Zandsculpturen festival door Maryke

Door

Zandsculpturen met muisjes, in Diepenheim

Het is bij ons traditie om met Pinksteren te gaan kamperen. We hebben al op heel veel prachtige plekjes door heel Nederland gestaan. Helaas waren de voorspellingen voor dit jaar zeer bar en boos. Omdat de voorspelde kou ons tegenstond, vooral met de kleine jongens erbij, hebben we besloten om te gaan bivakkeren bij opa André en oma Els in Usselo. Dat was een goede keuze, het was heerlijk warm bij de openhaard en het bed sliep toch echt veel fijner dan een 1,5 persoons luchtbed. Bijkomend voordeel was dat we het songfestival konden kijken, hhhmmm niet echt eigenlijk. Wel dat we 2 nachten de babyfoon aan opa en oma mochten meegeven J Vanuit ‘huis’ hebben we een aantal leuke dingen gedaan, zo zijn we vrijdag naar kasteel Warmelo in Diepenheim gereden. Het was vrijdag gelukkig nog superlekker weer, daar hebben we echt heel erg van genoten!

Kasteel Warmelo

Kasteel Warmelo

 

Landgoed Warmelo

Landgoed Warmelo is gelegen in het prachtige Diepenheim, gemeente “Hof van Twente”. Het kasteel dateert van 1339 en wordt omgeven door een park dat een oppervlakte heeft van 7 hectare (=groot). Door dit park kun je heerlijk rondwandelen, in deze periode ruikt het er werkelijk heerlijk. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken naar de vele bijzondere bloemen, bomen, planten, vijvers en vogels. De tuinman is volgens mij dagelijks aan het werk om alles bij te houden en dat doet hij goed! Je loopt door vier eeuwen tuinarchitectuur. Wij kwamen natuurlijk niet alleen voor de bloemen, dit jaar hebben ze voor het tweede jaar op rij zandsculpturen laten maken die, tot en met oktober 2016, in het park staan. Deze sculpturen hebben als thema oude ambachten en gewoontes uit Overijssel. In het zand van elk sculptuur zijn allerlei kleine muisjes verstopt. Bij het toegangskaartje krijgen de kinderen een formulier, hierop kunnen ze aangeven hoeveel muisjes ze per beeldhouwwerk ontdekken, aan het einde krijgen ze dan een ijsje.

Zandsculpturen
 

De muizenjacht

Onze kinderen hebben heel erg hun best gedaan om de muisjes te vinden en ook de sculpturen van koeien, schapen, boten en een hond vielen erg in de smaak. De beelden zijn gemaakt met zoveel precisie en vakmanschap. Je mag niet voelen, maar toch heb ik dat natuurlijk even gedaan…. Ik heb de koe even over zijn snoetje geaaid en dit voelde hard aan, als beton.

 

We vroegen achteraf nog even hoe het kon dat deze beelden tot oktober kunnen blijven staan. Ze gaven aan dat de beelden echt alleen uit zand bestaan (wel zand met een hoekige korrel). Er wordt van boven naar beneden gewerkt, het flink aangestampte zand wordt dus als het ware weggesneden, tot de gewenste vorm ontstaat. In de buitenlucht is een zandsculptuur weliswaar onderhevig aan de weersinvloeden, maar die blijken weinig invloed te hebben. Omdat het zand zo goed is aangestampt kunnen de sculpturen in dit geval gemakkelijk tot oktober blijven staan. Behalve als er zich een mierennest in vestigt, vorig jaar stortte er hierdoor namelijk een bouwwerk gedeeltelijk in (zo, heb ik jullie weer even bijgespijkerd).

Zandsculpturen
Overal in het park staan bankjes en bij de schaapskudde van zand staat een leuk picknick huisje die we ons even hebben toegeëigend. We dronken een glaasje prosecco en aten kaaschipjes, we genoten. Wat wil je nog meer?!

Helaas was vrijdag de laatste lekkere dag van dit Pinksterweekend, toch hebben we ons niet tegen laten houden door de kou. Zaterdag gingen we met de trein een dagje naar Munster en zondag zwommen we rondjes door de Wilder in Haaksbergen. Volgend jaar gaan we heel graag weer kamperen, want we willen onze traditie niet in de kou laten staan.
 

Meer informatie

Meer informatie over Kasteel Warmelo in Diepenheim. Een toegangskaartje kost €7,50 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen van 6-12 jaar.
Website voor meer informatie: Kasteel Warmelo

 

Maryke, geboren en getogen in Enschede woont met haar 3 mannen, Ravi (’11), Bodhi (’14) en vriendlief Bram en met poes Dibbe in een jaren 30 huis in Enschede. Van jongs af aan is ze al creatief bezig. Ze houdt van tekenen, naaien, haken, ontwerpen, wandelen, reizen, nagellak, het stylen van ruimtes en van schrijven. Op haar eigen blog en tevens webshop zie je wat ze zoal maakt en wat haar bezig houdt: Maryke Mondria.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • André Mondria & Els Lansbergen
  mei 21, 2016

  Prachtige blog van een geslaagd Pinksterweekend, thx Maryke.
  X van O&O Usselo

 • Yvonne
  mei 22, 2016

  Wat mooi! En inderdaad verbazingwekkend dat dit tot oktober zo kan blijven staan, je zou toch denken dat het na een beste regenbui zou instorten ofzo. 🙂