Stress verminderen. Maryke over nee zeggen en voor jezelf kiezen.

Leven zonder stress klinkt als een utopie. En dat klopt, want zonder stress doe je letterlijk helemaal niets. Je hebt dus een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren in het leven. Gezonde stress bedoel ik dan, die ervoor zorgt dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Stress die je herkent voor of tijdens iets mega spannends, zoals je bevalling, een sollicitatiegesprek, koken voor een grote groep of een presentatie of optreden (van je kind). Je hoeft dus niet te streven naar een leven zónder stress, maar stress verminderen is denk ik voor de meeste mensen wel een goed idee. En ik denk dat we allemaal wel weten en voelen dat het hier gaat om die ongezonde stress waar we zo graag minder van willen. Ik neem je mee.

Wat is stress eigenlijk?

Stress is een systeem dat ervoor zorgt dat je simpelweg weet te overleven. Vroeger was stress heel belangrijk om te overleven. Om te kunnen vluchten wanneer je achterna werd gezeten. Door een krokodil bijvoorbeeld, wanneer je je aan het wassen was in de rivier. Stress brengt je lichaam op zo’n moment in opperste staat van paraatheid en in een fractie van een seconde is je lichaam klaar voor actie. Vluchten of vechten waren dan de opties. Vluchten lijkt mij, in het geval van de krokodil, de beste optie…. Tenzij je in de jungle woont, speelt deze angst in de huidige tijd natuurlijk niet meer.  

Was je weer veilig, dan vertrok ook de stress uit je lichaam. Maar tegenwoordig blijven we steeds langer en vaker hangen in die stress. Chronische stress heet dat. En wanneer dit te lang aanhoudt, kan er een burn-out ontstaan en is stress verminderen de beste optie. En daar weet ik alles van.

Mijn burn-out

Precies een jaar geleden schreef ik een blog over hoe ik mijn burn-out overleefde. Ik was toen net bezig met het opkrabbelen en het opbouwen van mijn werkuren, nadat ik 10 maand thuis had gezeten. Als je er meer over wilt lezen kun je het beste mijn blog (nog) even lezen. We zijn nu alweer een jaar verder. Wat duurde dat herstel lang zeg! En nog steeds ben ik er niet helemaal. Een burn-out verandert je, je wordt niet meer de oude. En dat is goed en nodig, want ik zou zo weer in dezelfde valkuilen stappen als ik niet veranderd was. Ik vind het ook lastig. Want ik kan geen drie dingen meer tegelijk, ik vergeet steeds van alles en raak heel snel overprikkelt. Maar door minder te doen, mijn leven anders in te delen; minder willen en moeten, is mijn en ons leven wel echt een stuk relaxter geworden. Dat is bij ons thuis echt te merken.

burn out
#TRUE

Stress verminderen

Ik heb jarenlang veel te veel gevraagd van mijn lichaam en geest, de lat veel te hoog gelegd. Het werd voor mij echt tijd om die lat wat lager te leggen, stress verminderen dus. Wel zo gezond. Dat doe ik onder andere door vaker nee te zeggen. Nee zeggen tegen anderen wordt ook gemakkelijker door naar mijn gezin te luisteren en te kijken. Want zij zijn het belangrijkste dat ik heb en ik kan mijn tijd maar één keer besteden. We gaan dus niet meer naar alle kerstmarkten, feestjes en evenementen. En weet je hoe fijn dat is? Want die waar je wel naar toe gaat, zijn extra leuk en bijzonder.

Ik probeer meer naar mijn hart te luisteren, wat ik enorm moeilijk vind omdat ik er eerder nooit echt naar geluisterd heb. Ook heb ik mijn vaste baan opgezegd. Hoe en wat lees je hier. Na 15 jaar bij dezelfde werkgever, waar stress, hectiek, drukte en deadlines de orde van de dag zijn, was ik er zo klaar mee. Ik wilde niet terugvallen, toch was het opgeven van mijn vastigheid en leuke collega’s echt niet gemakkelijk. Ik verschuilde me jarenlang achter mijn functie en nam die stress die daarbij hoorde voor lief. Maar als ik één ding geleerd heb tijdens mijn burn-out is het wel dat je zelf keuzes moet maken. Niemand, niemand anders maakt ze voor jou, want iedereen leeft voor zichzelf. En nu, nu ligt de wereld ineens aan mijn voeten.

Dat levert ook stress op, want wat nu? Wat ga ik in vredesnaam doen met mijn leven? Wat wil ik worden, nu het later is en ik groot ben! Toch ervaar ik deze stress als gezonde stress, de stress die ik nodig heb om mijzelf voor mijn kont te schoppen.

Stress verminderen op vakantie
Op vakantie kan ik heel gemakkelijk stress verminderen en optimaal genieten van het niets doen.

Leven zonder stress – Patrick Kicken

Ik luister tijdens mijn hardlooprondje altijd een podcasts. De laatste tijd vooral naar de podcast ‘Leven zonder stress’ van ex-3FM en Radio Veronica DJ Patrick Kicken. Hij voert gesprekken over stress, geluk, zingeving, geld, burn-out, depressie, angst, liefde, status, ego, werk en nog heel veel meer. Ik raak zo geïnspireerd door het luisteren. Soms herken ik me volledig en zou ik zo het gesprek willen onderbreken om mijn verhaal te vertellen. En soms pik ik er net die informatie uit die ik toe kan passen op mijn eigen leven. Sinds kort is er ook een boek uit, dat ook ‘Leven zonder stress’ heet.

Het boek gaat over alles hebben en toch niet gelukkig zijn, over het persoonlijke verhaal van Patrick, die zelf meerdere burn-outs overleefde. En hierna zijn ideeën over ‘succes’ grondig moest bijstellen. Ook deelt hij inzichten uit zijn gesprekken met honderden experts, onder wie Byron Katie, Eckhart Tolle en Guido Weijers.

Een fijn boek dus. Ik raad hem je aan als je ook maar iets herkent in mijn verhaal. Op Bol.com is hij te bestellen voor 21,99 Eur: Leven zonder Stress. Ik geef mijn exemplaar door aan iemand die hem goed kan gebruiken. Want helaas hoor ik zo veel verhalen van mensen, in mijn directe omgeving alleen al, die in dezelfde situatie zitten waar ik in zat. Door mijn ervaring hiermee en openheid hierover hoop ik echt dat ik jullie kan inspireren. Om hulp te zoeken en te stoppen met je groot te houden. Want het is echt geen schande om opgebrand te zijn! Heb je een vraag, dan mag je mij altijd een berichtje sturen via Instagram.

Boek Patrick Kicken - leven zonder stress
Tijd voor jezelf met het boek van Patrick Kicken – Leven zonder stress

Goede voornemens

Het is eind 2019, bijna 2020. De tijd om na te denken over het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het komende jaar. Ik ben 2019 dankbaar, dit jaar gaf me de kans om in 2020 in het diepe te kunnen springen. Niet meer terugkijken, maar vooruit. Ook al blijft het een uitdaging om niet terug te vallen en me mee te laten slepen door allerlei spannende prikkels die op de loer liggen. Het is de uitdaging om nee te zeggen, mijn hart te volgen en te kiezen voor mijzelf. Ik moet die stress blijvend verminderen zodat ik niet, zonder achterom te kijken, weg blijf rennen voor die krokodil. Want die krokodil, die zit al lang weer achter iemand anders aan.

Meer lezen over stress verminderen, keuzes maken, me-time of ontspanning op welke manier dan ook vind je in onderstaande blogs:

Heb jij ook goede voornemens die met stress verminderen te maken hebben? Laat hieronder of op Facebook een reactie achter. Misschien kunnen we elkaar en anderen inspireren.

Burn-out mama
Oooh ik wil terug naar Ibiza nu ik deze foto zie!

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
 • Avatar
  Linda
  december 22, 2019

  Hi Marike

  Ik heb je verhaal met tranen gelezen en zelf voorgelezen. Zo’n bekend verhaal voor mij!
  Helaas zit ik inmiddels ook een aantal weken thuis doordat het ‘even’ te veel is geworden.
  Je geeft een aantal tips waaronder de podcast, waar ik zeker wat aan heb. Ik heb ook zeker interesse in het boek.
  Zet ‘m op en veel goeds gewenst voor 2020.

  Liefs