staat natuurlijk een massagetafel in de ruimte en dat kan voor kinderen met een medische geschiedenis beangstigend overkomen. Deze angst moet eerst weggenomen worden. Deze spelletjes kunnen daarbij helpen. Elk kind is anders, het ene kind is veel gevoeliger dan het andere. Minke heeft hier kijk op en past de invulling van de sessie hier op aan.

Mama mag ook meedoen

Ik werd bij het eerste spel betrokken en mocht, na Ravi, ook met blote voeten op verschillende materialen staan. “Dat de ouder meedoet geeft het kind vertrouwen. Ouders mogen ook wel eens wat meer stilstaan”, geeft Minke aan. Hierna mag Ravi nog een voelspelletje doen met zijn ogen dicht. Ravi vindt de aandacht wel fijn!

Kindermassage Minke Berger Enschede
Met blote voeten ‘aarden’ op verschillende materialen.

Zoals ik al aangaf is Ravi erg gevoelig, hij merkte alles op in de kamer. “Kijk een discolamp, wat is dat voor een tafel, waarom staan daar zoveel boeken, leuke rietjes zeg, waarom krijg ik water?” Ik merk aan zijn gebabbel dat hij zich veilig voelt bij Minke.

En dan nu de kindermassage

Ravi mag op de tafel. Hij mag zelf weten of hij zijn t-shirt en hemd uit wil doen, Ravi wil dat wel. Ook mag hij zelf kiezen welke olie hij wil, Ravi kiest beide geuren. Op de bank naast zijn hoofd legt Minke de kleurplaat neer. Ze legt uit dat als Ravi zijn hand hierop legt, ze dan direct stopt.

kindermassage enschede
Als Ravi het niet prettig vindt mag hij zijn hand op zijn tekening leggen.

Het licht wordt gedimd en er wordt een relaxed muziekje opgezet. Ravi wordt meteen stil, gaat ontspannen liggen en laat zich masseren.

Hoe lang een kind op de massagebank ligt is afhankelijk van het kind, geeft Minke aan. Het ene kind ligt maar 2 minuten stil. Ravi liet zich uitzonderlijk lang en stevig masseren. Minke vraagt of Ravi het fijn vindt? Of het harder mag of juist zachter. Zijn oogjes blijven open, soms gaan ze heel even dicht. Zo af en toe kijkt hij mij aan en zie ik een glimlach van oor tot oor. Als Ravi zijn kleren weer aanheeft krijgt hij een glaasje water, met grappig rietje. Hij mag een sticker uitzoeken en stelt zijn 45e vraag aan Minke.

Ik heb Ravi volgens mij nog nooit zo ontspannen gezien. Zelfs in zijn slaap woelt, draait, wiegt, en praat deze jongen. Toen we naar huis fietsten vertelde hij me hoe fijn hij het vond. Hij was de hele weg stil en viel thuis als een blok in slaap. Mijn missie is geslaagd!

Onze conclusie over de kindermassage

Ik kan dus niet anders dan Minke aanbevelen. Ik kom in elk geval met Ravi nog een keertje terug. Ik kreeg deze avond, direct na het plaatsen van een storie op mijn Instagram kanaal, meerdere vragen van mijn volgers die zich in mijn verhaal over Ravi herkenden. Er is dus echt vraag naar ontspanning voor kinderen! Ik ben blij dat ik door middel van het delen van deze blog jullie vragen kan beantwoorden en de kindermassage van Minke kan aanbevelen.

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.