Over de workshop ‘opvoed uitdagingen’

Door

Afgelopen woensdag vond alweer de derde Vettt Workshop plaats: deze keer was het thema ‘opvoed uitdagingen’. Ik heb genoten. En geleerd.
 

Vettt Workshops

Het organiseren van workshops was iets wat al heel lang op mijn wensenlijst stond. Maarja, hoe begin je dan, welke workshops gaan het worden, waar gaan we dat doen en zouden mensen hier wel op zitten te wachten. Allemaal vragen die redenen waren om het steeds maar niet te doen. Dat heb ik wel vaker en veel van jullie zullen het ongetwijfeld herkennen.

De beren drukte ik langzaam van de weg af en de ideeën kregen steeds meer vorm. Ik keek naar onderwerpen die mij aanspreken en ik ging op zoek naar samenwerkingen. Afgelopen woensdag vond de laatste workshop van dit jaar plaats, die helemaal in het teken stond van opvoed uitdagingen.
 

Workshop Opvoed uitdagingen

Claudia van Taadaa kindercoaching sprak voor 13 Twentse ouders in de Happy Workspace in Enschede over de uitdagingen van het opvoeden. Je herkent het vast, als ouder wil je het beste voor je kind. Maar soms, héél soms kunnen ze je het bloed onder je nagels vandaan halen. Hoe ga je met die situaties om én hoe krijg je het zo geregeld dat deze momenten minder voor komen.

De belangrijkste conclusies voor mij waren vooral consequent zijn én blijven, af en toe wat tactischer communiceren en vooral geen dingen zeggen die je niet waar kunt maken. In de auto zitten en dan dreigen dat je je kind er écht uit gaat zetten als hij/zij nu niet luistert…herkenbaar? En zou je het doen? Ik zou het niet kunnen. Dat dreigement ga ik dan ook niet meer gebruiken. Vandaag zat ik nog in zo’n situatie, toen heb ik er spontaan een spelletje van gemaakt: Wie het eerst een paard ziet, wie het eerst een auto ziet en zo gingen we even door en de sfeer was omgedraaid. Dat bleek zowaar te werken…

Altijd inconsequent

Bron: Club van Relaxte Moeders

Een andere belangrijke les voor mij was: ‘alles dat je aandacht geeft groeit’. Dat geldt zowel voor positieve dingen als voor negatieve dingen. Een tijd lang sliep Pippa heel slecht, maar door het er steeds met haar over te hebben, leek het alleen maar erger te worden. Op een gegeven moment hebben we het onderwerp niet meer aangehaald en geprobeerd haar (zonder boos te worden) steeds weer terug naar haar kamer te brengen en het ging vanzelf over. Het eten is nog wel steeds een dingetje, ik ben er nog niet helemaal over uit hoe we dat gaan doen. Maar ach, alles is ook weer een fase…en als ze 18 is wil ze vast niet meer dat ik haar het eten in de mond schep :-).

Verder gaf Claudia de goede tip om soms te kijken of iets écht noodzakelijk is. Kleed je kind zichzelf ontzettend langzaam aan, vraag je dan af of het écht zo belangrijk is dat hij/zij dat op een drukke ochtend zelf doet. Als het alleen maar tot frustratie lijdt en stress veroorzaakt, is dat dan wat jij als ouder wilt? Wil je dan niet liever op een ochtend dat je de tijd hebt hier alle aandacht aan geven? En op de drukkere ochtenden het gewoon (hopelijk gezellig) samen doen. Leerzame woorden :-)!

Het was voor mij verhelderend om hier ook eens met andere moeders over te praten en een avond vrij te maken om bewust met dit thema bezig te zijn. Ik vind het opvoeden eerlijk gezegd vaak echt wel een uitdaging. Maar wel een hele leuke, want wat houden we als ouders veel van ze. En dat blijft natuurlijk het allerbelangrijkste dat je ze met al je liefde op mag voeden. En als je het dan écht niet meer weet dan kunnen we altijd Claudia bellen! Eerder interviewde ik Claudia trouwens op Vettt, dat interview lees je hier: Interview.

 

Workshops 2017

Voor volgend jaar staan er weer wat gave en leerzame workshops op de planning. Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden van deze workshops schrijf je dan in voor de Vettt nieuwsbrief.

Inschrijven

 

 

 

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.