Dat wij alle drie van kletsen houden, is een ding wat zeker is. Maar op een gegeven moment was ik er wel klaar mee om de standaardvragen op zoon 1 (13 jaar) en zoon 2 (9 jaar) af te vuren: “Hoe was het op school?” en “Nog wat leuks gedaan?” Ze vroegen mij ook eigenlijk nauwelijks wat. Toen ik ze daar eens op aansprak: “Waarom vragen jullie nooit eens hoe mijn dag is?” ”Ja, boeien!” was het antwoord. Gelukkig bestaan er een hoop hulpmiddelen om het praten wat meer vorm te geven. Hieronder vind je een aantal verschillende voorbeelden om het kletsen met je kind nog leuker te maken.
Kletsen met je kind: Kletspot
Tijd voor gezelligheid met een heuse kletspot. Speciaal voor de kletskousen en kletsmajoors een pot vol mooie vragen, grappige suggesties en leuke dilemma’s. Je kan het met of zonder dobbelsteen doen. Wij doen vaak zonder, omdat we de kletspot er vaak bij pakken onder het eten (mijn voorspelling is dat de dobbelsteen al snel besmeurd wordt met spaghetti, appelmoes of boerenkool). Voorbeeldvragen van de kletspot zijn: ‘Wil jij liever de slimste zijn of de knapste?’ ‘Wat zou jouw nieuwe naam worden als je een andere moest kiezen?’ ‘Iedereen op deze wereld wil graag op jouw feestje komen… wie stuur je een uitnodiging?’ Sam en Thabang geven vaak verrassende antwoorden. Als het aan Thabang ligt, viert hij een feest met Epke Zonderland, Boef, Mark Rutte en mij.
Kletsen met je kind: Openhartig
Openhartig is een handig compact doosje vol met vragen die je aan elkaar kan stellen. Tegenwoordig zijn er vele varianten te verkrijgen. Van Openhartig ‘kids’ tot aan ‘love’, ‘memories’ en ‘team spirit’. Wij zijn nu speciaal voor Sam aan de ‘Pubertijd’-editie begonnen. Met vragen als ‘Waar kom jij je bed voor uit?’ ‘Waarin lijk jij op (één van ) jouw ouders?’ ‘Waar sta je over tien jaar?’ Je leert elkaar echt beter kennen. Ik kreeg ooit tijdens een eerste date een mini ‘speed dating’-versie van een man. Gelukkig hebben we die niet echt gebruikt want met vragen als “Wat draag je in bed?” scoor ik geen punten, whaha. De kaartjes van ‘Openhartig’ zijn te koop bij Bol.com via deze link.
Kletsen met je kind: Tongbrekers & mouthchallenge
Deze twee spellen dragen niet bij aan de goede gespreksmogelijkheden, maar het is zeker wel leuk om dit af en toe te doen: een potje tongbrekers en de mouthchallenge. Tongbrekers is een soort training van je uitspraakvaardigheden en je concentratie. Om de beurt pak je een kaart en dan moet je 3x hardop een tekst zeggen. Voorbeelden: Als jouw teckel mijn teckel tackelt tackelt mijn teckel jouw teckel terug. De knecht van Klaas de knappe kapper knipt en kapt nog knapper dan Klaas de knappe kapper knippen en kappen kan. Als een potvis in de pispot pist heb je een pispot vol potvispis. Thabang blinkt zeker uit in dit kaartspel.
We hebben laatst ook de Mouthchallenge geprobeerd. Je moet dan allerlei woorden en zinnen uitspreken en allerlei onmogelijke opdrachten uitvoeren met een mondklem in (iets eten of drinken bijvoorbeeld). Ik moest zelfs huilen van het lachen, wat een idioot spel. Plezier is gegarandeerd! Leuk om cadeau te geven, het is o.a te koop bij Bol.com via deze link.
Kletsen met je kind: Filosoferen
Je trekt een kaart waar een filosofische vraag op staat. Bijvoorbeeld: ‘Is een sleutel die op geen enkel slot past wel een sleutel?’ ‘Bestaat een mier nog als hij is opgegeten?’ ‘Mag je oma’s opvoeden?’ Het is weer eens wat anders dan hoe was het op school vandaag. Het is bovendien goed voor het kritisch denken en er bestaan lekker geen foute antwoorden. Echt interessant om eens te horen hoe je kind denkt. Je kan hier een set kaarten kopen en direct beginnen met filosoferen. Dit gefilosofeer is met stip op 1 de favoriet van Sam.
Vertellis
Liggen de kinderen in bed en ben je nog lang niet uitgekletst… ga dan voor een volwassen versie van kaarten met vragen. Bij Vertellis kan je verschillende edities bestellen. Alle belangrijke onderwerpen uit je leven komen voorbij zoals plannen voor de toekomst, dromen en herinneringen. Als dat geen quality time is!
Tot slot
Op internet vind je ook allerlei lijsten om andere soorten vragen aan je kind te stellen zoals op de website van ouders J/M.
Ik gebruik de aan-tafel-momenten echt wel om gezellig bij elkaar te zijn en offline te genieten (als ze het eten lekker vinden dan lukt dat meestal wel).
Soms worden er ook hilarische dingen gezegd. Zo zei Sam tijdens het eten ooit tegen mij: “Je geeft wel heel veel onbruikbare info!” En Thabang zei eens: “Mam, ik vind je veel leuker als je minder praat.” Of deze… we hadden het over de wat serieuzere zaken. “Wat wil je als je dood bent? Wil je dan begraven worden of liever gecremeerd?” Thabang wist het wel: hij wilde opgezet worden.
Op naar nog veel meer mooie kletspraatjes!
Hoe gaat het gekwebbel er bij jullie aan toe tijdens het eten? Wijk je af van de standaard gesprekken? Maak je ook weleens gebruik van een set kaarten om elkaar beter én anders te leren kennen? We zijn benieuwd!