Tips voor het kopen van de eerste schoenen.

Liesje leerde Lotje lopen…

Yes, na wekenlang aanmoedigen en oefenen waren ze er: de eerste zelfstandige stapjes van Charlie. Als een malle sta ik langs de zijlijn te klappen met mijn moederhart gloeiend van trots wanneer ze met een grote grijns aangemoedigd door mijn geklap telkens weer opstaat na het vallen om haar weg te vervolgen. Klaar om lopend de wereld te ontdekken. En natuurlijk laten we haar, wanneer we haar uit de autostoel tillen bij oma en opa, hetzelfde trucje nog eens herhalen. Trots op hun kleindochter geven ze ons direct een aantal goedbedoelde tips mee voor het kopen van het juiste schoeisel. Omdat ik weet dat de wereld niet stil heeft gestaan na mijn eerste gezette stapjes op de wereld, besluit ik die tips eens een beetje uit te zoeken en ga ik op onderzoek uit. Ik wil er graag alles over de aanschaf van de eerste schoenenweten. Want goede kinderschoenen, waar moeten ze eigenlijk aan voldoen? En wat zijn de do’s en dont’s bij het aanschaffen ervan?

De eerste schoenen: de juiste maat

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste maat kiest. Schoenen mogen niet knellen en moeten ruimte laten om nog wat te kunnen groeien. Stelregel is dat je nog 12 mm bovenop de lengte van de voet moet nemen voor de juiste maat op het moment van aanschaf. Als er een duim past tussen de grote teen en voorkant zit je goed, een vinger achter de hak kunnen steken volstaat ook. Bij de meeste schoenenwinkels hebben ze een meetvoet waar je de voet in kan zetten. Meet en pas beide voeten, want het komt nogal eens voor dat de linker- en rechtervoet verschillen qua maat. Gelukkig is dat bekend en kijken ze je niet raar aan wanneer je vraagt om een linker maat 20 en een rechter maat 21.

Hoewel de schoenen in de lengte wat ruimte tot groeien nodig heeft is het wel belangrijk dat de bovenkant en hiel goed aansluiten.

Ik hoor vaak dat het niet verstandig is kinderschoenen in kleine maten door te geven. Tegenwoordig zeggen veel orthopeden echter dat het geen kwaad kan. Pas wanneer een kindervoet beter ontwikkelt is en ze echt een eigen vorm hebben aangenomen, zo rond de vijf jaar, word het afgeraden. Op naar zolder dus met die supertoffe nog nauwelijks gedragen sneakers van broerlief in maatje 22!

De eerste schoenen: soepel en niet stug

Kies voor schoenen van soepel materiaal. Kindervoeten moeten zich nog volop ontwikkelen en hebben daarvoor soepel materiaal nodig. Dat geld voor de hele schoen en dus ook voor de zool. Een stugge, niet buigzame zool kan zorgen voor een slechte loopontwikkeling.

Slippers en roze prinsessenmuiltjes staan niet voor niks in de schappen en ze zijn ook voor een zacht prijsje prima om mee te nemen. Beperk het lopen erop echter tot een paar uurtjes per dag. Doordat ze geen goede hak hebben kunnen ze bij veelvuldig gebruik zorgen voor rugklachten en dat willen we natuurlijk voorkomen, hoe schattig ze ook zijn! Sandalen hebben wel een prima hak en zijn daarom wel geschikt voor veelvuldig dragen. Grappig weetje: sandalen zijn prettig in de zomer maar een dichte schoen zorgt juist dan minder voor zweetvoeten dan zijn open, luchtige broertje.

Klittenband, rits of veter?

Sluitingen, ze zijn er in allerlei soorten en maten maar wat is wijsheid en wat is beter? Helemaal niets leer ik na wat gelees op het net. Alle drie sluitingen zijn prima, mits ze werken zoals ze behoren te werken. Het klittenband moet dus op verschillende lengtes te sluiten zijn om de schoen losser of ruimer te maken, de veter is prettig van stroef materiaal zodat je niet om de haverklap opnieuw moet strikken en de rits moet soepel lopen. Een ietsiepietsie klein voordeel heeft de veter omdat je daarmee de schoen op verschillende punten precies goed sluitend kan trekken. Maar dat voordeel valt soms in het niet wanneer je kind graag ‘selluf doet’ en zijn of haar schoenen met klittenband of rits zelf aantrekt.

Aanleggen die collectie

Dit puntje vind ik als shopgrage mama natuurlijk het leukst! Afwisseling is erg belangrijk voor kindervoeten. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer uit te wijken naar dure schoenenwinkels voor een verantwoorde en hippe kinderschoen. Ook in de goedkopere schoenenzaken kun je prima terecht voor een paar goede stappers. Wat heet, zelfs online valt er van alles te bestellen met keurmerken en halve maten. Thuis even meten, een ruime cm erbij op en klaar om je winkelwagentje te vullen.

Passen maar!

Koop nieuwe schoenen met voorkeur in de middag, zeker wanneer het warm is buiten. Door het lopen zijn voeten in de namiddag groter dan in de ochtend en voorkom je dat je alsnog met een te kleine maat thuiskomt.

Ook is het belangrijk altijd beide voeten te passen omdat voeten van elkaar kunnen verschillen met het risico dat het gepaste rechtse exemplaar prima zit en loopt maar links toch knelt en kindlief ze voor nieuw in de kast laat staan, zonde!

Een middagje onderzoek leerde me dat de tips van oma inmiddels wel wat achterhaald zijn. Ook al zijn ze zeker niet onwaar! Ze zijn gewoon wat uitgebreid en dat vind ik helemaal niet erg! En dus is Charlie inmiddels trotse bezitter van een stel hippe roze regenlaarzen (want: kan ik selluf), een stel kekke zwarte nike sneakers (te stoer onder haar roze jurk), sandalen (lekker in de zomer maar dus niet zweetvoet vrij;-)) en een paar oerdegelijke maar o zo hippe roze leren schoenen van het Nederlandse merk Develab.

Eerste schoenen

De Develab schoentjes

En ik heb zo’n idee dat de collectie binnenkort wordt aangevuld want wat die zwarte sneakers met een bruine broek???

Deze blogpost is geschreven in samenwerking Develab schoenen

Over Susan

Meer blogs van Susan lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.