De Museumfabriek in Enschede: tof binnen uitje!

Zo heel af en toe gaan we naar het museum met de kinderen. Eigenlijk veel te weinig, terwijl ik het één van de leukste binnen-uitjes vind met kids. Bij Oyfo in Hengelo en Natura Docet Wonderryck in Denekamp waren we al eens. En afgelopen weekend ontdekten we eindelijk eens de Museumfabriek in Enschede (voorheen Twentse Welle).

Wij komen aan op een druilerige zondag, Jammer, want ik had sowieso wel even op het plein voor het museum willen blijven hangen. Wat hebben ze dat mooi gemaakt met water en grote steigers. Lijkt me een heerlijk plekje om in de zomer even te relaxen.

Van vroeger tot de verre toekomst

De Museumfabriek heeft van alles. Van grote opgezette dieren tot leuke wetenschap-experimentjes. Van vroeger tot de verre toekomst. Onder de indruk waren mijn boys van de wolharige mammoet en neushoorn die hier vroeger gewoon rondliepen. Maar de video’s over robots in een menselijke skin vonden ze ook ‘vet cool’. Hoe leuk is het ook met deze leeftijd (7 en 9). Ze zoeken zelf uit wat ze leuk vinden en we doen het rondje gewoon op hun tempo. Ook al is dat vaak snel. Hoe simpel kan het ook zijn: een video van een sprintende jachtluipaard naast een video van een bewegende rups. En dat de beweging die ze maken om (snel) vooruit te komen eigenlijk precies hetzelfde is. En dat vinden mijn heel-graag-rennende boys toch best interesting.

Lekker freubelen in de Makerspace!

Het museum is weinig interactief. Maar missen doen we dat niet, omdat in alle ruimtes wel toffe dingen te zien zijn. En de Makerspace maakt het compleet. Hier kunnen de kids (natuurlijk) iets maken. Als je haast hebt, kies je voor iets simpels zoals het bestempelen of sjabloon schilderen van een tasje. Maar je kunt ook echt met techniek aan de slag. Maak bijvoorbeeld een bibberbotje (10+) of de wobbler (6+).Een grappig apparaatje dat werkt op zonne-energie.

Museumfabriek

De Makerspace

Museumfabriek

Aan de slag in de Makerspace van de MuseumFabriek

Mrs. Brown, we love you!

Wij sluiten af in het Museumcafé. En wat zie ik daar? Zoetigheidjes van de enige echte Mrs. Brown uit Enschede. Die naam kom ik de laatste tijd vaker tegen en ik snap waarom. Wat zijn haar taartjes, koekjes, fudges en brownies toch onwijs lekker! Natuurlijk helemaal homemade.

Museumfabriek

Lekkers van Mrs. Brown.

Alles wat je in het Museumcafé bestelt is sowieso biologisch en duurzaam, ook de drankjes. Het voelt echt als verwennerij en is daarom een heerlijke afsluiting van een gezellig museumbezoek.
En ook handig: het Museumcafe kun je gewoon los bezoeken. Mooi als kort uitje met kids, want je zit naast deze metershoge wolharige neushoorn. Daar worden de kleintjes wel stil van. 😉

Museumfabriek

Elke maand een museum?

Het was een heerlijke zondagochtend en ik vraag me echt af waarom we dit niet maandelijks doen. De exposities in de Twentse musea wisselen regelmatig en elk jaar een rondje is volgens mij helemaal de moeite waard. Ook het Palthehuis in Oldenzaal moet leuk zijn en staat hier op de planning. Hebben jullie nog tips voor een leuk museum met de kinderen? Ik ben heel benieuwd!

Meer over De MuseumFabriek

Bezoek de website van De MuseumFabriek voor een overzicht van actuele exposities én openingstijden. En een tip van ons voor jou: bij De MuseumFabriek kun je een familiejaarkaart kopen, voor 20 Euro kun je het hele jaar door met je gezin het museum bezoeken!

Over Evelin

Meer blogs van Evelin lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Kelly
  januari 3, 2019

  Het Heim in Hengelo is ook een echte aanrader! Zelfs voor onze dochter van 3 was het leuk 🙂 interactief en ontzettend leerzaam

  • Yvette Bosch
   januari 4, 2019

   Ja dat is ook een favoriet hier bij mij, ze hebben de naam aangepast trouwens in Oyfo. En ook super bereikbaar met de trein!