Een weekendje Duitsland met kinderen vol ontdekking en beleving!

Een pareltje net over de grens, dat mogen we wel stellen van dit prachtige belevingspark Alfsee vlakbij Osnabrück. We pakten onze koffers, knuffels en kaarten en deden een weekendje Duitsland met kinderen.

Onze bestemming ligt nét over de grens bij Alfsee, een stuwmeer vlakbij Osnabrück. En ook al is het nog geen uur rijden vanaf Hengelo, het prachtige meer geeft het gevoel dat we op vakantie zijn. Laat het meidenweekend maar beginnen! We mochten overnachten op ‘beleveniscamping’ Alfsee, en dat het een belevenis is om daar te zijn is niet gelogen. Na drie dagen hebben we namelijk nog maar een derde van de camping gezien. Oké toegegeven; wij zaten al in een heel leuk deel en de rest was voornamelijk kampeer- en camperplaatsen. Wat we al wel hebben gezien in die drie dagen waren het watersportmeer, een aantal speeltuinen, een uitkijktoren, het restaurant, de cafetaria, de campingwinkel, een doolhof, een kartbaan. En omdat je belevenis beter in beeld ziet dan in woord, hier een paar plaatjes;

Het pleintje waar ons huisje aan stond. Erg knus met goed uitzicht op het speeltoestel, ideaal!
Op ontdekking, zo gaaf om te zien dat dit deel van het groene park die middeleeuwse Germaanse stijl heeft.
Twee jonkvrouwen op de uitkijk vanaf de vette klimtoren!
Nóg meer klimmen op de ‘klimbaan’
Het Germaanse huisje is groot genoeg om met z’n vieren een disco feestje te houden!

En dat is alleen nog maar op de camping! Rondom Alfsee bleef je nog veel meer leuks. Wat wij nog meer deden tijdens ons weekendje Duitsland met kinderen:

Zoo Osnabrück

Op ongeveer een kwartiertje rijden van de camping vind je Zoo Osnabrück. We zijn er op zaterdagmiddag naar toe gegaan nadat we al bij een museum geweest waren, wat niet het meest slimme idee was. Zoo Osnabrück is namelijk een erg mooie en grote dierentuin. Ga je hier heen? Trek er dan zeker een dag voor uit!

Bij sommige verblijven kan je de dieren erg goed zien!
Favoriet van Lore: de zeehonden!

Deze dierentuin is opgedeeld in meerdere ‘werelddelen’, waar heel veel verschillende dieren te bewonderen zijn. De all time favorites lopen er ook; olifanten, giraffen, neushoorns en leeuwen. Voor deze twee meisjes was de dierentuin soms nét iets te groot, maar dat kwam omdat we ze geregeld uit een speeltuin moesten trekken om het rondje af te maken. In alle eerlijkheid; die speeltuinen in de zoo zijn een regelrechte hit!

Haast niet weg te slaan uit de speeltuin

Museum und Park Kalkriese

De zondag trokken we er op uit naar Museum und Park Kalkriese. We hebben voornamelijk in het park gelopen en hebben het museum voor een groot deel overgeslagen, want boy oh boy wat hadden we geluk met het weer! Daarnaast valt er buiten genoeg te zien. Op deze plek vond namelijk 2.000 jaar geleden een veldslag plaats tussen de Romeinen en de Germanen. Wat ik heel erg tof vind, is dat het hele gebied rondom Alfsee vanuit die Germaanse tijd is ingericht! Dat komt ook goed terug in dit park. Er zijn verschillende dingen te leren over die veldslag, de teksten en audiotour zijn wel allemaal in het Duits. Maar ook al loop je er met twee kleine meisjes, dan nog vermaak je je er prima!

Rennen en verstoppertje spelen in het park waar 2.000 jaar geleden de Romeinen en Germanen vochten!

Museum für Industriekultur

We spendeerden de zaterdagochtend in het Museum für Industriekultur, een waar ontdekkingsmuseum op voormalig kolenmijn de Piesberg. Deze plek is een absoluut paradijs voor stoere kids van ongeveer 5-6 jaar en ouder met z’n gave antieke stoommachines, fossielen en een mijnschacht! Ook Lore en Sarah – die je op zulke plekken gewoon moet laten rennen (gelukkig kan dat hier) en ontdekken – vermaakten zich hier kostelijk. De laatjes en interactieve opdrachtjes er in deden het erg goed!

Sucker voor dit soort architectonische plekken
Toch wel een beetje spannend; een lange tunnel 30 meter onder de grond doorlopen waar ze vroeger kolen vandaan haalden

Het weekend is voorbij gevlogen, en toch hebben we naast alle activiteiten ook heerlijk gerelaxt. In de auto op weg terug naar huis, vroegen we de meiden wat ze het leukst vonden dit weekend. ALLES! Reageerden ze tegelijk vol enthousiasme. Drie keer raden wat ze antwoorden toen we vroegen of we volgend jaar weer zo’n meidenweekend zouden doen…! Perfect alternatief voor onze geannuleerde vakantie! Let uiteraard wel op de laatste richtlijnen die gelden in Duitsland omtrent corona, die vind je via de linkjes hierboven of op nederlandwereldwijd.nl.

Heb jij nog een ander leuk idee voor een weekendje Duitsland met kinderen? Laat het me dan vooral weten, lijkt me leuk!

Disclaimer: Dit artikel is mogelijk dankzij het project ‘Grenzeloze Toeristische Innovatie 2’ in samenwerking met Euregio.

Over Karen

Meer blogs van Karen lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.