Ode aan de fopspeen?

Mijn meest gebruikte baby-accessoire is een dingetje van € 3,95. Namelijk een fopspeen. En inmiddels heb ik een haat-liefde-relatie met dit ding. Want hoe fijn is het dat je je kindje stil krijgt met een speentje, maar hoe irritant is het dat ze begint te huilen zodra de speen uitvalt. Herkenbaar? Lees dan vooral verder.

Toen mijn oudste nog een baby’tje was, heb ik wel eens een fopspeen geprobeerd. Hij vond er niets aan. Onze jongste daarentegen is dol op haar speentje. Sterker nog: ze kan niet meer zonder. Je kunt haar uittekenen met een op en neer bewegende speen in haar mond. Op zich is het een heel handig ding, want het houdt haar vaak stil tijdens crisismomenten, zoals: even wachten tot ik kan voeden omdat de oudste net gepoept heeft. Maar het nadeel is dat ze wel verslaafd lijkt aan haar speen. En dat het speentje nogal vaak uitvalt. En dan breekt de pleuris uit. Tijd voor mij om op zoek te gaan naar het nut van de speen plus de voor- en nadelen. Want is het eigenlijk wel nodig, zo’n zoethoudertje? En hoe kan ik het probleem ‘uitvallende speen = huilen’ oplossen?

Waarom een fopspeen?

Een fopspeen is eigenlijk een speen zonder een fles. Of een neptepel zonder borst. Hij bestaat uit een deel om op te zuigen en een schildje aan de onderkant, dat voorkomt dat een baby de speen inslikt. De speen bevredigt de zuigbehoefte van een baby. Want dat baby’s van nature veel willen zuigen, is een feit. Zuigen betekent voeding en is dus een overlevingsreflex. Voor baby’s die heel veel willen zuigen/ sabbelen biedt een fopspeen uitkomst. Ze worden er vaak rustig van.

Voor- en nadelen fopspeen

Wat mij betreft is het grote voordeel van de fopspeen dat hij mijn dochter rustig maakt. Ook helpt zuigen soms tegen krampjes. Een nadeel is dat baby’s vaak overstuur raken zodra de speen uitvalt. Iets wat nogal vaak gebeurt. Maar er zijn ook andere nadelen. Doordat baby’s een andere zuigtechniek voor een speen gebruiken dan voor een borst, kun je problemen krijgen met borstvoeding als je dat geeft. Ook kun je hongersignalen verwarren met een speenbehoefte en op die manier de honger negeren. Bij het geven van borstvoeding kan dit de balans tussen vraag en aanbod in de war schoppen en zo je productie verminderen. Verder zijn speentjes bacteriegevoelig, dus je moet altijd zorgen dat je het speentje schoon aanbiedt.

Speen = geen hongerstiller

Me bewust van de nadelen, gebruik ik het speentje dus niet om honger te onderdrukken, tenzij ik haar even zoet moet houden omdat ik echt even moet wachten met een voeding. Bijvoorbeeld wanneer ik even moet mijn oudste kind bezig ben. Het speentje gebruik ik dus vooral als ze wat onrustig is, maar wel voldoende heeft gedronken. Of wanneer ze in slaap probeert te komen. Iets wat echt veel beter lukt mét speen. En eerlijk is eerlijk: meestal wordt ze meteen rustig zodra ze een speen in heeft.

O nee, de speen valt uit

Maar wat te doen aan het constant kwijtraken van de speen? Ik heb inmiddels wel 8 exemplaren, die door het hele huis verspreid liggen en voortdurend op de grond vallen. Bah. Maar daar denk ik nu een oplossing voor te hebben: een speenkoord. Hiermee klik je het speentje vast aan de kleding van je baby, zodat de speen in elk geval niet steeds op de grond, onder de bank en op straat valt. Grotere kindjes kunnen de speen zelf pakken en weer indoen. Ideaal! Tegenwoordig bestaan er ook nog eens ontzettend leuke speenkoorden, waardoor het echt een soort fashion-statement is. Ik heb een handgemaakt speenkoord met kralen en de naam van mijn kindje besteld bij Flying Dutch Mom. Je kunt op de webshop van Flying Dutch Mom kiezen uit allerlei kleurencombinaties. Van zoet roze met wit tot stoer oker met geel. Ik koos voor roze met oker en vind hem super. Helemaal in combinatie met de kleurrijke BIBS spenen. Dit zijn mijn en mijn baby’s favoriete speentjes. Ze zijn gemaakt van natuurrubber en zijn lekker groot, zodat ze minder snel uitvallen dan die kleine speentjes. Want tja, als je dan zo vaak tegen een bewegende speen aan moet kijken, dan kan het maar beter een leuke zijn!

Heeft/had jouw kindje een fopspeen?

Heeft jouw kindje een speen (gehad)? En wat deed jij aan het kwijtraken? Femke schreef een blog over het volgende probleem; het afbouwen van de speen. Stoppen met de speen, zo deed zij het :-).

 

Over Chantal

Meer blogs van Chantal lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.