Sissi bij Theater Sonnevanck door Ilse

Door

Toen ik de uitnodiging kreeg om met mijn dochter Madelief naar theatervoorstelling Sissi te gaan, hoefde ik niet lang na te denken. Madelief gelukkig ook niet, dus het was een go!
 

Sonnevanck, ‘verstopt’ in mijn favoriete Walstraat

In één van de leukste straatjes van Enschede, de Walstraat, blijkt namelijk een heus theatertje te zitten: Theater Sonnevanck. Daar worden niet alleen de uitvoeringen gespeeld, ook het theatergezelschap zelf is daar gevestigd. Bij de naam Sissi doemden bij mij natuurlijk meteen de baljurken en Weense walsen op. Nog wel een tikkie bang of het niet te oubollig zou zijn, troonden wij zondagmiddag met z’n tweetjes naar Enschede.

Sonnevanck

Dat gevoel verdween al snel, want bij binnenkomst in het theater vonden we het meteen al leuk. Knus, klein en kneuterig, maar toch hip en fris. We haalden een drankje aan het barretje, bij overduidelijk mensen met liefde voor dit theater. Om 15 uur namen we plaats in het kleine maar fijne zaaltje om van de voorstelling te gaan genieten.
 

Rebel Sissi en haar zusje

De voorstelling gaat over Sissi en Néné, twee zusjes van rijke komaf. Oudste zus Néné (Ilse Warringa) is voorbestemd om Keizerin van Oostenrijk te worden. Sissi, gespeeld door de altijd leuke Elise Schaap, is haar jonge zusje. Ze beweegt zich het liefste voort op een roze skippybal en is vooral impulsief. Franz Jozef, gespeeld door Rop Verheijen (die ik ook al hilarisch vond in Familie Kruys) wordt door zijn bitchy moeder gedwongen om te trouwen met Néné. Maar je verwacht het al, de Keizer raakt tot over zijn oren verliefd op de rebel Sissi.

Ik vond de voorstelling erg verrassend en vooral ontzéttend grappig. Omdat het theater zo klein is, zit je er als het ware bovenop, wat de beleving extra leuk maakt. Ik heb me verwonderd over de manier waarop ze met ogenschijnlijk simpele dingen als licht en muziek de sfeer zó goed neer kunnen zetten. De muziek, Nederlandse bewerkingen van Duitse jaren ’80 muziek – denk aan 99 Luftballons – was elke keer raak en de zang perfect. De humor was heerlijk; de gezichtsuitdrukkingen van de acteurs, de woordgrapjes, de kleine opmerkingen tussendoor die alleen de ouders snappen, de verwijzingen naar de Sissi-films maar toch ook naar de hedendaagse tijd – ‘Franz Jozef, zet even wat op Twitter’ – maakten het tot een geweldig stuk om naar te kijken. Maar dat niet alleen, deze voorstelling is ook zeker een verhaal over het volgen van je hart en het uitstippelen van je eigen weg. Iets wat we onze kinderen toch eigenlijk allemaal willen meegeven, nietwaar?

Madelief en ik hebben een ontzettend leuke middag gehad. De voorstelling Sissi speelt de komende maanden nog in heel Nederland. Leuk voor kinderen én ouders, echt een Vettte aanrader!
 

Sissi tourt door Nederland

Deze voorstelling is de komende maanden door het hele land te zien. Op 9 oktober kun je de voorstelling bij Theater De Bond bekijken en op 6 november in de Kleine Willem in Enschede. Voor meer informatie: Theater Sonnevanck.

 

Ilse (33) woont samen met haar man Coen en kinderen Madelief (8), Pepijn (6) en Guusje (3) in Almelo. Ze werkt als docent Nederlands op een middelbare school in Raalte. Daarnaast houdt ze van goede boeken, lekker eten en fijne muziek.

 

Sonnevanck

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.