Techniekmuseum Heim door Stephanie

Door zondag, oktober 4, 2015 2 , Permalink 0

Tijdens mijn zoektocht naar leuke dingen doen met kids in mijn toekomstige nieuwe woonplaats Hengelo, tipte iemand mij om het Techniekmuseum Heim te bezoeken. Techniek + museum = stoffige, suffe, saaie bende. Dacht ik. Maar, openminded als we zijn, propte ik baby, peuter, kinderwagen, luiertas en mezelf in mijn kleine Ka en reden we, natuurlijk -na even langs ons nieuwe huis te hebben gereden- naar het museum.
 

Was I wrong!

Techniekmuseum Heim is sinds 2005 gevestigd in de oude Wilhelminaschool. In het statige pand komen de grote, oude stoommachines die op de begane grond staan opgesteld prachtig tot hun recht. Ik moet bekennen dat ik bij binnenkomst lichtelijk schrok van de klassieke, kind-onvriendelijk-ogende museumopstelling. Was I wrong!
 

Knopjes, serious gaming en Orang-Oetans

Zodra Boaz de knopjes ontdekte om al deze machines in werking te zetten kon ik met een opgelucht hart rondlopen. Want als een kleuter op knopjes mag drukken om grote grommende, puffende, kreunende en draaiende mega machines in werking te zetten is een kleuter (de mijne in ieder geval wel) snel tevreden.
 
Techniekmuseum Heim
 
Op de eerste verdieping is een bontgekleurde interactieve ruimte ingericht waar jong en oud kennis kunnen op doen over radar, ballistiek, RFID en infrarood. Kinderen kunnen aan de slag met serious gaming. Op verschillende computers kunnen oudere kinderen op een coole manier de strijd met elkaar aan gaan om met de kennis die ze hebben opgedaan in het museum een topscore neer te zetten.

 

Techniekmuseum Heim
 
Jongere kinderen kunnen zich ook heerlijk uitleven op deze schermen. Zo moet je in een virtueel bos dieren bevrijden uit hokjes zonder dat de wolf je vangt, een vleermuis door een grot laten vliegen zonder dat hij tegen rotsen of grote spinnen knalt en kun je taarten en watermeloenen uit kanonnen laten schieten. Een topscore of niet, dat maakt voor die ukkies toch niets uit!
 
Techniekmuseum Heim
 
AAP, een interactieve Orang-oetan waarmee je boter-kaas en eieren kunt spelen, was helaas in een slechte bui en had geen zin in een spelletje. Vond Boaz helemaal niet erg want deze levensgrote aap was toch wel een heel klein beetje boel eng.
 

Inzicht en handigheid

Op de bovenste verdieping wordt de basiskennis, inzicht en handigheid getest. Niet alleen voor de kleintjes is dit een uitdaging. Ik moet met schaamte toegeven dat ik een geruime tijd heb geprobeerd om met aan elkaar geschakelde houten bollen een piramide te bouwen. Totaal niet gelukt. Met twee tangen een strik in een touw maken is me daarin tegen wel weer gelukt!
 
Met katrollen jezelf in een stoeltje omhoog hijsen, met een periscoop de omgeving verkennen, rebussen oplossen, houten driehoekjes op een rijtje leggen (dit klinkt heel eenvoudig, maar dóe het maar eens!), een lachspiegel, supersnel aangeven of je een kat hoort miauwen of een baby hoort huilen, de alom bekende/ beruchte “buzzer”- spiraal, een k’nex-hoek en nog veel meer hersenkrakers vullen deze bovenste verdieping.
 

Techniekmuseum Heim

Hijsen maar :-)

 

Techniekmuseum Heim, eindconclusie

Het museum is allesbehalve stoffig en saai. Waar het op de begaande grond een ware schatkamer van het industrieel erfgoed in het oosten van Nederland is, worden jong en oud op de volgende verdiepingen op originele en verschillende manieren uitgedaagd.

Er zijn mogelijkheden om kinderfeestjes te vieren in het museum en er zijn er verschillende educatieve programma’s voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Wij hebben ons (stiekem zijn we er al twee keer geweest) kostelijk vermaakt!
Wat het museum allemaal nog meer te bieden heeft en wanneer er bijvoorbeeld “doe- en draaidagen” zijn vind je allemaal op de website van het Techniekmuseum Heim.
 
Stephanie is moeder van twee zoontjes Boaz (’11) en Midas (’14) en woont (nu nog) in Enschede. Per 2016 gaat Stephanie verhuizen naar Hengelo. Ze gaat er met de boys regelmatig op uit. Stephanie is vaste gastblogger voor Vettt daarnaast schrijft ze ook op haar eigen blog: www.wolferien.com.

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Nesrin
  oktober 5, 2015

  Ik vind het cool dat je dit museum een kans hebt gegeven want eerlijk ik zou niet naar binnen zijn gelopen.
  Klinkt leuk, ik sla het op.

  • Vettt.nl
   Vettt.nl
   oktober 5, 2015

   Wat goed om te lezen Nesrin! Mocht je gaan, we zijn heel benieuwd of je ook enthousiast bent!