Vooral doen… naar de Ardennen!

Wat is dit een heerlijke lange zomer. Met non-stop prachtig weer. Omdat ik het wel erg lang vind om zes weken thuis te zitten met mijn twee jongens van 9 en 14 jaar is het tijd om er even tussen uit te gaan. Meestal gaan we een midweek in een natuurhuisje, zo ook dit keer. De plek varieert: van Friesland, de Veluwe tot aan Brabant. Dit keer zochten we een mooie plek in België: midden in de Ardennen vonden we een heerlijk natuurhuisje. Ook zin om naar de Ardennen te gaan met kinderen of wil je er meer over weten? In dit blog vertel ik er over. 

Lang leve de voorpret

Elk jaar rond januari gluur ik alvast op de website van natuurhuisje.nl. Je moet er wel vroeg bij zijn, want de allermooiste natuurhuisjes zijn vrij snel weg. Natuurhuisjes vind ik ideaal, ze staan vaak midden in de natuur, zijn een goed startpunt om de omgeving te ontdekken en er op uit te gaan. Weg van de grote massa en de toeristische plekken (en vooral ook: je hoeft niet mee te hossen met beer Bollo of Koos Konijn).

Dit keer gaan we voor een natuurhuisje in de Ardennen. De Ardennen zijn Franstalig en gelegen in het zuidoosten van België en liggen verspreid over de provincies Namen, Luik en Luxemburg. Wij komen uit bij een houten huis op palen midden in het bos (schudt wel flink heen en weer bij onweer hebben wij gemerkt). Het is een prachtlocatie met meerdere natuurhuisjes verspreid over het terrein: zie lescabanesderensiwez.be.

Ardennen met kinderen

Ons huisje!

Plezant verblijf

We hebben vijf zeer plezante dagen in de Ardennen beleeft. We hebben veel gezwommen in rivieren en meertjes, we zijn naar de grotten van Han geweest, we hebben gewandeld, elke dag warme croissantjes verorberd, úren gebadderd (we zijn weer helemaal proper), spelletjes gedaan, gepuzzeld, gelezen, gegeten bij een friterie, wezen kajakken (er is er maar één gezonken, whaha), maar vooral ook lekker uren knooien en pielen met modder, steentjes, takjes en een visnetje. We hebben allerlei dieren gespot, inclusief een nachtelijk vleermuisavontuur. Ik wilde de zoveelste mug pletten, maar ik zag ineens iets anders fladderen in ons vakantiehuis. Een vleermuis, ieks. En hij scheerde telkens vlak langs me heen, ik sliep in een soort bedstee en ook daar vloog ‘ie in. Ik gilde de jongens wakker en sloot mezelf vervolgens op in de badkamer (de enige afsluitbare kamer). Sam kroop steeds verder onder de dekens. Ik gluurde door een klein spleetje en bleef bij elke passeerbeurt van dat beest gillen. Thabang ging als een heuse Freek Vonk door het huis en vond het allemaal prachtig. Hij joeg ‘m binnen drie kwartier eigenhandig naar buiten, wat een held.
Behalve het bovenstaande voorval was deze vakantie echt een mooie combinatie van ontspanning & actie. Na vijf dagen waren we weer klaar voor de bewoonde wereld met Wi-Fi & tv!

Ardennen met kinderen

Ardennen met kinderen

ardennen blote voetenpad

Wat te doen in de Ardennen met kinderen; een top 5!

 1. De rivieren en beken. Met stip op 1; de natuur in! Mijn kinderen doen dit het liefst hele dagen; met water, modder en takken spelen. Dit staat garant voor een boel plezier.
 2. Oorlogsmuseum Bastogne. Wij konden het niet redden om hier naartoe te gaan, maar het schijnt een mooi en indrukwekkend museum te zijn. Ook voor kinderen erg interessant. Je beleeft de slag om de Ardennen alsof je er zelf bij was. Zie de website: http://www.bastognewarmuseum.be/homepage-nl.html.
 3. In actie: de kano in, zwemmen, mountainbiken of wandelen. Het blote voetenpad in Gouvy is bijvoorbeeld gaaf om te doen en je vindt HIER mooie wandelroutes voor kinderen. Wij hebben ook het kayakken uitgeprobeerd. Dit hebben we op het meer van Nisramont gedaan (de andere vaarroutes waren compleet uitgedroogd).
 4. De grotten in. Als je in de Ardennen bent wil je een bezoek aan grotten niet missen. De grotten van Han, van Hoton en Remouchaps zijn erg bekend, maar ook erg toeristisch (en knetterdruk). Misschien is het juist ook leuk om wat kleinere grotten te bezoeken bijvoorbeeld de cave of Lorette-Rochefort of Grotte La Merveilleuse.
 5. Bezoek een kasteel. Proef de Middeleeuwse sferen in een gaaf kasteel. Bijvoorbeeld in het kasteel van Bouillon (kijk alvast hier). Ook in La-Roche-en-Ardenne staat nog een mooie ruïne. Vaak worden er gave roofvogelshows gegeven.

Tips:

 • Boek een natuurhuisje op een bijzondere plek, meer info op de website van www.natuurhuisje.nl
 • Neem waterschoenen/Teva’s mee om door rivieren en beekjes te lopen
 • Als je de grotten ingaat moet je warme kleding aandoen …. wij hadden het heel koud na anderhalf uur!
 • Neem genoeg spelletjes en speelgoed mee voor de regenachtige dagen
 • Let op: als je ergens binnen wilt zwemmen dan moet je een badmuts op en je mag geen shorts dragen (een strakke zwembroek is verplicht)
 • Je kan eventueel een bezoekje brengen aan Plopsa Coo (Plopsacoo.be)
 • Ook leuk om de Ardennen te bezoeken in de meivakantie of herfstvakantie of voor een lang weekend er tussenuit! Alvast veel plezier!

Heb jij tips voor een vakantie naar de Ardennen met kinderen?

Ben jij al eens in de Ardennen geweest? Wat vond je het mooist? Heb jij iets gedaan uit mijn top 5?

Over Marije

Meer blogs van Marije lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.