Stakingsdag? Check hier ons overzicht met leuke uitjes!

Door

Ik begrijp dat het voor veel mensen nogal een ‘geregel’ is zo’n stakingsdag in het onderwijs. Bij ons is het meestal een mooi excuus om iets leuks te gaan doen. En ik hoop voor jullie ook, want juist tijdens dagen dat er gestaakt wordt zijn vooral de uitjes over de grens heerlijk rustig. Net zoals tijdens de studiedagen trouwens.

Staking op 30 en 31 januari

Er staat op 30 en 31 januari weer een staking gepland. En wat een geluk (of niet :-)), dat valt op een donderdag en vrijdag. Dus je hebt ineens een héél lang weekend. Onze school (Het Zeggelt, Enschede) doet mee. We vroegen op Instagram of jullie en jullie kinderen vrij zijn en of jullie tips willen. De reacties op wel/niet vrij waren ontzettend wisselend. Sommigen van jullie antwoorden zelfs dat her per klas nog kan verschillen of kinderen wel/niet vrij zijn. We zijn op zoek gegaan naar leuke uitjes voor tijdens aankomende stakingsdag. We hebben er een mooi overzicht van gemaakt, inclusief lezerstips.

1. Ga de grens over!

Okay, ik kom gelijk met tip nummer 1. Bekijk eerst even of het geen nationale vrije dag in Duitsland is. Of een schoolvakantie :-). Over het algemeen is het zo dat stakingsdagen of studiedagen heerlijk rustig zijn over de grens. Een aantal tips voor uitjes over de grens:

– Ga zwemmen bij zwembad H20 of Nettebad
– Bezoek het LEGO Discovery Center en/of Sealife in Oberhausen
– Ga naar de dierentuin. Bijvoorbeeld de dierentuin in Rheine, de dierentuin in Osnabruck of de dierentuin in Munster.
– In deze blog met leuke uitjes over de grens vind je misschien ook nog wat inspiratie!

2. Ga een dagje skiën!

Het kan natuurlijk zijn dat er sneeuw ligt in Sauerland, dan zou je zomaar een lang weekend die kant op kunnen gaan. In Duitsland zijn er ook verschillende indoor ski-banen. Zo kun je terecht bij Alpincenter Bottrop of de indoor skihal in Neuss. Maar wat ook te gek is natuurlijk, is een dagje of nachtje Winterberg. Hoe tof is dat als je een dag vrij bent van school!

3. Bezoek een pretpark of een dierentuin

Kettelerhof
Een paar gave parken zijn bijvoorbeeld Kettelerhof. Veel mensen associëren dat meer met de zomer, maar dat hoeft helemaal niet. Het buitengedeelte is in de winter gesloten maar er is ook een te gek indoor gedeelte. En daar kun je tijdens het winterseizoen tegen gereduceerd tarief naartoe. Vettt-blogger Femke vond ook het indoor gedeelte echt een aanrader is. Kijk voor de actuele openingstijden en prijzen op de website.

Winterefteling
Vaak is de Efteling perfect voor studiedagen en/of stakingsdagen. Bij een landelijke stakingsdag verwacht ik dat het evengoed vrij druk is, maar druk of niet druk…magisch is het sowieso. Vorig jaar gingen wij tijdens een studiedag naar De Efteling. We reden gelijk uit school naar Kaatsheuvel en sliepen een nachtje in het Guesthouse hotel. Aanrader hoor! In deze blog lees je er alles over: Efteling + Guesthouse hotel Kaatsheuvel.

Guesthouse hotel
Magisch!

4. Tips voor uitjes in Twente

Activiteiten op stakingsdag bij Landgoed Kaamps (Deurningen)
Zo’n leuke plek is dit: Landgoed Kaamps. Blogger Heleen was er al eens met haar dochter voor een High Tea bij Kaamps. Op stakingsdag hebben ze hier ook een aantal leuke activiteiten. Op donderdag kun je koeien komen verzieren en op vrijdag kun je het detectivespel spelen! Zie hieronder voor alle info!

stakingsdag

Ga naar Kinepolis op 30 of 31 januari én steun het Goede Doel!
Op 30 en 31 januari organiseert de nieuwe bioscoopfilm Kruimeltje en de Strijd om de Goudmijn samen met Nederlandse bioscopen een actie om het Bio Vakantieoord te steunen. Op deze dagen gaat 50 eurocent van ieder verkocht bioscoopkaartje naar dit goede doel. Voor meer informatie: Kruimeltje bij Kinepolis.

Ga wandelen met Sas (Mander)
Het is misschien al wel duidelijk dat ik fan ben van Sas :-). De fantastische pony met wie je een wandeling kunt maken in Mander. Meer over dit avontuur lees je in de blog van Evelin. Lijkt dit je tof? Neem dan contact op met Stal Denink in Mander om te kijken of Sas beschikbaar is!

Ponywandeling

5. Bezoek een museum

Rijksmuseum of NEMO Amsterdam
Sinds mijn dochter het op school over het Rijksmuseum heeft gehad wil ze er zo graag een keer naartoe! Een dagje Amsterdam, inclusief museum is natuurlijk supertof! Bij het Rijskmuseum is tijdens de stakingsdagen in ieder geval van alles te doen voor kinderen. Een ander gaaf en écht familiemuseum is NEMO. Marloes was er al eens en schreef er een blog over. Ga je met de trein? Kinderen tot 12 jaar zijn gratis en als je online op NS treinticket met korting googeled dan komen er altijd wel fijne acties boven drijven!

Museumfabriek Enschede: aan de slag op stakingsdag!
Donderdag en vrijdag kun je vanaf 11.00 terecht in De Museumfabriek. In de Makerspace van De Museumfabriek kun je aan de slag met allerlei toffe knutsels! Maak bijvoorbeeld een te gekke Wobbler of een echte Langnek. In het museumcafé wordt iedereen verwend met ranja en lekkers! Meer weten? Op de website van De Museumfabriek vind je alle info.

6. Binnenspelen

Binnenspelen
In Enschede is Avontura bij mij favoriet. Ik probeer zelf altijd een rustig plekje te vinden net buiten de zaal :-), tegenover de bar. Ik weet niet of dat op 6 november ook zal lukken maar het is wel een tip van mij :-). Boekje mee en genieten maar…naast Avontura (in hetzelfde gebouw) zit Krazy Kangaroo. Tijdens de stakingsdagen is Krazy Kangaroo al eerder geopend (vanaf 10.00). Er zijn ook combi-tickets te koop waarbij je zowel naar Avontura als naar Krazy Kangaroo kunt gaan. Handig!

In Nordhorn zit Crocky, waarschijnlijk is dat net weer wat rustiger omdat het in Duitsland zit. Wat ook leuk is, is de binnenspeeltuin van de Beerze Bulten Daar kun je een compleet dagje uit van maken, dat lees je in de blog van Marloes. De Troubadour in Tubbergen is ook geopend, daar kun je binnen- en buitenspelen. Susan schreef eerder een blog over het brunchen bij De Troubadour.

Of doe gewoon zo min mogelijk op een stakingsdag of studiedag!

Dat is ook wel eens fijn, gewoon niks plannen en een dagje chillen. Heb je zin om te wandelen dan doe je dat, wil je knutselen dan ga je dat doen. Famke schreef deze week nog een leuke blog over het knutselen van een iglo met ijklontjes. Of ga gewoon lekker een filmpje kijken. Ook heerlijk! Zo’n stakingsdag of studiedag is ook een prima dag om juist zo min mogelijk te doen:-)

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.