Wat een tof kinderfeestje: een bouwvakkersfeestje!

Kinderfeestjes… ik vind ze fantastisch! Met een achtergrond in de evenementen haal ik graag mijn hart op in de voorbereiding ervan. Dat het, anders dan in extreem goed geplande grote evenementen, altijd anders loopt werd me ook dit jaar weer duidelijk. Want feestje combineren met kinderen, dat is nogal een uitdaging. Loslaten bleek ook de eerste woensdagmiddag van november in huize van Hoof tijdens Bink’s bouwvakkersfeestje het codewoord.

Wie nodigen we uit voor het bouwvakkersfeestje?

7 jaar werd hij, mijn veel te snel oud wordende Bink. Al weken had hij het erover. Want er kwam toch wel een kinderfeestje? En dan mocht hij toch echt een bouwvakkersfeestje organiseren? Met echte hamers en hout en zagen en schroeven enzo? Ja hoor schat, dat mag allemaal. Maar die lijst van 18 kinderen veranderen we nog wat… Bink nodigt als allemansvriend het liefst de hele klas uit maar in combinatie met een boel gereedschap vond ik dat wat heftig dus spraken we een totaal aantal af van 8 kinderen. Met wat bruut doorgestreepte namen (en oja toch ook nog wel dat ene vriendje) kwamen we tot een lijstje: 6 jongens en 2 meiden, in leeftijd variërend van 5 tot 10 jaar, prima! Op naar de Action om voor een schappelijk prijsje bijpassende uitnodigingen te maken voor het bouwfeest. We kochten er 8 rolmaten, die we beschreven met de uitnodiging en belangrijke informatie, sticker op de voorkant en klaar om uit te delen. Superorigineel en iedereen werd er blij van, ook de papa’s die ingelicht werden hoe groot de tafel nu precies was ;-).

Bouwvakkersfeestje

De uitnodigingen voor het bouwvakkersfeestje

Naast de rolmaten voor de uitnodigingen kocht ik bij de Action direct wat extra benodigdheden voor het feest. Met een bouwhuis en timmerman ligt er genoeg, maar ik vond met die kinderhandjes een beetje handig en licht gereedschap een prettige gedachte. Ik bedacht dat 8 kinderen makkelijk op te delen zijn in tweetallen en dus kwam ik thuis met 4 zagen en 4 hamers. Papa nam schroeven, spijkers en reeds op maat gezaagd hout mee en met wat tubes verf en wat stickers om te versieren waren we er klaar voor.

Op pad om het hout te zoeken…

We begonnen de middag om half drie. Nadat we iedereen hadden ontvangen en iedereen een plekje rondom de grote werktafels (lang leve de oude werkbank van opa die in onze woonkamer als eettafel dient) had gezocht was het tijd voor cadeautjes. In eerder georganiseerde kinderfeestjes merkte ik dat taart een overbodige luxe is. Cake, slagroom en versiersels zijn minstens net zo lekker en ook nog eens leuk om te doen dus kwam die op tafel. Slagroom op de cake, op de neus en in de mond, feest alom! Nadat de buiken gevuld waren was het na een rondje wc-bezoek tijd om op speurtocht te gaan.

Bouwvakkersfeestje

Naar buiten op zoek naar het hout

Met een drukke middag voor de boeg kozen we voor een niet al te lange route, een uurtje voor het bouwvakkersfeestje begon liep Bink met papa de route en zette om de paar meter een grote pijl op de stoep met krijt. Gevolgd door de feestgangers ging Bink voorop op zijn skelter, een nog lege aanhanger om tijdens de tocht te vullen met al het hout dat her en der op de route verstopt lag. Met 8 gillende kids op pad, dolenthousiast en totaal niet kijkend naar pijlen, hout en verkeer, ik was erg blij met de extra ogen van mijn man Rob en zijn net iets zwaardere en indrukwekkende stemgeluid ;-). Zonder kleerscheuren kwamen we na een half uurtje allemaal veilig thuis aan en renden alle kids met de houtblokken naar binnen, klaar om aan de slag te gaan.

Aan de slag!

Om alles een beetje in goede banen te leiden en vooral te zorgen voor een beetje veiligheid sprak ik iedereen eerst even toe: ‘er mag en kan een heleboel, maar we werken wel met echte zagen, hamers, boormachines, schroeven en spijkers dus we blijven rustig en voorzichtig. Als ik zie dat je er niet goed mee omgaat en gevaarlijk doet pak ik het gereedschap weg.’ Best een beetje streng op een feestje voor mijn doen, maar gezien de omstandigheden vond ik het nodig. Licht onder de indruk begon iedereen aan het karwei, een eigen gemaakte en versierde kweekbak, gevuld met aarde en zaadjes. Rob liet ze een aantal voorbeelden zien van de stapels op verschillende maat gezaagde planken en al snel gingen de hamers en zagen over tafel. De gevormde tweetallen bleken compleet overbodig maar gelukkig deed iedereen erg voorzichtig, loslaten dus!

Bouwvakkersfeestje

Inmiddels waren ook de hulptroepen gearriveerd en zette ik ons buurmeisje en haar vriendje neer bij de iets jongere kindjes die daardoor wat extra hulp hadden. Het bleek een goed idee want ze werden er rustiger van en schoten flink op. De boormachines werden onder beheer van Rob en mij ingezet om samen met ons gaten te boren en schroevendraaiers bleken overbodig. Met een hamer ram je namelijk die schroeven er ook wel in. Weer een stukje loslaten ;-). Van tevoren dacht ik dat we tijd over zouden houden maar de kinderen wisten zich ruim twee uur te vermaken met het maken van de bakken. Enkelen namen nog een kwast om hem te schilderen, maar veel besloten dat hij prima was met gewoon aarde en zaadjes erin.

Ter afsluiting van het bouwvakkersfeestje een patatje

Om de tijd op te vullen die ik dacht over te hebben kocht ik vooraf bamboe stokken bij Welkoop en legde ik een stapel lakens en een berg elastieken en wasknijpers klaar. Want bij een bouwfeestje is een uitval naar hutten bouwen een prima idee. Het bleek geen overbodige luxe en de kinderen die snel klaar waren met de bak wisten zich er goed mee te redden. De club deelde zich op in tweeën en gaf ons wat adempauze, ook altijd fijn op zo’n drukke middag!

Met een cafetaria aan de overkant is de keuze voor de maaltijd snel gemaakt. De kinderen kozen tussen een kroket, kipcorn en frikandel en met een grote tas warme patat en snacks liep ik om kwart voor zes ons huis binnen waar met dank aan mijn lieftallige echtgenoot iedereen netjes op een stoel achter een bordje aan een opgeruimde tafel zat. Aanvallen!

Een snoepje mee om voor de tv nog even uit te rusten met een aflevering Lego City wachten we op de ouders. Bink deelt bij het weggaan nog een kleinigheidje uit voor thuis. Een rond doosje met een rolletje kauwgom, vastgeknoopt aan een met rijst gevulde ballon. Die kauwgom was een gokje, daar worden, net als ik, lang niet alle ouders blij van maar ik vond het zo lijken op de eerder verstuurde rolmaat dat ik de gok nam.

7 blije vertrekkende gezichtjes, een compleet uitgetelde maar intens gelukkige Bink, een stuiterende Charlie van alle indrukken en een fles wijn later denk ik ’s avonds met de benen omhoog op de bank terug aan een geslaagd kinderfeest. En is het nummer ‘Let it go’ van Frozen mijn nieuwe favoriet!

Over Susan

Meer blogs van Susan lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.