Vettte stedentrip: Berlijn met kinderen!

Afgelopen herfstvakantie maakten we een stedentrip naar Berlijn met kinderen. Onze stedentrip naar Parijs met onze kinderen was vorig jaar zo’n succes dat we toen besloten om elk jaar een Europese stad te bezoeken met onze boys. Om ze iets meer van de wereld te laten zien, het stadsleven te laten proeven maar vooral omdat we het zo leuk vinden! Dit jaar gingen we met de trein naar Berlijn met onze kinderen. Hoe dat was, wat we in Berlijn gedaan hebben en hoe onze kinderen de stedentrip naar Berlijn hebben ervaren lees je in deze blog. 

 

Bestel vooraf de Berlin WelcomeCard

Vanaf Twente ben je in vier uurtjes treinen in hartje Berlijn. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je treinticket. Wij betaalden met z’n 4-en € 120,- voor een retour. Dus naast dat we het leuker vinden, is het ook nog eens voordeliger dan parkeer- en brandstofkosten. Ook bestelden we thuis al de Berlin WelcomeCard. Ideaal, je krijgt de vouchers per mail en hoeft deze in Berlijn alleen nog maar in te wisselen voor een onbeperkt openbaar vervoerkaart voor meerdere dagen. Ook heb je met deze kaart ook nog korting op heel veel musea en activiteiten. Veel gebruik van gemaakt!

Lees hier ook de blog over de citytrip naar Parijs met kinderen

Berlijn met kinderen

Berlijn met kinderen: kies voor een hotel met familiekamers

Hotels genoeg natuurlijk en voor elke prijsklasse wat wils. Tip: het Schulz Hotel Berlin Wall. Een nieuw hotel (altijd fijn die frisse kamers) met mooie familiekamers en hele fijne ligging. Direct naast de East Side Gallery, een lang stuk Berlijnse muur en tegenover Berlin Ostbahnhoff. Ideaal, want dat is ook een vertrekpunt voor de trein richting Nederland.

Berlijn met kinderen

Berlijn met kinderen: dag 1. Ik zie, ik zie…. het Ampelmannetje

De eerste middag wandelen we vanaf het hotel naar de Alexanderplatz, het grote plein centraal in Berlijn. Hoewel onze jongste bij het woord wandelen normaal gesproken niet vooruit te branden is, ziet hij deze wandeling als één grote speurtocht. Thuis lazen we al samen over het Ampelmannetje. Het grappige mannetje op de stoplichten, overblijfsel vanuit de DDR en tegenwoordig het icoon van Berlijn. Hij kan nu niet wachten om het Ampelmannetje tegen te komen. Het ene stoplicht heeft de gewone lichten en het andere het grappige mannetje. Dus het wordt inderdaad een puzzel waarbij de jongens van het ene naar het andere stoplicht rennen.

Berlijn met kinderen

Wat je moet zien tijdens een trip stedentrip Berlijn met kinderen

Met de metro vertrekken we vanaf Alexanderplatz naar de Brandenburger Tor. Dit zien de jongens als hét symbool van Berlijn. Hier maken we natuurlijk wat plaatjes en wandelen dan door naar de Reichstag.

Berlijn met kinderen

We hadden hier graag in de koepel gewild, maar tijdens onze dagen in Berlijn was dat helaas niet mogelijk. Anders is dit zeker een tip, maar reserveer wel van tevoren. Vanuit de Reichstag wandelen we naar het Holocaust Monument. Onderweg vertellen we hierover en leggen de jongens uit waarom dat er is. Dat maakt indruk…

Berlijn met kinderen

Berlijn met kinderen: dag 2. Biergarten in Tiergarten

Op dag twee lopen wij het hotel uit en tegen dé muur aan. We wandelen met de kinderen langs de East Side Gallery, het langste stuk muur dat nog overeind staat. 1,3 kilometer lang en vol met graffiti kunstwerken. En onze jongens vonden het echt gaaf om deze te bekijken.

Berlijn met kinderen

Verder gaan we die dag naar Tiergarten, het grootste park in Berlijn. En in de herfst natuurlijk prachtig. Middenin het park zit een Biergarten, waar we buiten in de zon een drankje doen. Een heerlijk plekje aan het water! Verder doen we het rustig aan. Stukjes wandelen, stukjes metro, kaffee met küchen tussendoor…

Berlijn met kinderen

Berlijn met kinderen: dag 3. Oog in oog met de Fernsehtum

Dag drie bekijken we de Fernsehturm van dichtbij. We gaan er niet in, maar kopen een kaartje voor het dakterras van het Park Inn Hotel, midden op de Alexanderplatz. En vanaf de allerhoogste verdieping hebben wij het beste uitzicht óp de Fernsehturm. Tip! Als het dan gaat regenen, zijn we blij dat er zoveel overdekte shopcentra zijn. Winkelen met jongens? Ja, het werden vooral sportwinkels, sneakershops en de Media Markt.;)

Berlijn met kinderen

Berlijn met kinderen

Alles is geschiedenis

Onze jongens willen ’s avonds op het hotel nog veel meer zien en horen over de geschiedenis van Berlijn. De Tweede Wereldoorlog interesseert hen, net als onszelf, enorm. Net als de Berlijnse Muur. En juist daarom vind ik Berlijn zo’n mooie stad. Alles ademt en straalt geschiedenis uit! Gebouwen zijn niet zomaar gebouwen. Elk plekje en gebouw heeft zijn eigen, intrigerende verhaal over een stukje geschiedenis dat nog niet zo lang achter ons ligt.

Berlijn met kinderen

That’s life

Natuurlijk mopperen ze wel eens als ze moe zijn. En natuurlijk gaan ze liever naar een pretpark als ze mogen kiezen. Maar ze zien en beleven zóveel in een grote stad. In Berlijn zien we meerdere demonstraties, lopen tegen zwervers en bedelaars aan en worden soms aangesproken door vreemde types. De jongens leren langzaam aan dat dit ook het leven is. En dat het niet overal zo veilig, vertrouwd en rustig is als in ons fijne Tubbergen.

Berlijn met kinderen

Dunkin’ Donuts en de Currywurst Express…

Mijn must-see-lijst in Berlijn is zeker nog niet afgewerkt. Maar als wij een city-trip met onze kinderen leuk willen houden, moeten we het een beetje rustig aan doen en ook doen wat zij willen. Dankzij de boys kwamen we toch mooi terecht bij Dunkin’ Donuts, de Currywurst Express, een spiegeldoolhof én brachten we beide avonden op de hotelkamer door. Ze vinden een familiekamer zó gezellig. Dus daar zitten we dan, ’s avonds op bed met een drankje van de bar beneden. Geen hippe clubs in deze wereldstad, maar wel een sweatbroek en heel veel liefde… Ik zou het zo weer doen!

Berlijn met kinderen

 

Berlijn met kinderen

Tip voor als je met de auto naar Berlijn gaat

Kies je ervoor om met de auto te gaan? Als je een keer een lang weekend hebt (bijv. door een vrije vrijdag op school) dan zou je ervoor kunnen kiezen donderdag gelijk na het werk weg te rijden. En dan niet helemaal tot aan Berlijn, maar zo tot halverwege. Zo hoef je de volgende dag nog maar een klein stukje!

Over Evelin

Meer blogs van Evelin lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.