Kinderyoga: hot or not? Door Maryke

Door

Voor sommige lezers klinkt yoga misschien wat zweverig in de oren. Een zweem van mysterie overheerst. “Bij Yoga zit je toch drie kwartier lang zen te zijn in kleermakerszit?” Nee! Dat is echt niet zo. Ik heb zelf een tijdje fanatiek aan yoga gedaan. Aan de hand van enkele proeflessen ben ik toen zelf met een boekje aan de slag gegaan. Maar ik moet eerlijk bekennen, als je geen les krijgt dan kom je niet verder. Toch merkte ik dat ik leniger en rustiger werd.

Toen ik zwanger was van Ravi heb ik, zoals het heurt, zwangerschapsyoga gedaan. Met een steeds dikker wordende buik op een matje oppassen dat ik niet in slaap viel :-). Haha nee, het was heel fijn, ik vond het heerlijk om even wat tijd voor ‘ons’ te hebben in mijn drukke leven. Dus ik sta heel positief tegenover yoga en geloof met heel mijn hart in de kracht ervan. Ik werd dan ook meteen enthousiast toen ik de kans kreeg om Ravi een paar proeflessen te laten meedoen bij Jorienosaurus in Enschede.

Kleuteryoga creatief en ontspannen

Op de eerste zondagmorgen na de vakantie om 10 uur liet ik Ravi op een zwart yogamatje in een ruime, rustgevende yogazaal achter. Samen met een paar andere jongens en meisjes en Jorien (van jawel, Jorienosaurus). Ik zat, al typend, aan de andere kant van de deur en hoorde Jorien praten en de kinderen lachen. Jammer dat ik niets kon zien, maar ouders mogen er niet bij zijn. En dat lijkt me heel goed!

Ravi vond het wel heel erg spannend. Hij zit al jaren op dans dus hij is er wel aan gewend om met zijn lichaam bezig te zijn. Hij is heel fysiek en sterk en kan niet stilzitten, dus ik heb de hoop dat yoga hem iets rustiger maakt. Misschien nog iets meer bewust van wat hij goed kan en wat nog niet. Kleuteryoga staat ook voor het ontwikkelen van creativiteit en de verbeeldingskracht. Het kind wordt uitgedaagd om buiten de kaders te kijken, wie ben ik, wat wil ik, hoe geef ik mijn grenzen aan. Zelfvertrouwen opbouwen is voor Ravi heel goed, iets alleen doen en zelf zijn eigen grenzen aangeven.

Jorien laat de kleuters tijdens kleuteryoga op een speelse manier kennismaken met hun lichaam. Ze doet verschillende yogaoefeningen voor aan de hand van een avontuurlijk verhaal. Ontspanning, ademhaling, dansen en zingen staat centraal. Dit doet Jorien met yogakaartjes, prentenboeken en andere attributen.

Kinderyoga Enschede


De les is afgelopen


Ik mocht op blote voeten de zaal inlopen en bij Ravi op het matje gaan zitten. Er lagen waskrijtjes, prachtige tekeningen en kaartjes met teksten erop op de vloer. Ravi was blij mij weer te zien, hij had een wolk getekend. “ Ik lag op een wolk en ik zag vanaf daar een andere wolk, dus die heb ik getekend”, aldus Ravi. Hij trok me aan de arm en wilde snel naar huis. De tekening met de bruine! wolk moest mee.

Hij vond het leuk en heel spannend, vooral omdat hij alleen moest en niemand kende. Maar ik ben ontzettend trots op hem, dat hij mee deed en zichzelf is. We gaan volgende week kijken of hij nog een keertje wil.

Jorien (a.k.a. Jorienosaurus) werkt al jaren met kinderen, maar geeft nog maar een half jaar kinderyoga aan kinderen van 4-15 jaar. Wel doet ze zelf al jaren fanatiek aan yoga. Ze is gecertificeerd kinderyogadocent en creatief kindercoach. Bij haar staat creativiteit voorop, dat vind ik persoonlijk echt heel fijn. Ze wil kinderen helpen zichzelf te ontwikkelen, iedereen is anders en iedereen heeft een eigen tempo. De kinderen krijgen handvatten om bij zichzelf te blijven, hoe zwaar, chaotisch of vreemd de buitenwereld soms ook mag lijken. De lessen zijn op twee locaties in Enschede (Yoga Oosten en Yogalicious) en onderverdeeld op basis van leeftijd (3 groepen). Je kunt een abonnement afnemen, maar ook een strippenkaart, een proefles is gratis. Jorien verzorgt ook kinderfeestjes en workshops op scholen.

Heb je ook interesse in een proefles, kinderfeestje of workshop? Neem een kijkje op haar mooie site: Jorienosaurus.

Maryke, geboren en getogen in Enschede woont met haar 3 mannen, Ravi (’11), Bodhi (’14) en vriendlief Bram en met poes Dibbe in een jaren 30 huis in Enschede. Van jongs af aan is ze al creatief bezig. Ze houdt van tekenen, naaien, haken, ontwerpen, wandelen, reizen, nagellak, het stylen van ruimtes en van schrijven. Op haar eigen blog en tevens webshop zie je wat ze zoal maakt en wat haar bezig houdt: Maryke Mondria. Meer van Maryke lezen? Een overzicht van Maryke’s blogs op Vettt vind je hier.

jorienosaurus

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.