5 x Buitenspeel DIY

En toen werd het ineens toch nog lente! Als uit het niets ontwaakte ik uit mijn wintermodus en werden de mannen mee naar buiten gesleurd. Een lentewandeling maken, een terrasje pakken, een ijsje eten bij de ijssalon, het moest uiteraard in één weekend allemaal afgevinkt worden. Helaas waren mijn lentekriebels nog niet verzadigd; er moest en zou een zandbak in de tuin komen. Alleen al het vooruitzicht dat de jongens zonder enige ondersteuning buiten konden gaan spelen bracht ontspanning, dus het moest en zou gebeuren.

Aan de slag

Natuurlijk werd mijn lief ingezet om dit op zondagmiddag nog te realiseren. Toegegeven… ik zag best aan zijn hoofd dat hij zich die heerlijke middag anders had voorgesteld. En dat Tijn had besloten mee te gaan helpen met z’n Bob de Bouwer helm en gereedschapssetje droeg niet bij aan de focus van ‘project zandbak’. De middag eindigde uiteindelijk op de huisartsenpost met een bloederig verhaal, waarin een accuboormachine, een gat en een vinger voorkomen. En zo begon de week waarbij m’n lief nogal ‘onthand’ was, de zandbak nog een stapel planken was, maar het weer nog onafgebroken mooi. Waarmee kon Tijn lekker buiten spelen op het moment dat Joes lag te slapen en we dus niet op pad konden gaan? Zo ontstond de zoektocht naar buitenspel DIY’s. Mijn uitgangspunt was dat het met goedkope materialen eenvoudig te realiseren moest zijn en tegelijk voor uren speelplezier zou zorgen. Het leidde tot een vijftal DIY’s die je bij de komende dagen aan zonnestralen meteen kunt gaan proberen.

#1 Verven met water

Dit heb ik op school met m’n kleuters al heel vaak gedaan. Wanneer het lekker zonnig is maak je ze zo gelukkig met een paar verfbakjes, rollers en kwasten. Je kunt het amper DIY noemen, want het enige wat je nog moet doen is de bakjes vullen met water. Tijn vond het geweldig, hij begon met het ‘verven’ van de muur, deed daarna de schutting en werd zelf ook steeds creatiever. Zo ontdekte hij dat hij ook over z’n laatste stoepkrijtcreatie heen kon rollen en het kon laten verdwijnen. En ik? Ik had tijd voor koffie. Pure luxe!

Buitenspeel diy

#2 Afwasbare verf maken

Als ze het verven met water leuk vinden, moet je de volgende DIY écht gaan doen! Pak een stuk stoepkrijt en rasp het tot poeder.
(NB. iedere normale moeder zal daar misschien een goedkope rasp voor aanschaffen. Deze moeder gebruikte gewoon de rasp die we normaal voor de kaas gebruiken, maar stoepkrijt is vast goed voor de kalkinname toch?) Wanneer je een stuk stoepkrijt mengt met een half kopje water heb je een mooie verhouding waarbij het stoepkrijt goed is opgelost, maar de verf nog wel mooi van kleur is. Gebruik de verfbakjes en rollers die je toch al in huis had en dan kan het echte werk beginnen. Hekjes en schuttingen kunnen van een nieuw kleurtje worden voorzien en droogt echt op als verf. Met het grote voordeel dat het bij de eerste de beste flinke voorjaarsbui weer allemaal verdwijnt. Tijn heeft volgens mij wel 10 keer gezegd “Poeh, ik ben er maar mooi druk mee,” waar wel uit blijkt hoe groot en belangrijk hij zich voelde omdat hij dit avontuur zelf aan mocht gaan.

#3 Een plakmuur creëren

Voor de kleine onderzoekers is dit een hele leuke DIY. Plak een stukje plakplastic (of: Boeklon) met de plakzijde naar je toe aan de muur met behulp van wat stevig tape. En de biologen in spe kunnen op zoek naar kleine wonderen in de natuur. Een stukje mos, bloemblaadjes, alles wat ze maar kunnen vinden kunnen ze tentoonstellen op de plakmuur.

Buitenspeel diy

#4 Een knikkerbaan maken

Deze doen we hier alleen wanneer Joes slaapt, omdat we anders wellicht weer op de spoedpost belanden nu hij nog in z’n orale fase zit. Maar met een paar mooie knikkers en ballen, wat planken, kartonnen gootjes en kokers kun je leuke banen creëren. En al had ik het eigenlijk alleen bedoeld als eenvoudig vermaak, ik merkte dat Tijn tijdens het spelen ook onbewust bezig was met grootte, zwaarte, helling, snelheid, afstanden enzovoort. Dus de juf in mij was heel tevreden over deze DIY (ik haat het als ik over mezelf praat als juf, dat maakt me meteen zo’n juf).

Buitenspeel diy

#5 Een piratenschip bouwen

Tijdens het spelen met de knikkerbaan kwam Tijn (door één van de kokers) tot de conclusie dat hij een piraat is, want zo’n koker is uiteraard een verrekijker uit het kraaiennest. En het idee voor de laatste DIY was geboren. Dit is wel een DIY voor de doorzetter, want je moet er net wat meer materialen voor verzamelen. Momenteel ben ik nog in de verzamelfase, want ik moet nog een houten palet vinden als schip. Een laken heb ik al opgeofferd als zeil en dat gaan we dan ook versieren. Een oude bezem is de mast. Uiteindelijk kunnen we ‘Woeste Willem’ (fan-tas-tisch boek, maar ander onderwerp) gaan naspelen. Nu ik er zo over nadenk…. Ik heb nog wel een aantal planken liggen die een zandbak hadden moeten vormen ?

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

 

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
  • Laura Hoekema
    mei 26, 2017

    Super Femke! Ik hoop dat ‘t toch nog gaat lukken met de zandbak…. En anders weet je de planken vast op een andere supervettte manier te gebruiken!