Winters knutselen: bouw samen een iglo met suikerklontjes!

Winters kunnen we het buiten niet echt noemen, maar toch is het altijd leuk een wintertafereeltje te maken. Al is het alleen al om de mooie rustige kleuren (wit, blauw…) Met deze knutselactiviteit zijn ze wel even zoet, lekker en figuurlijk! Ook jongens en iets oudere kinderen vinden dit een erg leuke opdracht. In deze winterse knutsel gaan we een iglo knutselen.

Naast ruimtelijk inzicht oefenen ze ook de fijne motoriek. En mocht je meer over de fijne motoriek willen lezen: collega-blogger Marije schreef eerder een over oefeningen voor de fijne motoriek. Het zelf ontwerpen van de iglo spreekt mijn jongens erg aan.

Wat heb je nodig om deze iglo te knutselen?

  1. Uiteraard suikerklontjes
  2. Poedersuiker
  3. Water
  4. Kwastje
  5. Bordje, wij hebben deze bekleed met zilverfolie.
  6. Eventueel winterse aankleding

* Wij hebben uiteindelijk ook nog wat plaksel gebruikt, naast het ‘lijmpapje’ van poedersuiker.

Benodigdheden voor de iglo
Wat heb je nodig?

De iglo knutselen: aan de slag!

Niet alle kinderen weten wat een iglo is of hoe ze moeten beginnen. Op Google staan voldoende plaatjes en laat ze van te voren goed nadenken over hoe ze de iglo gaan opbouwen.

We maakten eerst een soort cement van poedersuiker en water. Let op, maak het niet te dun. Dit papje is de onderlaag voor de eerste ring van suikerklontjes.

Op het winters glazuur leggen ze een eerste ring klontjes. Daar bovenop komt weer een laagje glazuur. Daarna weer suikerklontjes, glazuur en ga zo maar door. Het bleek dat het plakken met het glazuur best lastig was, daarom hebben wij tussentijds ook een paar ringen met gewone plaksel gelijmd. Zo wordt het geheel net wat steviger.

Aan de slag
De eerste ring met suikerklontjes

Het is de bedoeling dat ze elke ring van de Iglo steeds kleiner maken, zo ontstaat er een bol/iglo. Ook leuk is om er openingen in te maken als deur of raampje.

Winterse iglo
Soms een beetje lijm ertussendoor om het geheel wat steviger te maken

Lekker knoeien

Heerlijk he, die plakhanden? Hoort erbij! Het glazuur tussen de klontjes moet even goed drogen en dan is het echt een stevig bolwerk.

Concentratie voor Jurre
Opperste concentratie
De iglo vordert gestaag
Begint er op te lijken!

Winters tafereel

Bij ons vonden ze het leuk er nog wat extra winterse sfeer aan toe te voegen. Wellicht heb je nog nepsneeuw liggen of wat kleine ijsbeertjes.

Toch nog wat winter dit jaar! Veel plezier ermee!

Winters sfeertje
Winters sfeertje!

Nog meer inspiratie voor Winterse knutsels?

Op Vettt vind je nog meer inspiratie voor leuke Winterse knutsels. Zoals deze pinguin. Of dit vogelvoer bakje die Marije eerder al eens maakte. Alle blogs over het thema knutselen kun je hier terugvinden: knutselen. Wat mijn jongens betreft is deze iglo knutselen alvast een aanrader!

Over Famke

Meer blogs van Famke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.