Ikea Duktig pimpen: zo maak je een 3-in-1 speelunit!

Ikea Duktig pimpen? In deze DIY leg ik je uit hoe je van de basic speelkeuken een multifunctionele speelunit maakt. Een keuken, marktkraam en foodbar in één! Dat scheelt niet alleen ruimte en geld, het geeft ook drie keer zoveel speelplezier.

Ikea speelkeuken Duktig

Het is meestal een hele opgave om met mijn dochter de kinderafdeling van Ikea te passeren. Nadat ze alle bedjes heeft beslapen, rent ze naar het Duktig-schap om masterchefje te spelen in het kinderkeukentje. Een mooier cadeau konden we haar dan ook niet geven voor haar tweede verjaardag.

De ongepimpte versie

En wat is het keukentje leuk! Hij is voorzien van toffe gadgets (een spoelbak met kraan, kastjes en kookplaat met lichtdiodes) en het uiterlijk is met zijn witte kastjes en grijze handgrepen zo neutraal (lees: saai) dat je ‘m ideaal kan pimpen naar eigen inzicht en smaak. En als je toch bezig bent, waarom zou je de keuken dan niet omtoveren tot een 3-in-1 speelunit? De achterkant van de Duktig is uitermate geschikt om te veranderen tot marktkraam annex foodbar. En het is helemaal niet moeilijk. Met een paar simpele toevoegingen creëer je een multifunctionele eyecatcher waarmee je kind urenlang zoet kan zijn. In slechts 10 idiot-proof stappen!

Ikea Duktig pimpen: Dit is het idee

Hoewel de meeste mensen alleen de voorkant van de keuken gebruiken, kan je de achterkant makkelijk ombouwen tot marktkraam, inclusief luifel. En als je een MDF-plaat beplakt met vinyl tegelvellen en deze bevestigt met een pianoscharnier, heb je een toevoeging die opgeklapt een keukenwand is en naar beneden geklapt een bar annex toonbank. Klinkt gaaf toch?
En het mooiste: het is helemaal niet moeilijk!

In tegenstelling tot de meeste Duktig-pimps, ga ik de keukenkasjes niet verven. De originele afwerking van het keukentje is gericht op intensief gebruik en blijft jarenlang mooi. Een geverfd exemplaar zal snel beschadigen. Daarom heb ik gekozen voor een make-over met behulp van plaktegels, textiel en een klein beetje spuitverf. Ok, let’s do this!

Ikea Duktig pimpen
De gepimpte versie

Ikea Duktig pimpen: Benodigdheden

Voor de keuken:

 • Ikea Duktig keukentje (nieuw of tweedehands)
 • 3 handgrepen (optioneel, ik koos de Ikea Bagganas)
 • Stuk MDF van 68,5×31 cm, dikte 10 mm (op maat laten zagen bij bouwmarkt)
 • Vinyl plaktegels (ik gebruikte deze en deze)
 • Primer (goede kwaliteit, geen Action)
 • Spuitbus wit (idem)
 • Spuitbus goud (idem)
 • 2 x opklapbare plankdrager 28,5×6 cm verzinkt (afzagen tot 26 cm)
 • Kistslotje (online verkrijgbaar bij modelbouwwinkels of op kistjes van de Action)
 • Platte plint van 69 cm
 • Pianoscharnier 63 cm en bijpassende spijkertjes
 • Antikrasviltjes (optioneel)

Voor de luifel

 • Stuk stof, bijvoorbeeld Sofia van Ikea
 • Wit garen
 • Stukje biaisband voor zes lussen (of maak zelf lussen van reststof)
 • 2 x Ikea stang Sunnersta van 60 cm
 • Rubberen ringetjes (optioneel)
 • Sierdopjes (optioneel)
 • Ronde lat 12 mm dikte 70 cm lengte
Ikea Duktig pimpen:foodbar
Als je de keuken omdraait, heb je een heuse foodbar!

Ikea Duktig pimpen: Stappenplan

Stap 1

Haal de spoelbak, verstelbare poten, kookplaat, stang en haakjes uit de verpakking. Maak vetvrij en spuit in met primer. Laat het beschermfolie op de kookplaat zitten zodat alleen het grijze randje een kleur krijgt. Als de primer droog is, spuit alles dan twee keer in met een kleur naar keuze. De spoelbak maakte ik wit voor een porselein-effect en de stang, haakjes, poten en het randje van de kookplaat bespoot ik met goudverf. Tip: koop kwalitatief goede primer en spuitverf bij de bouwmarkt. De spuitverf van Action bladdert snel af en dan kan je opnieuw beginnen (proefondervindelijk ervaren).

Stap 2

Als de spuitverf goed is uitgehard, kan je de keuken in elkaar zetten. Vind je de Ikea-handleiding niet duidelijk genoeg? Op youtube vind je handige instructiefilmpjes. Je kan de bijgeleverde grijze handgreepjes bevestigen, maar ik koos voor de goudkleurige Bagganas-handgrepen van Ikea.

Stap 3

Om zonder verf toch een kleurrijke keuken te maken, kan je vinyl plaktegels gebruiken. Deze zijn online in alle soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Ik gebruikte simpele, witte tegels voor de onderkant van de marktkraam en gekleurde tegels met een vrolijk motief voor de opklapbare bar/toonbank annex keukenachterwand.

Maak de MDF-plank en de delen van de keuken die je gaat betegelen vetvrij. Bevestig vervolgens de vinyl plaktegels op deze onderdelen. De lijm die op de zelfklevende tegels zit, is heel sterk. Je hoeft dus geen extra lijm te gebruiken. Als je voor tegels met een motief hebt gekozen, let er dan goed op dat je het patroon volgt.

Stap 4

Bevestig het stuk betegelde MDF met de pianoscharnier tegen de open achterzijde van de keuken, met de tegelkant naar de keuken toe. Als deze dicht is, dient hij als achterwand van de keuken. Klap je de plank open, is het ineens een bar/toonbank. Transformers, mensen!

Ikea Duktig pimpen: stap 4
Bevestiging van de pianoscharnier

Stap 5

Om de opklapbare bar/toonbank te laten dienen als keukenmuur, is het handig als je deze aan de bovenkant vast kan zetten. Hier gebruiken we een zogenaamd kistslotje voor (verkrijgbaar via internet maar ook af te slopen van goedkope Action-kistjes). Bevestig de ene helft van het slotje op de keuken en de andere helft op de bovenkant van de betegelde MDF-plank.

Ikea Duktig pimpen: kistslotje
Het kistslotje

Stap 6

Bevestig de opklapbare plankdragers aan de achterzijde van de keuken (zie foto voor locatie). Beplak de plankdragers met wat antikrasviltjes om het MDF te beschermen. Als de keuken tegen de muur staat, klap je de plankdragers in en doe je de plank omhoog. Als je marktje gaat spelen aan de achterkant van de keuken, klap je de plankdragers uit en laat je de plank hierop rusten.

Ikea Duktig pimpen: plankdragers
Plankdragers ingeklapt

Stap 7

Nu gaan we de luifel maken. Ik gebruikte hiervoor de geel-witte Sofia-stof van Ikea. Mijn luifel is 71×30 centimeter en ik heb de stof dubbel geklapt voor een stevige luifel. Teken de vorm van de luifel (rechthoekig met een gegolfde rand) op de achterkant van een stuk dubbelgeklapte stof en knip uit. Het naaiwerk kan je met een naaimachine doen maar lukt ook prima met de hand. Naai de gegolfde kant en de zijkanten vast en klap de stof om zodat de bedrukte kant zichtbaar wordt. Naai dan de brede kant dicht. De naden zal je straks niet meer zien want deze komen onder de plint waar mee je de luifel aan de keuken bevestigt. Op de plek waar je wil dat de gegolfde voorkant van de luifel straks gaat hangen, komt een ronde lat. Om deze op zijn plaats te houden, bevestig je zes lussen aan de onderkant van de luifel (bv van biaisband van de fourniturenzaak maar je kan de lusjes ook zelf knippen van een stukje stof).

Luifel met aan de onderkant de lussen

Stap 8

We gaan de luifeldragers aan de keuken bevestigen. Hiervoor gebruikte ik twee Ikea Sunnersta-stangen (van de afdeling met sanitair-toebehoren). De stangen bevestig je met een schroefje aan de zijkanten van de keuken. Ter bescherming van het hout, kan je er een rubberen ringetje tussen zetten. Dek de schroef aan de binnenkant van de keuken af met een mooi, goudkleurig schroefdopje. Als het hout versplintert, kan je dit verbergen door wat extra tegeltjes te bevestigen.

Ikea Duktig pimpen: luifelstang
Locatie van de Sunnersta-stang. Tegen de wand van de keuken is een rubberen ringetje bevestigd ter bescherming van het hout.
Aan de binnenkant van de keuken is de schroef afgedekt met een sierdopje. Als het hout versplintert, kan je dat verbergen met wat vinyl tegeltjes.

Stap 9

Bevestig nu de ronde houten lat tussen de twee Sunnersta-stangen. Dit kan vrij makkelijk met een schroefje. Bevestig eerst de linkerkant, rijg dan de lussen van de stoffen luifel aan de ronde lat (lussen wijzen naar beneden), en bevestig dan aan de rechterkant de stang aan de lat.

Stap 10

Leg de rechte kant van de luifel op de bovenkant van de keuken. Let de plint er bovenop en schroef met boormachine op vier plaatsen vast.

En zie daar! Je prachtig gepimpte keukentje die aan de achterkant ook een marktkraampje annex foodbar is!

De luifel bovenop de keuken bevestigd met een platte plint.

Ikea Duktig pimpen: Styling

En nu kan het allerleukste werk beginnen: het stylen van de speelunit. Voor het keukengedeelte kocht ik bij Ikea wat kookgerei en in de speelgoedwinkel pannetjes. Als je het helemaal professioneel wil aanpakken, kan je van de Ikea Sofia-stof ook een bijpassend keukenschortje voor je kleintje naaien.

In het marktkraamgedeelte kan je van alles verkopen. Ga je voor een groenten/fruitkraampje? Koop dan wat leuke mandjes met speelgoed groente & fruit. Ik koos voor om een bloemenkraam omdat mijn dochter zo dol is op bloemen. Bij Action en Ikea kocht ik de kunstbloemen. De rode emmers zijn van Ikea. Maar wat je kleintje ook gaat verkopen, een kassa is een must. Ik koos voor het alom bekende model van Fisher Price. Vanwege de kleur maar ook omdat ik als kind een soortgelijk exemplaar had.

En gebruik je de achterkant van de keuken als foodbar? Style het geheel dan met dingen als bordjes, glazen, bestek en servetten. Wil je het helemaal afmaken? Koop dan een schoolbordje waarop je het menu schrijft.

Ikea Duktig Pimp: styling
Ikea Duktig keuken annex foodbar

Ikea Duktig pimpen: Let op!

Hoewel het model van de Duktig keuken zich ideaal leent om aan zowel de voor als achterkant te gebruiken, is hij daar niet voor bedoeld. Sterker nog, Ikea levert beugels bij de keuken om deze aan de muur vast te zetten. Binnen een week ontdekten we waarom. Mijn dochter ging hangen op de uitklapbare bar en het keukentje viel om. Houd daar rekening mee als je deze te gekke speelunit maakt. Oudere kinderen kan je instrueren om de boel te laten staan maar als je de kleintjes ermee laat spelen, houd dan een oogje in het zeil.

ikea duktig

Let the pimpings begin!

Nou, waar wacht je nog op? Pimp die keuken als een volleerd pimpelmees. Je kan het, ECHT! Met dit idiot-proof 10 stappenplan en bijbehorende foto’s zal het een makkie zijn. Ik knutselde het ding in een paar uurtjes in elkaar. Met mijn handige schoonmoeder, dat wel. Want samen gaat het sneller. Maar ook alleen moet je een heel eind komen. En heb je nog vragen of kom je ergens niet uit? Stel je vraag hieronder in het reactieveld en ik help je graag. Heel veel succes!

Wel je Ikea keukentje verven? Loes deed het! Check hier hoe.
Klaar voor het grote werk? Pimp dan je caravan! Dat doe je zo.

Over Marisa

Meer blogs van Marisa lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.