Voor een kei als jij: 7 x knutselen met stenen

In deze gekke (Corona) tijden word je als ouder regelmatig uitgedaagd. Door wekenlang binnen zitten ben je uiteindelijk wel een keer door jouw knutselideeën heen. Kan jij wel wat nieuwe inspiratie voor jouw kinderen gebruiken? Dan heb ik een goede tip voor jou: ga knutselen met stenen. Stenen? Ja, waarom niet. Vorig jaar kreeg ik voor mijn verjaardag een creatief cadeau van mijn buurvrouw. Zij heeft net als ik 1001 hobby’s. De DIY doos voor (mandala) stippen op stenen was een schot in de roos. Op een vrije dag gingen zoonlief en ik er eens goed voor zitten. We zijn echt uren bezig geweest met het pimpen van een paar stenen. Wil jij een nieuwe knutseluitdaging voor jouw kinderen? In deze blog lees je de VETTTste tips om te knutselen met stenen.

Waarom knutselen met stenen?

Wat is er zo bijzonder aan knutselen met stenen? Knutselen met materiaal uit de natuur is altijd leuk. Je hebt het meestal niet in huis, dus je moet er naar op zoek. Daarnaast kost het je (bijna) niks. Knutselen met stenen is geschikt voor jong en oud. Je kan het net zo ingewikkeld maken als dat je zelf wilt. Naast werken met verf, kan je stenen ook prima met andere materialen combineren voor een grappig effect.

Alle stenen verzamelen

Wat heb je nodig als je wilt knutselen met stenen? Juist ja: stenen. Dus allemaal jas en schoenen aan: het is tijd om stenen te verzamelen. Trek er lekker op uit in de buurt of ga op een rustig moment wandelen in het bos. Misschien hebben opa en oma nog wel een paar stenen in de voortuin liggen die je mag ‘lenen’. Heb je mooi weer een reden voor een ‘zwaaimoment’. Niks gevonden? In een tuincentrum kan je ook een zak met stenen kopen.

knutselen met stenen

Welke stenen zijn geschikt om mee te knutselen? Je kan verschillende soorten stenen gebruiken: het is een beetje afhankelijk van welk knutselproject dat jullie willen gaan doen. Na het lezen van deze blog heb je een heleboel nieuwe ideeën om te knutselen met stenen. Dan weet je vast meer over welke steen je het beste kunt gebruiken.

Hebben jullie stenen verzameld? Stop ze dan in bad. Zorg dat de stenen helemaal zandvrij zijn en schoon genoeg om ze te beschilderen of te beplakken. Je kan eventueel wat schoonmaakazijn toevoegen om er zeker van te zijn dat de stenen schoon zijn. Nu kan je beginnen met knutselen met stenen.

Tip 1: Knutselen met stenen: maak je eigen edelstenen

knutselen met stenen

Tijdens onze knutselmiddag met stenen vond ik het vooral leuk om te experimenteren met (mandala) stippen op stenen. Maar onze zoon had zelf nog een aantal leuke andere ideeën bedacht, waaronder het namaken van edelstenen. Voor het namaken van edelstenen kan je gebruik maken van verf, glitters en lijm. Of beter nog: glitterlijm of glitterverf. Zeg nou zelf: kan jij het verschil met de echte edelstenen onderscheiden?

Tip 2: voor een kei als jij!

Knutselen met stenen is ook een aanrader als je een unieke blijmaker wilt maken. Wie wil jij een complimentje geven? Of is er iemand die wel een hart onder de riem kan gebruiken? Pimp een steen en schilder een persoonlijke spreuk of lieve boodschap op de steen. Doe de steen in een mooi doosje. Tadaa: een super leuk (brievenbus) cadeautje om iemand iets liefs of persoonlijks te vertellen.

knutselen met stenen

Tip 3: Maak zelf een spelletje

Heb je toevallig nog een verfpot met krijtbordverf in huis staan? Hartstikke goed: je kan dan een spelletje maken. Beschilder de stenen met de krijtbordverf. Zet vervolgens met een krijtje een X of O op de steen. Teken met krijt een raster op de stoep. Voilà je hebt zojuist het spelletje boter-kaas & eieren zelf gemaakt. Garantie voor een paar uur speelplezier. Heb je een heleboel platte stenen gevonden?  Zwarte verf in huis? Check. Maak zelf een dominospel.

knutselen met stenen

Tip 4: VETTT stoere stenen

Heb je ergens in huis nog plaktattoos liggen? Plak ze niet op je hand, been of arm, maar wrijf ze op een gladde steen. Strooi er glitters omheen. Je hebt in een mum van tijd een stoere steen gemaakt.

knutselen met stenen

Tip 5: Dieren, gekke poppetjes en maffe monsters

Verf een dier op de steen. Maak daarbij gebruik van de vorm van de steen. Denk hierbij aan een muisje, lieveheersbeestje, vis of vogel. Heb tussen de knutselvoorraad nog een zakje met wiebeloogjes liggen? Dit kan je uitstekend gebruiken om grappige of enge fantasie monsters te creëren. Gekke hoofden of rare poppetjes op een steen maken kan natuurlijk ook.

Tip 6:  Cijfers en letters

Voor deze knutseltips met stenen heb je een heleboel stenen nodig. Laat de kinderen op elke steen een cijfers of letter schilderen. Als je nog stickers hebt van het alfabet of getallen dan kan je dit ook prima gebruiken. Nu heb je VETTT leuk materiaal om taal of rekenen te oefenen.

knutselen met stenen

Tip 7: Wat dacht je van stippen op stenen?

Wil je ook eens stippen op stenen uit proberen? Leg dan het volgende klaar:

 • gladde platte stenen
 • een glaasje water
 • een bordje voor de verf of een verfpallet
 • verschillende kleuren acrylverf en glitterverf.
 • kwasten en penselen (zowel voor het schilderwerk en het maken van stippen)
 • een oude theedoek of keukenrol
 • eventueel een passer (om het midden te bepalen)
 • niet vergeten: de dotting tools. Dat kan echt van alles zijn. Je kunt dingen gebruiken zoals: cocktailprikkers, een achterkant van een potlood, eetstokjes, spelden, paperclips, acrylpennen en punaises etc. Ik heb vooral gebruik gemaakt van een set inbussleutels. Die werkten echt geweldig om een mooie stip te zetten.
knutselen met stenen

Beginnerstips: stippen op stenen

Hieronder een aantal praktische tips voor het stippen op stenen:

 • Probeer eerst op een kladblaadje uit welke materialen je gaat gebruiken als stiptools.
 • Druk nooit te hard met de stiptool die je gebruikt. Daar wordt de stip echt niet ronder of mooier van.
 • Let op welke verfsoort gebruikt. Wij hebben verschillende soorten acrylverf gebruikt. De meer vloeibare acrylverf werkte vanzelfsprekend makkelijker voor het maken van stippen op de stenen.
 • Laat de verf tussentijds goed drogen voordat je de volgende ronde met stippen zet.
 • Stippen op stippen en spelen met verschillende groottes van stippen geeft een vrolijk effect.
 • Voorbeelden voor leuke stippenpatronen en mandala vormen zijn volop te vinden via Google of op Pinterest.
 • Kijk naar de kleuren op de steen en probeer ze terug te laten komen in de stippen.

Nog meer tips om te knutselen met stenen

 • Ik maakte ooit een surprise van stenen: een cactus in een potje.
 • Heb je een heleboel kleine steentjes? Beschilder ze en plak ze op een fotolijstje of op de deksel van een doosje. Je hebt wel sterke lijm nodig.
 • Maak vertelstenen. Sommige kinderen vinden het lastig om zelf een verhaal te vertellen. Een vertelsteen stimuleert kinderen om, aan de hand van de plaatjes op de steen, hun verhaal te vertellen. Gebruik stickers, schilder zelf of knip plaatjes uit dat je met mod podge lijm op de steen strijkt.

Wij vonden het erg gaaf om een natuurproduct om te toveren tot een klein kunstwerkje. We hebben er uren plezier aan beleefd. Onze voorraad stenen is inmiddels weer aangevuld tijdens een uitje naar het bos. Reken maar dat wij weer gaan knutselen met stenen.  

Heb jij nog tips om te knutselen met stenen? Zoek je nog meer knutselprojecten of tips? VETTT blogger Marloes schreef een blog met 10 creatieve ideeën tijdens de corona crisis.

Over Nienke

Meer blogs van Nienke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.