Ontdek de Sallandse Heuvelrug met kinderen

Niet in Twente, maar wel dichtbij én echt de moeite waard om te bezoeken. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug behoort tot de grootste aaneengesloten natuurgebieden van ons land. Je kunt hier uren wandelen en genieten van prachtige vergezichten. Omdat het heel heuvelachtig is kun je op een heldere dag kilometers ver kijken. Geen zin om uren te wandelen, wat wel een beetje logisch is met kinderen, dan zijn er gelukkig ook kortere routes die heel kindvriendelijk zijn. En, misschien nog wel belangrijker, er zijn ook plekjes waar je lekker kunt zitten, met een kopje koffie en een lekker broodje. Of met een wijntje en een pannenkoek. Klinkt niet verkeerd toch?

Speelbospad Nijverdal

In Nijverdal heb je het Speelbospad, een kindvriendelijke route van 2 km met onderweg heel veel leuke klim-, klauter-, slinger- en schommelmogelijkheden. Je volgt Joep de Eekhoorn en dan kom je vanzelf weer terug, een kind kan de was doen! Yvette en ik gingen er vorig voorjaar (2017) met de kinderen naar toe en maakten een leuke vlog. Pas geleden (2018) was ik er met Bram en de jongens en ontdekten we weer heel veel nieuwe dingen.

Speelbospad Nijverdal - Sallandse Heuvelrug

Het Speelbospad is zo leuk, er valt enorm veel te ontdekken!

Voor de kleine kinderen (en ouders) die niet zo ver willen of kunnen wandelen, is er ook een kortere route, de kabouterroute. Bij het Buitencentrum, waar de route start, ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op loop je een route van 500 tot 1500 meter, goed te doen lijkt me. Onderweg luister je naar een verhaaltje uit het kabouterboek en doe je verschillende kabouteropdrachten.

Buitencentrum Staatsbosbeheer

Na deze wandeling (of wandelingetje) kun je rustig bijkomen in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer, de poort naar het nationaal park. Je kunt hier een heerlijke kop koffie drinken en een broodje eten terwijl de kinderen buiten spelen of een kijkje nemen in de bijzondere koepel van de Sterrenwacht. Ze kunnen ook rondneuzen in de expositieruimte, een telescoopruimte en het planetarium. Er is ook een winkel met hele leuke en originele cadeautjes.

Speelbospad Nijverdal - Sallandse Heuvelrug

Ravi vond de schommel midden in het Speelbos te gek!

Natuurdiorama Holterberg

Maar De Sallandse Heuvelrug biedt meer. Bijvoorbeeld het Natuurdiorama Holterberg, in Holten, waar één van de grootste collecties Europese diersoorten van Nederland te zien zijn. Het hele jaar door zijn er bijzondere tentoonstellingen en voor alle kinderen is er een spannende speurtocht. Is het droog en niet te koud, dan kun je hierna meteen door naar het Belevingsbos van Daantje Das. Dit is een educatief speelbos en leerbos, dat hoort bij het Natuurdiorama Holterberg. Kinderen (en ouders) kunnen hier ravotten en hutten bouwen.

Woody’s pancakes & steaks

Ben je moe, koud en toe aan iets lekkers, dan kun je terecht bij Woody’s pancakes & steaks, waar je goed kunt eten en heerlijk kunt zitten. Woody’s zit tegenover het Natuurdiorama en net voor het Belevingsbos van Daantje Das. Heel goed te combineren dus ?


De Sallandse Heuvelrug is dichtbij en biedt een prachtige natuur en heel veel te doen voor kinderen. Ik zeg, pak de auto en ga er op uit deze lente en zomer. Wil je wat langer blijven en houd je van kamperen? Dan raad ik natuurkampeerterrein Twilhaar aan. Wij stonden hier een weekendje en het Speelbospad in Nijverdal ligt op loopafstand van de camping, hoe gaaf! Heb je nog meer leuke tips over de Sallandse Heuvelrug? Laat dan even een reactie op Facebook achter.

Sallandse Heuvelrug

Ontdek de Sallandse Heuvelrug, het is hier zo mooi!

 

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.