Door het glas: Hiske, moeder van 3

Door

Vettt maakt samen met fotograaf Annabel Jeuring een reeks binnenkijkers. Waarbij Annabel ‘contactloze’ foto’s maakt van de bizarre situatie waar wij in zitten. Vettt interviewt een aantal van deze geportretteerde gezinnen. We willen jullie als Vettt-lezer zo meenemen in het leven van andere Twentse ouders én hoe zij deze bizarre tijd ervaren. Om de dag vind je op Vettt een nieuw interview.

Hiske en haar vriend Mark zijn allebei grafisch ontwerpers. Prive en zakelijk een topduo. Ying en Yang. Jarenlang collega’s met benefits (Nina 6, Pien 4, Suze 2), tot voor kort. Afgelopen januari is Hiske gestart met Studio Witlof voor visuele communicatie. Met liefde en vol enthousiasme, toekomstplannen en ontwerpkriebels is Hiske aangeschoven bij Yvette van Vettt.nl op kantoor…

Hoe voel je je bij deze situatie?

Tja,… wat een rare situatie zo hè! Het klinkt misschien zweverig maar mijn gevoel zegt dat Moeder Natuur boos is en iedereen nu luisteren moet. ‘Ff’ terug daar de basis. Naar wat echt belangrijk is en waar het nu eigenlijk echt om gaat.

Deze hele situatie voelt heel ‘Cruijffiaans’ “Elk voordeel heb se nadeel.” Want helaas zijn de meeste van mijn klussen óf afgelast óf uitgesteld. Wat erg zuur is, gezien ik nog in een opbouwende fase zit. Maar wat wel zorgt voor meer ‘kwali-tijd’ met elkaar. Even weer met z’n allen terug naar fundamentele zaken; onze drie meiden en de gezondheid van onze dierbaren. Wat is nou belangrijker?! Natuurlijk moet er geld in het laadje komen en kan dit voor ons (net als voor velen) niet te lang duren, maar ik ben liever even naïef en ik denk dat alles echt wel weer goed komt. Links óf rechts om…. Hopelijk.

Is er bij jullie thuis iemand ziek?

Er is niemand ziek geworden bij ons. Gelukkig maar, want onze Pien heeft Astma en is met flinke Astma-aanvallen al meerde malen in het ziekenhuis beland. Wat betreft de zorgen voor de opa’s en oma’s: mijn beide ouders en Mark’s vader zijn helaas al overleden. Mijn liefste schoonmoeder heeft COPD dus met haar is het uitkijken geblazen. We proberen ons daarom ook echt te houden aan de RIVM coronamaatregelen.

corona interview hiske olde achterhuis
Fotocredits: Ditisjeuring.nl

Hoe vullen jullie de dagen?

Wij zijn allebei thuis en hebben het best goed voor elkaar en verdeeld als ik dat zo links & rechts hoor. Ik werk 2 dagen (+avonden mits ik niet gesloopt ben) en Mark 3 dagen. Op de schooldagen plannen we voor Nina elke ochtend schooltijd en geven we haar les (nou ja, poging tot…?) en zetten we de andere twee aan een knutselwerkje of Peppa Pig… Lucky them! We proberen rond het middaguur klaar te zijn zodat iedereen lekker vrij is en de zusjes met elkaar kunnen spelen. Dan gaan we bijvoorbeeld een stuk fietsen, of oma verblijden met (krijt)tekeningen en een bezoekje vanaf de parkeerplaats.

Wat vinden jullie kinderen van deze situatie?

Nina, onze oudste, vind deze situatie niet leuk omdat ze haar vrienden, school en juf mist. Daarnaast heeft ze er moeite mee dat ze nergens naar toe mag. Pien was net een paar weekjes begonnen op school, dus die heeft nog niet echt het benul wat ze mist. En Suze vindt het alleen maar leuk om weer dagen achter elkaar met haar zussen te kunnen spelen! (En haar zusjes stiekem ook ;o).

Werk je met een schema voor de kinderen?

We zetten geen wekker, heeeerlijk! Een van ‘de apen’ wekt ons wel. Daarnaast houden we 9 uur aan als starttijd voor werk en school. Schema’s en planningen maken is toch al niet mijn sterkste kant dus wat dat betreft vind ik zoals we het nu doen, heerlijk relaxed!

Laat je je kinderen buitenspelen?

Ze spelen erg veel met elkaar achter thuis. Daarnaast mag Nina wel hier in de buurt spelen met een paar vriendjes in de buurt. Suus en Pien zijn nog te jong om alleen in de buurt te spelen. Pien mist haar vriendinnetje Tess wel maar Suus en Pien hebben op zich ook genoeg aan elkaar!

Hoe vaak doe je boodschappen?

Mark is afdeling inkoop. Hij gaat 1 keer in de week en zaterdags ga ik naar de markt. Vaker dan dat gaan we eigenlijk niet. Het voelt ook een soort van not done.

In hoeverre beïnvloedt het Corona-virus je werk?

Mijn werk ligt zo goed als stil. Dus ja,… ik heb hier erg veel last van. Ook omdat ik nog opbouwende ben met mijn klantenbestand zoals elke startende ondernemer. Mark heeft gelukkig nog genoeg werk.

Wat is voor jouw persoonlijk de grootste uitdaging?

Mijn grootste uitdaging is, zoals velen, nu aan werk komen. In mijn geval zijn het veel start-ups die ik aan een visuele identiteit help maar dat is nou net de doelgroep die waarschijnlijk dit soort investeringen laten liggen. In mijn werkverleden heb ik erg veel communicatieve concepten en campagnes ontwikkeld voor gemeente Almelo, Enschede en Hengelo en ook voor grote scholengemeenschappen. Dat zijn instanties die altijd door (moeten) gaan met communiceren en ontwikkelen, het zou dan ook fantastisch zijn als er uit zo’n vertrouwde hoek werk voor mij bij zit… ;o)

Mijn grootste uitdaging nu is alles thuis fijn te laten verlopen en iedereen gezond te houden. Daarnaast ben ik een kluns in multi-tasken, dus werk ik echt alleen in de avonden en op de afgebakende dagen. Anders doe ik mijn werk half en ben ik ook niet echt met de kids bezig. Ik doe mijn werk voor de volle 100% én Witlof dus wat dat betreft zou ik het heerlijk vinden als alles weer ‘normaal’ is. Maar het is nu wat het is en ik geniet er stiekem ook best van.

Heb je een ultieme lezerstip in deze bijzondere tijd?

Poeh,… de ultieme lezerstip? Ik hoop gewoon dat je kunt genieten van de tijd die je nu door moet brengen met elkaar. Dat deze periode ook een tijd kan zijn voor stof tot nadenken. Waar zijn we allemaal me bezig? Wat krijgt je prioriteit? En is dat ook hetgeen dat je wil dat voorop staat? Werken, wonen, eten, vakantie, reizen, relaties, kinderen. Alles is nu anders. En hopelijk brengt deze tijd je ook iets goeds als alles weer ‘als vanouds’ is.

Nog meer interviews lezen?

Eerder publiceerden we onderstaande interviews op Vettt:

#1: Door het glas met Annabel Jeuring, moeder van 4
#2: Door het glas met Maryke Mondria, moeder van 2
#3: Door het glas met Mijla Trimbach, moeder van Luuk
#4: Door het glas met Evelien Bolt, moeder van 3
#5: Door het glas met Wendy ter Bekke, moeder van 3
#6: Door het glas met Nienke Veltman, moeder van 3
#7: Door het glas met Marleen Reimerink, moeder van 2
#8: Door het glas met Collin Vaneker, vader van 3
#9: Door het glas met Gemma, moeder van Lorenzo
#10: Door het glas met Fran, moeder van 2
#11: Door het glas met Maike, moeder van 2
#12: Door het glas met Dorothée, moeder van 2
#13: Door het glas met Rob, vader van 3
#14: Door het glas Kim, moeder van Dex

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.