Leuke en leerzame activiteiten met een kleuter door Juf Margot!

Door

Mam, wat gaan we doen vandaag? Een vraag die mijn 5 jarige zoon mij standaard stelt op vrije dagen… Best lastig om elke keer weer iets ‘nieuws’ te bedenken, zonder dat hij daarbij telkens mijn aandacht bij nodig heeft. Gelukkig helpt mijn beroep me hierin wel een beetje, ik sta namelijk voor een kleuterklas. Hoe vermaak je je kleuter in deze tijden van Corona? In deze blog leuke en leerzame activiteiten met een kleuter.

Even voorstellen: gastblogger Margot Fraterman

Yvette vroeg mij een gastblog te schrijven met ‘hoe vermaak ik mijn kleuter’ tips… Euh, ik? Een blog schrijven? Kan ik dat? Maar tevens gingen er allemaal radartjes ‘draaien’ in m’n hoofd, dacht ik aan honderduizend dingen tegelijkertijd en had ik al ‘ja’ gezegd voordat ik er erg in had! En in deze Corona tijd moeten we elkaar allemaal een beetje helpen toch? Dus, hier is ie dan, m’n eerste blog!

Maarrr, voordat ik jullie van tips ga voorzien zal ik mij kort even voor stellen. Mijn naam is Margot, 37 jaar, trotse (bewust alleenstaande) moeder van Mink, werk al ruim 15 jaar in het onderwijs, ben creatief en gek op kleur, hou van gezelligheid, fijne mensen en mag graag fotograferen met m’n IPhone! 

Tips voor leuke activiteiten met een kleuter

Hieronder vind je leuke en leerzame activiteiten die je samen met een kleuter kunt doen.

1. Werken met loose parts

Loose parts zijn kleine onderdelen die kinderen kunnen gebruiken in hun spel, door er iets mee te doen, verplaatsen en combineren op allemaal verschillende manieren. De naam loose parts zegt het eigenlijk al, werken met ‘losse stukjes’. Denk hierbij aan; knoopjes, kraaltjes, steentjes, stokjes, blaadjes, dopjes, touw… je kunt het zo gek niet bedenken, alles kan en mag.  Uiteraard is de Action hierin een favoriet qua winkel, maar kijk ook eens wat je allemaal in huis hebt, of wat je buiten kunt vinden.

Het mooie van werken met loose parts is dat alles wat je doet, goed is. Je kunt hierin geen fouten maken, omdat je zelf mag bedenken hoe je het gebruikt en hoe het eruit komt te zien. In de klas gebruik ik vaak een houten onderplaat of zand, maar een dienblad, spiegel, of gewoon op tafel werkt ook. Zie hieronder een blog van blogger Femke waarin ze nog dieper in gaat op het spelen met loose parts.

2. Spullen verstoppen in het zand

Vul een bak met zand (dit kan bv zijn speelzand of kinetisch zand) en verstop hierin kleine dingen. Kleine dino’s, autootjes, ‘diamanten’, poppetjes van lego/playmobil of andere loose parts 😉 Laat je kind deze onderdelen zoeken met bijvoorbeeld een pincet. Hierdoor zal het langer duren voordat ze alles gevonden hebben en het stimuleert de fijne motoriek enorm! Ben je trouwens specifiek op zoek naar activiteiten die de fijne motoriek stimuleren? Lees dan deze blog ook even.

Mink vond dit erg leuk om te doen met zijn nijptang uit zijn eigen gereedschapskoffer… ook goed! Eenmaal alles gevonden kun je opnieuw beginnen of diverse (tevens leerzame) spelletjes ermee spelen:

  1. Rijmwoorden bedenken op de gevonden spullen
  2. Welke letter hoor je vooraan?
  3. Kun je een zin bedenken met dit voorwerp?
  4. Kun je de spullen sorteren? Bv op kleur, beginletter, omvang, etc.

3. Scheerschuim

Ik zag deze tip laatst ook al voorbij komen bij Vettt. Altijd een succes hier! Deze activiteit kun je uitbreiden door bepaalde figuren uit te printen/knippen. In de tijd van sinterklaas had mijn collega het gezicht van Sint geprint en gelamineerd, maar zonder baard! Deze mochten de kinderen zelf maken.. Dit zou je natuurlijk ook met andere figuren kunnen doen.

leuke en leerzame activiteiten met een kleuter

4. Kleien

Kleien is niet nieuw… Iedereen kent de potjes met gekleurde inhoud. Het niet-gekleurde boetseerklei is ook top. Onder andere te bestellen bij bol.com. Dit hard ook goed uit, zodat je het later nog kunt beschilderen.

Kinderen spelen er geregeld met veel plezier mee, maar zijn soms ook wel eens inspiratieloos.  ‘Mam, ik weet niet wat ik moet maken!’ Voor dat soort situaties kan onderstaande site je misschien wel helpen. Hier vindt je allemaal gratis printables, waar je met klei tekeningen af kunt maken, letters/cijfers kunt maken, bomen moet voorzien van appels, etc. Zoek via google of pinterest naar printables playdough mats. Wellicht kost het even tijd de juiste printables te vinden, maar daarna kunnen kinderen heerlijk zelfstandig aan het werk!

leuke en leerzame activiteiten met een kleuter

5. Voorlezen

Veel van jullie zullen het doen; je kind voorlezen. Iets dat erg goed is voor de taalontwikkeling van je kind. Vettt-blogger Maryke schreef eerder al een blog met tips voor leuke voorleesboeken voor peuters en kleuters.

Meestal klap je na het verhaal voorgelezen te hebben, het boek dicht, geef je je kind een kus en gaat hij/zij slapen. Dikke prima natuurlijk, maar wil je er iets meer uithalen dan alleen het voorlezen, dan zou je de volgende vragen kunnen stellen:

Voorafgaand aan het voorlezen:

  1. Wat zie je op de plaatjes? Waar denk je dat het verhaal over gaat?

Na afloop:

  1. Wie was het belangrijkste van dit verhaal? Over wie ging het?
  2. Waar speelde het verhaal zich af? Was het binnen of buiten? Waar binnen of waar buiten?
  3. Wat gebeurde er precies? Wat was het probleem? En hoe kwam het goed?

En via deze link vind je nog een site met gratis digitale prentenboeken en evt suggesties voor na de tijd.

Tip: (bijna) gratis luisterboeken via Bol.com en Bibliotheek. De Bibliotheek biedt veel gratis luisterboeken aan én bij Bol.com kun je luisterboeken voor 0,01 cent aanschaffen.

6. Rekenverhalen en ‘rekenen in Sesamstraat’

Het thuis lesgeven vraagt nogal wat van ouders en dat realiseer ik mij maar al te goed. Om het ook nog leuk te houden keek ik afgelopen week samen met Mink naar een aflevering ‘rekenverhalen’ welke te vinden zijn op de site van schooltv. Rekenverhalen kent een aantal verschillende onderwerpen waar 4 a 5 afleveringen bij horen. Getalbegrip, vormen en kleuren, zijn een aantal van deze onderwerpen. In het begin dacht ik; vinden kinderen dit leuk? Maar echt, kinderen smullen er van! Op de site staat dat het voor kinderen van 7/8 jaar is, maar kleuters vinden het prachtig. Na het filmpje over vormen heb ik samen met Mink een bonk klei gepakt (Jawel, wederom van de Action) en heeft hij vormen gekleid. Deze vervolgens nog vrolijker gemaakt door ze te versieren en samen schreven we de namen van alle vormen.

leuke en leerzame activiteiten met een kleuter

Naast rekenverhalen ben ik ook erg enthousiast over Rekenen in Sesamstraat. Dit is een verzameling van filmpjes en lessuggesties, ontwikkeld door het SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling) in samenwerking met de NTR. Klinkt nu allemaal erg schools, maar hey als we toch thuis onderwijs ‘moeten’ geven, laat het dan in ieder geval leuk zijn :). Je vind de info via deze link.

Andere  leuke sites waar je toffe ideetjes vandaan kunt halen

Diverse apps voor op de telefoon of tablet om de ontwikkeling te stimuleren

Uiteindelijk is Pinterest wel mijn grootste inspiratiebron. Je zoekopdracht daar kan  verschillen van; buitenspel kleuters en knutselen tot ‘wat eten we vandaag’, het levert altijd toffe nieuwe ideeën op. Dus mocht je nog geen account hebben; doen!!!

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips voor leuke en leerzame activiteiten met een kleuter. Enne laat je niet gek maken… iedereen doet zn best in deze tijd en wanneer het schoolwerk niet lukt zoals gewenst, dan is dat maar zo. De hele wereld kampt met hetzelfde probleem. Lief zijn en zorgen voor elkaar en jezelf is op dit moment het aller belangrijkste! Take care!

Margot

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.