Knutselen met kastanjes; maar dan in een modern jasje!

Weet je nog? Vroeger, op een regenachtige zondag…knutselen met kastanjes, saté-prikkers, wol in alle kleuren en dan maar draaien en draaien. Enorme stapels spinnenwebben maken! Nou, wij doen het nog steeds elk jaar. Maar dit jaar zocht ik naar een moderner alternatief en tadááá, onze creaties mogen er zijn!

Knutselen met kastanjes: wat heb je nodig voor deze kastanjepoppetjes?

We gingen aan de slag met kastanjes en maakten deze vrolijke kastanjepoppetjes. Dit heb je nodig voor deze leuke herfstknutsel:

 • Kastanjes (zo dik mogelijk)
 • Wol
 • Saté-prikkers
 • Een smalle priem
 • Secondelijm (evt. ook textiellijm)
 • Kraatljes (strijkkralen en/of gewone ronde kraaltjes)
 • Verf (wij gebruikten witte verf)
 • Stiften
Herfstschatten zoeken
Lekker het bos in voor kastanjes!

Aan de slag met je kastanjes!

 1. Maak gaatjes met de priem en plaats de saté-prikkers in de kastanje.
  Bepaal eerst waar je de saté-prikkers in je kastanje wilt plaatsen. Door met de priem de gaatje voor de saté-prikkers voor te boren blijven deze beter zitten en breken ze niet af.
 2. Zet de wol vast
  Zet de wol vast met een knoopje (en eventueel wat textiellijm) en dan begin je met weven. Onderdoor, bovenlangs, onderdoor, etc. En weer terug. Dus net een iets andere werkwijze dan bij het spinnenweb, daar ga je rond. Wij kozen voor verschillende kleuren wol waarmee het een kleurig geheel wordt.
 3. Voeg de kraaltjes toe.
  Halverwege de stokjes hebben we er wat strijkkraaltjes op geschoven en een rond kraaltje maakt het af. Die hebben we wel even goed vastgezet met lijm.
 4. Maak het gezichtje.
  Wij verfden het plattere gedeelte van de kastanje wit en tekenden er daarna een gezichtje op. Dit kun je natuurlijk naar eigen ontwerp doen, verschillende kleuren gezichtjes zijn ook leuk!
Knutselen in de herfst
Knipoog!

Ook leuk: een spinnenweb van een kastanje.

Bij ons vonden ze het het aloude spinnenweb ook leuk om te maken. Jurre maakte een XXL-versie door lange cocktailprikkers te gebruiken. Een waar kunstwerk op deze manier.

Knutselen net als vroeger: een spinnenweb met een kastanje
XXL-versie van Jurre!

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om met kastanjes en andere herfstschatten te knutselen, ik ben benieuwd naar jullie creaties. De inspiratie voor knutselen met kastanjes vond ik op de Instagram pagina van Lady Lemonade, een aanrader! Marloes maakte eerder al een herfst confetti kanon. En ze maakte deze coole spinnen van kastanjes.

Over Famke

Meer blogs van Famke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.