Leestips opvoedboeken: 5 boeken over opvoeden

Met de komst van je kinderen vliegen de adviezen je om de oren. Goedbedoeld en vaak gewenst natuurlijk, maar soms ook weer even helemaal niet… Het consultatiebureau, je familie en vriendinnen, maar ook opvoedboeken vol met tips en trics om je (prille) ouderschap in goede banen te leiden. Uit al die duizenden opvoedboeken, tip ik een aantal recente humoristische en luchtige exemplaren. Leestips dus, voor nu of straks tijdens je zomervakantie… Doe er je voordeel mee!

Hét geheime recept voor een goede opvoeding is volgens mij voor iedere ouder en kind anders, maar dat neemt niet weg dat ook ik zo af en toe graag een opvoedboek wegtik. Nieuwe inzichten opdoen en lezen over hoe anderen het doen, dat ‘opvoeden’.  Waar de schrijvers van onderstaande boeken het in ieder geval over eens zijn is dat we met veel liefde, aandacht, een vleugje zen en een korreltje zout al een heel eind komen. Dat klinkt mij als muziek in de oren.

Opvoedboeken leestip: #1 Geef dat kind een slok jenever, Dorine Hermans en Els Rozenbroek

Erg grappig geschreven en super relativerend. De schrijfsters behandelen diverse opvoedvragen met de kennis van toen en nu. Er komen heel wat onderwerpen voorbij: van Mijn zoon piept over pijntjes en Hare koninklijke hoogheid, onze dochter tot aan Ik begrijp niks van haar huiswerk en  Die stomme juf met haar vmbo advies. Dit hilarische boek kijkt kritisch naar de opvoeding van nu,  ademt no nonsens en niet aanstellen en zet je zo af en toe toch echt aan het denken…

Opvoedboeken leestip: #2 De gelukkigste kinderen van de wereld, Rina Mae Acosta Michele Hutchison

Mocht je wat onzeker zijn over of je het allemaal wel goed doet, ga dan dit boek lezen! De schrijfsters, een Amerikaanse en een Engelse, zijn helemaal fan van de Nederlandse manier van opvoeden, want zo vinden ze: ‘de Nederlandse manier van opvoeden kent die ongrijpbare balans tussen ouderlijke betrokkenheid en gezonde verwaarlozing.’ Mooi compliment toch? En het blijkt maar weer dat je inderdaad veel leert over je eigen cultuur als je kijkt door de ogen van iemand uit een ander land.

Opvoedboeken leestip: #3 De opvoeders, Stine Jensen en Frank Meester

Ik ben een Stine Jensen fan, dus deze mocht in het lijstje niet ontbreken. Dit boek gaat uitgebreid in op de opvoeding en geeft een mooi overzicht van allerlei visies en meningen vanuit de filosofie. Je wordt getrakteerd op een flink portie Plato en Aristoteles, in combinatie met veel grappige persoonlijke verhalen en tips. Kortom wat filosofie de ouder kan leren.

Opvoedboeken leestip: #4 Mama is ook maar een mens, Suus Ruis en Phaedra van Werkhoven

Dé ultieme gids voor moeders die ook nog vrouw zijn, zo staat op de cover. Dit boek gaat verder dan de opvoeding alleen. Ook beauty, werk, fashion, mannen, school, health, relatie en psyche komen aan bod. In allerlei ‘wat als’ rubrieken vind je tips voor als je werkstress  hebt, niet weet wat fashionable is of geen idee hebt naar welke school je kind moet. Een boek met een enorm vette knipoog, maar wel vermakelijk. De Bottom line: relax een beetje en maak lol met je kinderen. Voor je het weet zijn ze het huis uit!

Opvoedboeken leestip: #5 We rommelen maar wat aan, Roos Schlikker

Oké niet helemaal recent, want geschreven in 2016, maar wel een behoorlijke bestseller. Een opvoedboek kun je het eigenlijk niet noemen, wel een relaas van een moeder die op grappige, ontroerende en herkenbare wijze over haar gezin schrijft. De columns uit het boek zijn eerder verschenen in Kek Mama.

Lees jij ook graag en heb je aanvullingen en nog meer leuke opvoedboeken-tips , laat het ons weten!

Over Marloes

Meer blogs van Marloes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.