Een dagje ouderwets treinen bij Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen

Door

Het is altijd leuk om er met de kinderen op uit te gaan. Om nieuwe dingen te ontdekken en om samen gezellige dingen te ondernemen. Uiteraard staat ontspanning en plezier daarbij voorop, maar het is ook wel eens leuk als een dagje uit daarnaast ook nog educatief én cultureel verantwoord is. Dan heb ik een hele leuke tip, want een mooie combinatie van dit alles tref je bij het Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen. Dit museum behoort tot het cultureel erfgoed van Nederland en vertelt de geschiedenis van de lokale spoorwegen op een unieke manier. Wij doken die geschiedenis in en maakten kennis met de wondere wereld van het MBS.

Terug in de tijd met de mooiste verhalen

Zodra je het stationsgebouw van het Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen binnenloopt, stap je terug in de tijd. Bij het loket word je welkom geheten door een medewerker in historische kleding, die je vriendelijk aan een treinkaartje helpt. Uiteraard op de ouderwetse manier met behulp van een authentieke kaartjesstempel. Via de wachtkamer kom je vervolgens buiten op het perron, waar je als het ware gelijk midden in het museum staat. Je kunt alle kanten uit en komt daarbij heel veel historisch materiaal én materieel tegen. Verspreid over het perron en in de diverse werkplaatsen vind je vele informatieborden en ontmoet je verschillende medewerkers die op bijzonder levendige wijze de historische verhalen vertellen die horen bij het lokaalspoor Haaksbergen – Boekelo. Je maakt kennis met de meest prachtige stoomlocomotieven, treinstellen en wagons. Zo rijdt sinds kort de volledig gerestaureerde stoomlocomotief met de bijnaam De Kikker weer over het spoor. Dit is de alleroudste, nog rijdende stoomlocomotief van Nederland en daarmee een uniek museumstuk.

Museum Buurtspoorweg Haaksbergen

Terug in de tijd bij Museum Buurtspoorweg Haaksbergen

In de stoomtrein; een feest voor kinderen

Al die prachtige treinen zijn natuurlijk super om te zien, maar nog leuker is om het echt te ervaren. Tijd dus om in te stappen en ouderwets naar Boekelo te treinen. Dit is echt een feestje, vooral voor de kinderen. Ze mogen van voor naar achter lopen, dwars door alle wagons. Ook mogen ze op de diverse balkonnetjes voor en achter de wagons staan én kunnen ze vanuit de open ramen met de wind in de haren het mooie landschap aan zich voorbij zien trekken. De trein rijdt stapvoets en is daarmee zeker kindvriendelijk. Een treinritje van Haaksbergen naar Boekelo duurt een klein half uurtje en in die tussentijd komt natuurlijk ook de conducteur voorbij. Hij laat de kinderen hun eigen kaartjes knippen en maakt de rit daarmee nog leuker.

Museum Buurtspoorweg Haaksbergen

En daar hoort natuurlijk een ritje naar Boekelo bij…

In Boekelo zijn nog meer mooie treinen te bewonderen. Er is tijd voor een kopje koffie met wat lekkers, terwijl de kinderen zich uitleven in het springkussen in de vorm van een stoomlocomotief, bij de Thomas de Trein speeltafels of in de wagon die aan de ene kant een bioscoop heeft en aan de andere kant nog meer speeltoestellen. Ondertussen wordt buiten de stoomlocomotief van de ene kant van de trein naar de andere kant verplaatst, zodat je ook weer met de trein terug kunt naar Haaksbergen.

Museum Buurtspoorweg Haaksbergen

Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen

Yvette streepte deze activiteit eerder al van haar bucketlist, haar blog lees je hier. En ook Maryke ging terug in de tijd en schreef over de bijzondere treinreis met haar jongens.

Veel verschillende activiteiten bij het Museum Buurtspoorweg

Het Museum Buurtspoorweg is tussen april en oktober elke zondag geopend en in de zomermaanden juli en augustus ook op woensdag. Ze organiseert daarnaast vele leuke activiteiten en evenementen. Zondag is 10 mei (Hemelvaartsdag) de Dag van de stoomtrein, is het museum de hele dag geopend en gevuld met leuke activiteiten voor jong en oud. Bijna alle treinen zullen die dag gaan rijden en in Boekelo zijn diverse modelbanen te bewonderen. Verder kun je op 7, 8 en 9 augustus bij het Museum Buurtspoorweg terecht voor het evenement Bouwen met Lego! In Boekelo verandert de hele stationshal in één grote speelhal voor trein- én legoliefhebbers. Wil je weten wat het MBS nog meer organiseert? Kijk dan eens op www.museumbuurtspoorweg.nl of volg ze op Facebook.

Over Ann

Meer blogs van Ann lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.