Single én moeder, Marije is alleenstaande moeder.

Vroeger zag ik het al helemaal voor me: ik als een leuke, knutselende meisjesmoeder. En toen moest ik het toch echt doen met twee jongens. En, I love it! Dat ik het in mijn uppie moest doen, was absoluut niet mijn plan. Het is zoals een spreuk van Loesje: “De weg loopt niet waar je ´m verwacht”. Ik ben nu al meer dan een compleet decennium alleen. Toch kan je er ook als alleenstaande wat moois van maken en zeker net zo genieten van het leven en jouw kind(eren). 

Ineens alleen

Ooit was ik keurig getrouwd en helemaal gesetteld, inclusief baan, huis & hond. En dolblij dat ik zwanger was. Dat ik voor de bevalling al gescheiden zou zijn, kwam voor mij dan ook als een donderslag bij een heldere hemel. Toen Sam er eenmaal was, besloot ik er maar wat van te maken. En weet je, dat ging eigenlijk best goed! Ik was actief, stond positief in het leven en Sam en ik hadden het erg leuk samen.

Met twee

Ook al was het soms zwaar (ik stond vijf jaar lang meer dan 360 dagen per jaar vóór 6.00 uur op, soms stond er zelfs een 4 vooraan op mijn wekker) en waren er vele achter-het-behang-plak-momenten. Maar ik genoot van het leven mét kind! Ik droomde zelfs van een kind erbij. Zodoende kwam ik in een adoptieprocedure terecht en jaren later kwam Thabang erbij (meer daarover kun je hier lezen). Ik had gelukkig al opvoedervaring met Sam en dat kwam goed van pas. Met twee kinderen werd het wel wat drukker, maar ze konden juist ook lekker samen spelen.

Niet alléén moeder

Ik vind het belangrijk dat je niet alleen maar moeder bent. Ik ben een leukere moeder als ik ook dingen voor mezelf doe. Juist na de scheiding besef ik vooral: doe dat waar je blij van wordt! Ik heb nu een mooie uitdagende parttime baan als juf. Ik heb een paar leuke studies gedaan (binnenhuisarchitectuur, opleiding tot kindercoach) en ik kwam erachter dat ik het schilderen van kinderkamerschilderijen erg leuk vind; ik maakte steeds meer schilderijen in opdracht (ik ben nu zo’n 600 schilderijen verder). Ook plan ik regelmatig een avondje uit met vriendinnen, dan gaan we naar het theater of kletsen we lekker bij met een wijntje. Dat zijn de belangrijke oplaadmomenten.

Quality time

Ik vraag regelmatig aan de kinderen hoe het echt met ze gaat. Sam geeft aan dat hij er geen last van heeft dat hij opgroeit in een éénoudergezin, maar dit kan natuurlijk altijd veranderen, zeker nu de pubertijd zijn intrede doet. Thabang benoemt vaak dat hij supergraag een vader wil hebben (“ik wil een vader, dan kan hij helpen afruimen” of “als er hier een papa komt, dan vragen we gewoon of hij wat geld in jouw portemonnee wil doen”). Ik probeer een paar keer per jaar iets met de kinderen 1-op-1 te doen: variërend van een saucijzenbroodje eten bij de plaatselijke bakker, tot aan het roetsjen in een klimbos, wadlopen of een nachtje met z’n tweetjes in een hotel.

Daten als alleenstaande moeder

Af en toe waag ik me aan een date, bijvoorbeeld via internet of via een datingapp. Ik heb helaas nog geen leuke man gevonden, maar ik doe mijn uiterste best (ik zou er wel een hilarisch boek over kunnen schrijven). Probeer niet teveel te daten, want daar word je doodmoe van en dat kost je alleen maar energie. Als je verliefd wordt, dan is het handig om wel even het juiste moment af te wachten om hem thuis voor te stellen. Mijn tip aan jou is: ga vooral niet te snel. Ik heb in al die jaren een paar keer een man voorgesteld bij de jongens, maar poehee dan werden ze wel heel erg enthousiast… dan vroegen ze bij de eerste keer al aan de man in kwestie of dat hun nieuwe vader zou worden. Whahaha!

Mijn tips voor het solo ouderschap

 • Zorg voor een goed netwerk, zodat je er af en toe even tussenuit kan.
 • Je moet je geluk niet laten afhangen van een man, je moet er zonder ook maar wat van maken.
 • Lees het boek: de single survival kit of kijk op singlesupermom.nl.
 • Ik praat altijd aardig over mijn ex-man in het bijzijn van Sam (hoe moeilijk het soms ook is). Sam heeft toch 50% DNA van mij en 50% van zijn vader. Ook als zij leuke momenten samen beleven, reageer ik positief. De meeste kinderen houden van beide ouders en blijven loyaal naar allebei en dat vind ik juist zo mooi!
 • Zoek uit waar je energie van krijgt.
 • Ik merk dat mijn kinderen het gaaf vinden als ik ze de gelegenheid geef om heuse ‘mannendingen’ te doen zoals kikkers vangen, door de modder banjeren, vreselijk onbenullig kietelen of bijvoorbeeld naar de Hellendoorn rally. Sam stuurde ik op visles en hij ging af en toe naar een klusmiddag (daar mocht hij dan zagen en timmeren, nog een paar jaar en dan heb ik mijn eigen klusjesman, handig).
 • Probeer financieel onafhankelijk te zijn, wees slim met je geld (bijvoorbeeld kinderkleding ruilen of doorgeven). Ook zijn er financiële voordelen als alleenstaande (kijk maar eens op de site van de Belastingdienst).
 • Vraag hulp als het even niet gaat (vriendinnen, buren, professionele hulp).
 • Lach & geniet zoveel mogelijk: what goes around comes around!
 • Mannen benaderen kinderen anders en dat kan zeker van toegevoegde waarde zijn. Het is fijn als er soms een mannelijk rolmodel in de buurt is. Wij treffen het met een klussende buurman, een lieve opa en twee mannelijke oppassers.
 • Een man erbij is leuker, maar zie ook de voordelen van het single te zijn:
  • heerlijk alleen slapen in een groot bed van 1.80 x 2.00 meter, en dat zonder gesnurk;
  • geen verwachtingen wat betreft het huishouden en ik hoef geen teleurstellingen te verwerken als manlief de vuilnis niet buiten zet, etcetera;
  • genoeg tijd voor vriendinnen;
  • je kan niet gedumpt worden;
  • geen kilo’s erbij van romantische etentjes en toastjes op tafel ’s avonds;
  • je zou met iedereen kunnen flirten;
  • niet kiezen waar je wilt dineren op 1e Kerstdag;
  • je kunt geen ruzie maken;
  • geen gekibbel of gekijf over regels en zelf bepalen hoe je wilt opvoeden;
  • je huis lekker met veel roze inrichten;
  • het geeft niet als ik mijn benen een keer niet helemaal mooi gladjes heb geschoren;
  • zelf heldhaftig worden en die ene enge spin opzuigen met de stofzuiger;
  • geen verantwoording afleggen voor dat ene leuke jurkje wat eigenlijk veel te duur was of wat je eigenlijk al hebt.

Geniet en maak er wat van!

Over Marije

Meer blogs van Marije lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.