Afgelopen weekend, tijdens het weekend van de wetenschap, was het eerste weekend dat het planetarium in De MuseumFabriek geopend is. Wij waren erbij en gingen op Sterrenjacht in De Museumfabriek! Super bijzonder, want in de Makerspace vind je nu een hele grote koepel, vanuit die koepel kun je het sterrenstelsel bekijken.
Sterren kijken in De MuseumFabriek
Afgelopen zomervakantie gingen we al een keer naar Cosmos Sterrenwacht. Vooral mijn oudste dochter, Pippa (bijna 8) vindt sterren en sterrenbeelden ontzettend interessant. Het nadeel van de Sterrenwacht in de zomer is dat het ontzettend laat donker is en daardoor begint het programma ook laat. Dat is hier dus helemaal niet het geval, je kunt gewoon overdag lekker van de sterren genieten!
Over het planetarium
Ik kon mijzelf dus niet zo goed voorstellen hoe dat er uit zou zijn; een planetarium in de MuseumFabriek. Het komt erop neer dat er een soort planetarium-koepeltent is opgezet in het museum. Het is tijdelijk, tot en met 27 oktober kun je van dit planetarium genieten. Let op, je moet wel vooraf tickets reserveren.
In het planetarium staat een hele grote projector. De antieke projector is in 1924 gemaakt door de firma Zeiss in Jena. Een heel stelsel van radertjes, aangedreven door elektromotoren zorgt ervoor dat de sterren precies zo bewegen als in werkelijkheid. Iedere ster wordt op de koepel geprojecteerd met een lampje. Je krijgt een kijkje in de diepzwarte hemel zonder, waarin je echt alle sterren en ook planeten kunt zien.
Tickets reserveren
De tickets reserveer je heel simpel via de website. Als je zeker weten het planetarium wilt bezoeken is het zeker raadzaam om te reserveren. Het planetarium heeft beperkte plekken.
Wat vonden de kinderen ervan?
Zowel Pippa als Coco vonden het superinteressant. Vooral omdat de ruimte helemaal donker wordt, en je echt een kijkje in het sterrenstelsel krijgt. Pippa vond het na 10 minuten wel genoeg, toen had ze nog 20 minuten te gaan :-). Na 10 minuten begon gelukkig het leukste deel: een kijkje nemen in het heelal. Een sterrenkundige vertelt je van alles over de projector en het heelal. We zochten de grote en kleine beer op, we kregen te zien wat lichtvervuiling doet met hoe wij de sterren waarnemen. Wij vonden het een hele waardevolle ervaring en precies lang genoeg. Ik heb een hele toffe app op mijn telefoon staan (sky view lite), daar was Pippa vooral druk mee. Met die app kun je planeten, sterren en sterrenbeelden zien. En dat is in zo’n donker planetarium extra indrukwekkend.
De Makerspace
Na het planetarium bezoek gingen wij zo door naar de Makerspace. De Makerspace is dé plek waar kinderen naar hartenlust kunnen knutselen. Heel veel knutsels zijn gratis, voor een aantal betaal je een kleine vergoeding van 2 Euro.
Aan de balie van de Makerspace geef je aan welke knutsel je wilt maken en krijg je de benodigde spulletjes zodat je daarna zelf aan de slag kunt.
Ik vind knutselen met een 3-jarige best een uitdaging. Tijdens het maken van een zappelin had ik overal lijm zitten en betrapte ik mezelf erop dat ik ietwat sjaggerijnig werd.
Pippa koos voor een wat simpelere knutsel, een ‘Wobbler’. Een apparaatje waar je een ’tekening’ of een andere knutsel op kunt plakken en die op zonne-energie beweegt. Die staat nu te shinen in haar slaapkamer. Zoek je iets simpels? Deze is een aanrader! Meer over de Makerspace en wat je hier allemaal kunt doen lees je hier.
Tijdens ‘Sterrenjacht’ kun je een extra activiteit doen in de MuseumFabriek; het knutselen van je eigen zonnestelsel-mobile.
Jouw zonnestelsel-mobile knutselen in de Makerspace
Tijdens Sterrenjacht in de Museumfabriek kun je in de Makerspace je eigen zonnestelselmobile maken.
Onder begeleiding schilder je diverse planeten zoals Mars, Neptunus en Uranus en ga je naar huis met een mooie mobile. Dit kun je in het weekend, op woensdagmiddag en in de herfstvakantie doen.
Ik maakte hier wel een klein inschattingsfoutje. Het schilderen is best veel werk en de verf heeft best wat droogtijd. Je kunt dit het beste voor het planetarium- en museumbezoek doen, als een kind het sterrenstelsel zelf maakt kun je er gerust 1,5 uur voor inplannen. Als de knutsel af is kun je op je gemak het museum en planetarium bezoeken en wat lekkers drinke in het Museumcafé. Met een beetje geluk is je kunstwerk droog als je het weer op komt halen.
Tips voor een bezoek aan Sterrenjacht in de Museumfabriek
- Reserveer tickets voor het planetarium
- Plan genoeg tijd in voor het maken van je zonnestelsel en ga daarna naar het Planetarium.
- Neem een stuk karton mee zodat je daar de planeten in kunt steken als ze nog niet helemaal droog zijn.
- Kom met de auto of zorg dat je het op de fiets kan vervoeren 🙂
- Je wilt vast ook meer van het museum zien? Doe dat dan als je zonnestelsel aan het drogen is :-).
- Kom na het knutselen even bij in het Museumcafé en geniet van een heerlijk taartje met koffie terwijl de knutsel droogt.
- Overweeg de familiekaart! Voor 20 Euro kun je een jaar lang met je hele gezin de MuseumFabriek bezoeken. De kaart is aan de kassa te koop.
Zeker een aanrader een bezoek aan Sterrenjacht in de Museumfabriek
Wij hebben echt een leuke middag gehad. We zijn in totaal zo’n 3,5 uur in het museum geweest. De komende maand is het planetarium op verschillende dagen geopend, tijdens de herfstvakantie kun je hier iedere dag terecht. Een overzicht van de openingstijden vind je op de website. En na onze Sterrenjacht in de Museumfabriek werd er nog even lekker buiten gespeeld rondom het water. Ik vind de locatie van de Museumfabriek echt te gek! Met de half gedroogde mobile en andere knutsels fietsen we weer richting huis..
Deze blog kwam tot stand in samenwerking met De Museumfabriek.