Voor het eerst vliegen met je baby

Vriendinnen zeiden vroeger: Chrys jij bent echt zo’n type die later met man en kinderen de wereld over reist. Hup kind in de draagzak en gaan, nergens druk om maken. Klopt dacht ik, zo ben ik en ik fantaseerde al hoe mooi dit moest zijn. Goed we zijn nu 10 jaar verder, inmiddels inderdaad met man en baby en sta ik (al een stuk minder zelfverzekerd) aan de start van de eerste trip: 3 weken rondtrekken aan de westkust van Noord- Amerika. Maar vliegen met je baby, hoe doe je dat?

De voorbereiding, vliegen met je baby

Ondanks dat ik een spontane en impulsieve persoonlijkheid heb ben ik daarnaast erg planmatig en georganiseerd (kan soms best een lastige combi zijn). Zo hebben we heel spontaan en vrij last minute besloten om naar Amerika te gaan (ook vanwege een bruiloft) nou past dat op zich wel goed bij mij, maar niet dat ik daarna nog maar 2 maanden had om alles te organiseren en te plannen. En dan is er dit jaar ook nog een kleine aanpassing ten opzichte van andere jaren, onze dochter Fiep van 8 maanden gaat ook mee! Goed, de vliegreis naar San Francisco duurt in totaal 10 uur dat kunnen 10 hele lange uren worden. Dus ben ik mij maar eens gaan inlezen in het vliegen met een baby. Nu valt een baby helaas niet te programmeren (wat op de meeste momenten juist leuk is) maar tijdens een vliegreis kan het toch wel erg handig zijn. Ik kwam op een website ‘gezin op reis’ en vond daar allerlei handige tips voor het vliegen met een baby, zelfs een heuse checklist (ideale site).

Al verder ‘googlelend’ las ik de ergste horrorverhalen over worst-nightmare vluchten met baby’s die non-stop huilden, moeders die hele vluchten met een kind in de draagzak liepen, over het algemeen werd ik dus niet erg gerustgesteld. Maar goed ik pikte er overal de dingen uit waar ik dacht wat aan te hebben. Nu moet ik eerlijk zijn en dat zal misschien iedere moeder zeggen, ik heb een ontzettend relaxte dochter die het liefste de hele dag in de belangstelling staat. Nu zitten er in een vliegtuig nogal veel mensen dus dat moest goedkomen. Punt 2: ze houdt ontzettend veel van eten dus als ik nu zorg dat dat puntje ook is afgevinkt moet ook dat geen probleem vormen. Nu nog de tas: een luiertas is wat klein, zeker voor al dat eten en wat speelgoed. Dus ik besloot een kleine trolley in te pakken. Wat ging er in? Eten, veel eten (potjes, gesmeerde boterhammen, pap, flesvoeding en tussendoortjes) speelgoed, bordje en bestek, luiers en verzorgingsbenodigdheden, extra kledingsetje, dekentje, handdesinfectie, slaapzak, thermoskan, neusdruppels én een extra shirt voor ons mocht ze die per ongeluk bespugen. Een hele lijst dus…

Vliegen met je baby

Handig hoor zo’n trolley!

Ik had van te voren via de luchtvaartmaatschappij ook een babybedje geregeld. Een zogenoemde bassinet, hier kon Fiep lekker in slapen. Tenminste daar hoopte ik dan op.
De baby mag niet ouder zijn dan 6 maanden, meer dan 10 kilo wegen of groter dan 65cm zijn. Nu voldoet Fiep niet meer aan die eisen maar laat ik maar zeggen dat ik een aardige mevrouw van de KLM aan de telefoon had van.

Vliegen met je baby, de vlucht

Het is zover! Vroeg uit de veren en op weg naar Schiphol. Oh nee! De Schipholtunnel is afgesloten vanwege een brand, ook nog omrijden. Hopelijk wordt dit niet Murphy’s law (wij hebben nogal een verleden met pech tijdens het reizen). Gelukkig viel alles mee en waren we er ruim op tijd. Nog tijd genoeg voor een kop koffie en ontbijt en om Fiep te voorzien van haar ditjes en datjes (vooral eten dus). Voordat we aan boord gingen nog snel even de thermoskan gevuld. Dit kan ook aan boord maar nu had ik het maar alvast bij me.

We mochten als eerste het vliegtuig in. Kijk, vliegen met een baby heeft zo zijn voordelen. Aangekomen op de plek lichte paniek, geen bedje! (ik had er ook maar 3 keer achteraan gebeld). Maar stom natuurlijk die hangen ze natuurlijk op na het opstijgen (zucht). Goed alle tijd om wat dingen klaar te leggen. Ik heb zelf altijd erg veel last van mijn oren dus was ik was bang dat Fiep dit ook zou hebben tijdens het opstijgen en landen. Hiervoor had ik volgende bedacht; Neusspray stand-by en een klein flesje (of borstvoeding) tijdens het opstijgen en landen zodat ze aan het drinken dus slikken is. Alles verliep zonder problemen. Fiep leek nergens last van te hebben ze was helemaal in haar nopjes met dit extra eetmoment. We hadden een dagvlucht dus de slaapmomenten waren wat minder en daarbij vond Fiep alles en iedereen om haar heen ook veels te interessant dus slapen ho maar! Maar vervelend was ze niet. Af en toe lag ze op een dekentje op de grond te spelen, liepen we wat rond en oh ja die aardige mevrouw in rij 24 vond haar soooo cute! Alstublieft mevrouw. Fiep vindt toch alles wel prima. We hebben zelfs nog tijd gehad om samen een filmpje te kijken, weliswaar met pauzes, maar toch!

Vliegen met je baby

Fiep vond alles interessant, tot ze heerlijk in slaap viel.

Die 10 uur waren vrij snel om en voordat we het wisten werd het landen ingezet. Het ritueel herhaalde zich weer, Fiep kreeg weer een flesje en moeders zat er naast met pijn in haar oren. Gelukkig, dochterlief heeft de oren van vaders meegekregen, triomfantelijk keek ze naar mij tijdens het leeg drinken van haar fles.

Eenmaal aan de grond duurde het voor mijn gevoel uren bij de douane en met 4 lagen kleren was het ook vééls te heet! (vest en jas en iets met te weinig kofferruimte). Ik ben dus niet helemaal in mijn element en dat komt mij vaak niet ten goede bij een verhoor van zo’n vreselijke Amerikaanse douaneambtenaar. Oh had ik al verteld dat ik helemaal niet tegen autoriteit kan? Maar dan ook écht niet! Gelukkig is daar dan mijn geduldige lieve man die mij altijd weet te redden uit dit soort situaties en er dan ook meteen voor zorgt dat we wèl het land in komen.
Goed, we waren in Amerika met een tijdsverschil van 9 uur (vroeger) en het volgende probleem diende zich aan, de jetlag van onze dochter….

Terugblik

Zoals met meerdere situaties was dit er ook 1 om even op terug te blikken. Wat was een fantastisch idee en welke kon er rechtstreeks de prullenbak in?
Ik was vrij content met de inhoud van de trolley, OK wat minder eten had gekund maar ach het paste toch? Ook het flesje was ingenieus en zeker voor herhaling vatbaar.
De Slaapzak was wat overbodig (tenminste bij een dagvlucht), je kleed haar niet steeds aan en uit en dekens lagen in het bedje. Tip: Geef op tijd aan dat je een potje wil opwarmen er is geen magnetron en au bain Marie duurt altijd te lang met een hongerig kind zeker bij die van ons. Ik had vooraf al brood gesmeerd en in een bakje gedaan, dat vond ik ook handig. Tja ik zou eigenlijk niks anders doen de volgende keer. En die volgende keer komt al snel want over een paar dagen vliegen we met onze baby terug naar Nederland na een fantastische reis!

Ga je binnenkort vliegen met kleine kinderen?

We hopen dat je wat aan deze tips hebt gehad. Mocht je nog meer tips zoeken, Madelon van MeermetMama schreef een blog over vliegen met kleine kinderen.

Over Chrystie

Meer blogs van Chrystie lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.