Een experimentele dag NEMO Science Museum in Amsterdam

Op een mooie zomerse dag in de meivakantie besloten mijn oudste zoon en ik samen met mijn beste vriendin en haar oudste dochter een dagje naar Amsterdam te gaan met de trein. Een dag met alleen onze oudste kinderen, lekker 1 op 1 en alle aandacht alleen voor hen. We wilden heel graag het toffe science museum NEMO bezoeken. En dat was een echte aanrader, want er is super veel te doen en te beleven. Het is een heel leuk museum voor iets oudere kinderen, ik zou zelf zeggen vanaf een jaar of 6, want dan steken ze er ook écht iets van op.

Vlakbij Centraal Station

NEMO is heel goed bereikbaar vanaf het Centraal Station in Amsterdam. Als je er via de hoofdingang uit gaat, naar buiten loopt en naar links kijkt, kun je het grote imposante groene gebouw al zien staan. Het is ongeveer een minuutje of 7 lopen vanaf het station. De weg ernaar toe is prachtig, omdat je over een mooie brug loopt richting het NEMO gebouw.

nemo

Onderweg

NEMO Science Museum

Korte uitleg over het museum en wat je ervan kunt verwachten. Het motto van NEMO is ‘Hands on!’ of ‘Verboden af te blijven’. De objecten in NEMO zijn vaak experimentele opstellingen, waarbij de bezoeker zelf een wetenschappelijk verschijnsel op het gebied van natuurkunde, scheikunde, biologie en gedragswetenschappen kan onderzoeken. Het museum wil jongeren door experimenten enthousiasmeren voor wetenschap en techniek (bron: Wikipedia). Kinderen moeten hier dus zelf hard aan de slag om toffe dingen te kunnen zien, te ervaren of te voelen. Het is dus juist de bedoeling om veel aan te raken, dingen rond te draaien, etc. Hier kun je niet doorheen lopen en niks aanraken, want dan gaat er weinig gebeuren… Super leuk voor kinderen dus, die in dit museum overal aan mogen zitten! Ook is er een supertoffe demonstratie over een kettingreactie, een bewegende kantoorstoel, knallende ballonnen en vallende dominostenen. Welkom in de wereld van potentiële en kinetische energie. De Kettingreactie is een demonstratie over actie/reactie en oorzaak/gevolg en wordt meerdere keren per dag gegeven.

Nemo

Kettingreactie

nemo

Magnetische energie

Scheikundige proefjes

Het leukste vond mijn zoon absoluut de scheikundige proef in het lab! Hier word je als bezoeker even zelf omgetoverd tot wetenschapper. Dus hup jas aan, veiligheidsbril op en je bent klaar voor een toffe scheikundige proef, die je samen met één van je ouders (onder begeleiding) moet uitvoeren. Wij kregen bakpoeder, azijn, een pipet en buisje voor onze neus en aan het eind van de proef schoot onze raket omhoog! Supergaaf! Nooit geweten dat de uitwerking van azijn en bakpoeder zo explosief kon zijn!

nemo

Proefjes doen

nemo

In het lab

Heerlijke dag vol vermaak

nemo

Dakterras van NEMO

In NEMO kun je je echt prima een hele dag vermaken. Je krijgt het kaartje mee, zodat je ondertussen af en toe buiten een luchtje kunt scheppen en dan mag je er daarna zo weer in. Zelfs op het dak bij NEMO is er een stadsplein met de openluchttentoonstelling ‘Energetica’. Ook is er een buitenterras en restaurant aanwezig. Met mooi weer is het een aanrader om daar even frisse lucht te halen en te ontspannen.

(foto van de site van Nemo)

Handige informatie over NEMO

NEMO is iedere dag geopend van 10.00 tot 17.30 uur, uitgezonderd een aantal maandagen en op Koningsdag. De toegangsprijs is vanaf 4 jaar € 17,50 p.p. en heb je een Museumjaarkaart, dan is het gratis. Je mag je eigen lunch meenemen, maar niet overal opeten. En natuurlijk zijn er in het restaurant genoeg gezonde en fijne opties te kiezen!

Kijk voor meer informatie op: https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/

Over Marloes

Meer blogs van Marloes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.